News Flash:

Opera Ilenei Malancioiu

23 Ianuarie 2015
905 Vizualizari | 0 Comentarii
Ileana Malancioiu s-a nascut la 23 ianuarie 1940, in satul Godeni (judetul Arges): "...eram a doua fata a parintilor mei si n-am fost primita cu prea multa bucurie. Fusese asteptat un baiat. Tot asteptandu-l, dupa mine, mama a mai nascut inca doua fete, dar nu a mai fost la fel de trista." - marturiseste poeta.

Liceul la Campulung Muscel, bacalaureatul in 1957. A absolvit Facultatea de Filosofie a Universitatii Bucuresti in 1968, cu lucrarea Locul filozofiei culturii in sistemul lui Lucian Blaga. Doctor in filosofie in 1977, cu teza Vina tragica (Tragicii Greci, Shakespeare, Dostoievski, Kafka). Din 1980 devine redactor la revista Viata romaneasca.A debutat cu versuri in Luceafarul, in 1965. Lucreaza, inainte de 1989, la Televiziunea Romana, la revista Arges, la Studiourile Animafilm si la revista literara Viata romaneasca (de unde demisioneaza la 31 martie 1988 din pricina acutizarii cenzurii, inclusiv asupra scrierilor lui Constantin Noica).

Vezi si Gotthold Ephraim Lessing marele iluminist german

Dupa 1989 lucreaza la revista social-politica 22, la Editura Litera (redactor sef) si la saptamanalul Romania literara.

Vezi si Opera lui Johannes Vilhelm Jensen

"In calitate de redactor la Viata romaneasca am reusit sa-l aduc la revista pe Noica si m-am preocupat de publicarea Scrisorilor despre logica. Am publicat texte de baza ale lui Liiceanu, aparute ulterior in volumul Cearta cu filozofia, m-am straduit sa impun publicarea in serial a cartii lui Andrei Plesu Minima moralia, in fine, m-am ocupat de rubrica de texte filozofice prin care erau reflectate in linii mari preocuparile celor din Scoala de la Paltinis" (din conversatia cu Marta Petreu aparuta in Apostrof, nr. 1-2 / 1998, si reluata in Cronica melancoliei).

In perioada comunista, Ileana Malancioiu a fost cenzurata cu grija (motiv pentru care a fost obligata sa-si reediteze volumul Urcarea muntelui, decimat de cenzura) datorita apetitului ei pentru adevar si a obstinatiei de a spune exact ce are de spus, chiar si in poezie.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ileana malancioiu godeni poeta campulung muscel bacalaureatul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1596 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013611 (s)