News Flash:

Omul zilei - Constantin I. Nottara

16 Octombrie 2013
1742 Vizualizari | 0 Comentarii
Constantin I. Nottara (n. 5 iunie 1859, Bucuresti - d. 16 octombrie 1935, Bucuresti) a fost un actor roman, una dintre personalitatile cele mai de seama ale teatrului romanesc, tatal compozitorului Constantin C. Nottara. A fost elevul lui Stefan Vellescu. In 1877, Nottara a inceput sa joace pe scena Teatrului National. Unul dintre pionierii scolii realiste de interpretare scenica, a aderat un timp la stilul romantic de joc, sub influenta cerintelor vremii si sub indrumarea lui Mihail Pascaly.
Nottara s-a afirmat in roluri ca Shylock, Hamlet si Lear din teatrul shakespearean, Oedip din Oedip Rege de Sofocle, Don Salluste din Ruy Blas de Hugo, batranul medic din Medicul in dilema de Shaw, Stefan Tipatescu din O scrisoare pierduta si Ion din Napasta de Ion Luca Caragiale, Vlaicu din Vlacicu Voda de Alexandru Davila, Stefan cel Mare din Apus de Soare si Tudose din Hagi Tudose de Delavrancea, etc..
Contactul cu dramaturgia originala, indrumarea lui Caragiale si colaborarea cu actori de orientare net realista ca Aristizza Romanescu si Grigore Manolescu, l-au readus la vechea sa orientare realista. Jocul lui Nottara profund emotionant, pus in valoare de un glas modulat caracteristic, si expresiv prin frazare, se intemeia pe construirea gandita si precisa a rolului, astfel incat nimic din interpretare sa nu ramana nejustificat.
Nottara a avut o intensa activitate si ca director de scena si profesor la Conservatorul dramatic din Bucuresti. Printre elevii sai se numara actori de renume: Tony Bulandra, Velimir Maximilian, Ion Manolescu, Maria Ventura, Maria Filotti, etc..
A locuit pe actualul Bulevard Dacia la nr. 105, unde se afla acum casa memoriala care ii poarta numele.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

actor roman teatrului nationa
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1663 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018345 (s)