News Flash:

Seneca Lucius Annaeus: " Sa-ti fie limpede: nimic nu este un bine daca nu este moral..."

6 Noiembrie 2013
1094 Vizualizari | 0 Comentarii
Sa-ti fie limpede: nimic nu este un bine daca nu este moral, iar toate neplacerile vor fi pe buna dreptate numite feluri de bine daca virtutea le va da o valoare morala
Multi considera ca noi promitem mai mult decit ingaduie conditia omeneasca, si pe buna dreptate: caci ei privesc catre trup. Sa se intoarca la spirit: vor masura atunci omul comparindu-l cu zeul. Inalta-te, prietenu meu, cel mai ales dintre oameni, si lasa in urma fleacurile acestea ale filozofilor care silabisesc disciplina cea mai mareata si, dind invataturi marunte, descurajeaza spiritul si il coboara. 
Fa-te asemenea celor care au descoperit disciplina aceasta, nu celor ce dau invataturi despre ea si care fac asa incit filozofia sa para mai degraba dificila decit mareata. 
Socrate, care raporteaza intreaga filozofie la morala si considera ca intelepciunea desavirsita este sa distingi binele si raul, spune:
„Daca am cit de putina autoritate asupra ta, mergi pe urmele acelor oameni mareti si vei fi fericit; iar daca cineva te socoteste neghiob, n-are decit sa o faca. Sa te jigneasca si sa te insulte oricine: nu vei suferi daca te vei afla in tovarasia virtutii.
Daca voiesti sa fii fericit, spune el, daca vrei cu adevarat sa fii un om vrednic, cu o credinta solida, sa nu-ti pese daca se gaseste cineva sa iti arate dispret.” Nimeni nu va ajunge la acestea fara ca mai inainte sa fi dispretuit el insusi orice, fara sa fi pus toate felurile de bine pe acelasi plan. Nu exista bine fara moralitate, iar moralitatea este aceeasi in toate felurile de bine. 
Virtutea care infringe soarta potrivnica si cea care domneste peste soarta prielnica este aceeasi; iar virtutea nu poate fi mai mare sau mai mica. 
Are mereu aceeasi statura. Ramii cu bine.
Seneca
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

moral valoare morala seneca
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1632 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018687 (s)