News Flash:

Eruptia Vezuviului - cel mai mare cataclism al civilizatiei antice

25 August 2013
2752 Vizualizari | 0 Comentarii
Vulcani au mai fost in istoria Pamantului, vor mai fi si vor degaja desigur incomparabil mai multa energie decat a facut-o Vezuviul. Totusi, niciunul n-a lasat si probabil nu va mai lasa vreodata posteritatii un asemenea muzeu perfect conservat, un oras intreg cu strazile sale intacte, cu casele, obiectele casnice din ele si cu oamenii carbonizati, chiar in pozitia in care i-a surprins momentul tragediei.
Niciun alt vestigiu antic nu ne poate prezenta exponate atat de bine conservate, spre care privim uluiti, intelegand totodata nu numai modul de viata al precursorilor, ci si extrordinara lor aplicatie catre arte, intrucat multe din cele descoperite sunt adevarate capodopere ale geniului uman, potrivit ziare.com.
Doi mari istorici ai antichitatii, Pliniu cel Batran si Pliniu cel Tanar (unchi si nepot) au fost martori ai tragediei. Cel dintai a murit in timpul eruptiei, incercand sa salveze cu o barca oameni aflati in primejdie. Nepotul insa a supravietuit si ne-a lasat marturii valoroase privind spectacolul la care a asistat, prin doua scrisori adresate istoricului Tacitus.
Imaginea eruptiei, vazuta de la distanta, o descrie cam astfel: "Un nor imens s-a inaltat spre cer, avand aspectul unui copac. Trunciul sau iesea direct din pamant, iar ramurile sale cresteau necontenit, pana cand au inceput sa toarne asupra orasului piatra si cenusa fierbinte".
Dezgropat dupa mai mult de un mileniu si jumatate
Timpul insa a fost neiertator si a lasat multa vreme prada uitarii tragedia Pompeiului. Stratul gros de cenusa, peste care s-a asternut solul fertil, a facut ca vreme de peste un mileniu si jumatate sa nu banuiasca nimeni ce se ascunde dedesubt.
Abia catre mijlocul secolului XVIII, dezgroparea unor vestigii cu prilejul lucrarilor de constructii din zona, a fost prilejul unei cercetari mai sistematice, pe baza careia s-a descoperit faimosul Pompei in anul 1748, dupa ce cu zece ani mai devreme, in 1738, fusese scos la lumina orasul Herculaneum, acoperit si el cu lava.
Astazi, orasul este complet degajat, iar cladirile, mobilierul, frescele si alte lucrari de arta au fost curatate, redobandind un aspect perfect compatibil celui initial.
S-a alcatuit un plan al oraslui, sunt catalogate locuintele, institutiile, forumurile, elementele sistematizarii urbanistice. S-a reconstitit denumirea multor strazi, dar si aductiunea de apa, care dovdeste nivelul de civilizatiei al orasului.
Cateva din marile obiective
Orasul este incarcat cu vestigii ca: monumente, cladiri particulare, institutii, temple, edificii publice, palate. Poate merita citate cateva:
Cinci mari temple (Isis, Augustus Fortune, Jupiter, Apollo, Vaspasian).
Doua mari bai publice: Thermes Forum, cu doua pavilioane diferite: unul pentru barbati si altul pentru femei, precum si baile Stabiae una din cele mai vechi constructii ale orasului.
Patru Sali de spectacole: Grand Theatre, Odeon (teatrul mic), Amfiteatrul cu 12.000 locuri, unde aveau loc si lupele cu gladiatori si Marea Palaestra, o imensa sala de sport, masurand 142 metri lungime cu 107 mestri laitme.
Un mare numar de case particulare, respectiv vile si palate, dar si locuinte modeste dispuse la periferia oraslui.
Si, poate nu in ultimul rand, bordelul orasenesc, singura cladire din Pompei construita special pentru a servi prostitutiei. O inscriptie mentioneaza pretul modest al unui serviciu sexual: echivalentul a doua pahare de vin.
Documentele vremii amintesc faptul ca eruptia din anul 79 a fost precedata de un puternic cutremur in anul 62. Traditia mai spune ca, la timpul sau, prezicaoarele ar fi preconizat faptul ca acest cutremur prevesteste o mare catastrofa. Orice eveniment capata un plus de imagine, daca este impodobit si cu un pic de legenda. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

vulcani vezuviul tragediei vestigiu antic tacitus
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1719 (s) | 23 queries | Mysql time :0.016216 (s)