News Flash:

Luptele de pe Don, Volga, si din Caucaz: vara anului 1942

27 Ianuarie 2015
2071 Vizualizari | 0 Comentarii
Desi s-au facut planuri pentru un nou atac asupra Moscovei, pe 28 iunie 1942 s-a initiat un atac intr-o directie diferita. Grupul de Armate Sud a preluat initiativa, stabilizand frontul in Batalia de la Voronej si dupa aceea urmand cursul fluviului Don spre sud. Planul era sa asigure mai intai controlul asupra fluivilor Don si Volga, dupa care ar fi urmat atacul asupra Caucazului cu bogatele lui campuri petrolifere.

Vanitatea lui Hitler, dar si unele considerente operationale, l-au facut pe conducatorul nazist sa ordone ca ambele obiective sa fie atinse simultan. Rostov a fost recucerit pe 24 iulie, atunci cand Armata I Panzer a intrat in lupta, dupa care atacul a continuat spre sud catre Maikop. Ca o parte a acestei operatiuni mari s-a desfasurat Operatiunea Samil, un plan prin care grupuri de comando echipate precum trupele sovietice ale NKVD-ului au destabilizat apararea din Maikop, permitand armatei de tancuri sa cucereasca orasul petrolifer fara a intampina o opozitie importanta.

Vezi si 1941: Anul in care Al Doilea Razboi Mondial devine global

In acest timp, Armata a 6-a s-a indreptat catre Stalingrad, o perioada indelungata fara a avea ajutorul Armatei a 4-a Panzer care fusese desemnata pentru a ajuta Armata 1-a Panzer sa forteze Donul. Pana cand Armata a 4-a Panzer s-a alaturat din nou atacului asupra Stalingradului, apararea sovietica, (Armata a 62-a, condusa de de Vasili Ivanovici Ciuikov), se intarise. Dupa traversarea Donului, trupele germane au atins Volga pe 23 august, dar in urmatoarele trei luni, in Batalia de la Stalingrad, Wehrmachtul nu a reusit sa cucereasca integral orasul, fiind obligat sa lupte pentru fiecare strada, intr-o localitate complet transformata in ruine.

Vezi si Povestea cainilor anti-tanc folositi in cel de-Al Doilea Razboi Mondial - VIDEO

Catre sud, Armata 1-a Panzer a ajuns la poalele muntilor Caucaz si pe raul Malka. La sfarsitul lunii august, trupele de vanatori de munte romani s-au alaturat atacului din Caucaz, in timp ce Armatele a 3-a si a 4-a romane au fost transferate la Stalingrad, dupa indeplinirea cu succes a sarcinii de curatare a litoralului Marii de Azov. Romanii au ocupat pozitii pe ambele flancuri ale orasului pentru a ajuta trupele germane. Datorita conflictelor dintre romani si unguri cu privire la Transilvania, armatele celor doua tari erau separate de Armata a 8-a italiana.. Astfel toti aliatii Germaniei erau aici – inclusiv contingentul din Slovacia si regimentul din Croatia, atasate Armatei 1-a Panzer, respectiv Armatei a 6-a germane.

Inaintarea catre Caucaz s-a impotmolit, germanii fiind incapabili sa atinga obiectivul principal, orasul Groznii. S-a schimbat directia de atac, s-a traversat raul Malka si, la sfarsitul lunii octombrie, s-a intrat in Ossetia de Nord. In prima saptamana a lunii noiembrie, in suburbiile orasului Ordjonikidze, Divizia a 13-a Panzer a fost respinsa si tancurile au trebuit sa se retraga. Ofensiva din Rusia se incheiase.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

moscovei fluviului don hitler rostov operatiunea samil nkvd stalingrad
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2388 (s) | 34 queries | Mysql time :0.091401 (s)