Actualitate

Un nou complot impotriva preotului Calistrat

Publicat: 02 mai 2003
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un nou complot impotriva preotului Calistrat

•Arhimandritii Arsenie Papacioc si Teofil Paraian au adus acuzatii grave la adresa parintelui Calistrat •Inregistrarile pe casete audio ale celor doi duhovnici vor fi folosite in consistoriul monahal ca proba impotriva ieromonahului Calistrat •Totul a fost pus la cale de reprezentantii Mitropoliei, exarhul Clement si vicarul Varlaam •”Ii sfatuiesc pe preotii Clement si Varlaam sa inceteze cu marsaviile, pentru ca daca ei doresc un scandal de proportie, il vor avea”, a afirmat parintele Calistrat

Se implinesc aproape doua luni de cand ieromonahul Calistrat Chifan de la Manastirea Barnova este canonisit de catre IPS Daniel, mitropolitul Moldovei si Bucovinei. La inceputul lunii martie, patru ucenici ai parintelui Calistrat, studenti la Facultatea de Teologie, au depus un memoriu la Mitropolia Moldovei si Bucovinei, aducandu-i acuzatii grave celui ce le-a fost duhovnic pentru mult timp.
Fara a analiza situatia, inaltii prelati au hotarat canonisirea ieromonahului Calistrat, urmand ca acesta sa fie judecat in consistoriul monahal, care nu s-a intrunit nici pana in ziua de astazi. Pentru sustinerea parintelui Calistrat, zilnic, timp de cateva saptamani, credinciosii s-au adunat in curtea Catedralei Mitropolitane, unde s-au rugat pentru duhovnicul lor. Rugamintile credinciosilor nu au induplecat inimile impietrite ale mai-marilor Mitropoliei. Exarhul Clement Haralamb si vicarul Varlaam Merticariu au folosit orice metoda pentru denigrarea imaginii preotului Calistrat, dar nu au reusit sa-i indeparteze pe credinciosi de duhovnicul lor. Reprezentantii Mitropoliei s-au deplasat si la Manastirea „Petru Voda”, pentru a-l determina pe parintele Justin Parvu, duhovnicul ieromonahului Calistrat, sa se dezica de acesta.

Exarhul Clement si vicarul Varlaam au folosit orice mijloace pentru a strange dovezi denigratoare la adresa ieromonahului Calistrat, dovezi care vor fi folosite la judecata din consistoriul monahal, conform datelor detinute in prezent de reporterii cotidianului ZIUA de Iasi. Este foarte posibil ca saptamana viitoare sa se intruneasca acest for.
In urma cu o saptamana, doi reprezentanti ai postului de radio al Mitropoliei, Radio Trinitas, s-au deplasat la manastirile Sambata de Sus (Fagaras) si Techirghiol (Constanta), pentru a-i intervieva pe arhimandritii Teofil Paraian si Arsenie Papacioc. In acest interviu, dupa cum au declarat unii dintre cei care cunosc amanunte ale discutiilor, cei doi duhovnici au facut afirmatii calomnioase la adresa ieromonahului Calistrat Chifan de la Manastirea Barnova.
Din acest motiv, parintele Calistrat a considerat ca fiii sai duhovnici trebuie sa cunoasca adevarul si a acceptat sa raspunda acuzatiilor ce i-au fost aduse. „Pentru ca nimeni nu te cheama, nu te asculta si nu incearca sa afle adevarul, am considerat ca trebuie spus ce s-a petrecut in aceasta perioada, lucruri ascunse de ochii credinciosilor. S-a incercat o denigrare la adresa mea, printr-o strategie bine aranjata, cum prea-cuviosul Varlaam Merticariu stie sa o randuiasca cu ceata celor cazuti, a asa-zisilor oameni supusi anomaliilor sexuale. Am simtit nevoia sa explic faptele pe care s-a bazat aceasta temerara lucrare. Stiind prea bine ca orice judecata bisericeasca are loc in urma unor probe, s-a trecut la obtinerea acestora prin doi mari slujitori ai Radio Trinitas, Nicu Dima si Ciprian Apetrei. Acestia au mers la parintele duhovnic Teofil Paraian de la Manastirea Sambata de Sus si la parintele duhovnic Arsenie Papacioc de la Manastirea Techirghiol. S-a profitat de aceasta perioada de pauza in care eu eram la chilie sau la biserica sub canon si s-a trimis o echipa de asa-zisi ingeri cazuti sau fosti monahi facuti cu sila pentru a le prezenta cazul Calistrat din modul lor groaznic de gandire. Acesti tineri nu le-au prezentat duhovnicilor realitatea asa cum era, ci o situatie groaznica in care s-a aruncat acest demon al ortodoxiei, Calistrat de la Iasi, tocmai pentru a-mi face o imagine cat mai plastica si mai proasta. Am fost descris ca un duhovnic ratacit si rupt de la randuielile si normele morale ale bisericii, ca atunci cand caravana Radio Trinitas va ajunge la acesti doi duhovnici sa aiba terenul pregatit pentru a putea raspunde la intrebarile lor tendentioase”, a declarat ieri ieromonahul Calistrat.
Duhovnicul Calistrat a ascultat casetele audio cu interviurile celor doi duhovnici si a constatat ca arhimandritii Teofil si Arsenie nu sunt vinovati si considera ca acestia au fost supusi unei manipulari.

Probe pentru consistoriu

Inregistrarile de pe aceste casete urmeaza sa fie prezentate in consistoriul monahal ca probe impotriva parintelui Calistrat. „Parintele Arsenie a afirmat ca neascultarea este egala cu paganatatea, abuzul de sufletul unui om este paganism, nebunie si dezordine si faptele sunt caterisitoare. Acelasi lucru l-a sustinut si parintele Teofil, pentru ca nu cunosteau adevarul, dar au fost influentati si au trebuit sa cante dupa cum canta coarda parintelui Ciprian Apetrei, mare vedeta crestina si om experimentat in domeniul spiritual si bisericesc. In momentul in care cei doi duhovnici au fost pusi in ipostaza de a raspunde unor intrebari bine pregatite, bineinteles ca parintele Arsenie Papacioc a folosit niste termeni destul de gravi, confundand Manastirea Barnova cu fenomenul Vladimiresti si Maglavit. Cei doi duhovnici au afirmat ca eu sunt cautat de oameni pentru ca sunt un sarlatan si un indracit si a intrat Satana in mine, iar lumea este tampita si proasta ca vine la mine. Daca ortodoxia considera ca hirotoneste sarlatani, nebuni, psihopati sau oameni de nimic, inseamna ca intreaga Biserica Ortodoxa zace intr-o asemenea mizerie. S-a incercat o denigrare a mea si cand eram la Manastirea Sihastria. Staretul Victorin, care era colaboratorul Securitatii de la Piatra Neamt, a avut grija sa-mi faca o imagine negativa. Vorbind cu colegii mei din manastire, acestia mi-au spus ca am fost corect, dar nu pot vorbi, deoarece vor fi dati afara sau ne vom trezi pe drumuri. Am discutat si cu maicile de la Dragomirna, unde am fost vietuitor, si nici intr-un caz nu am lasat teroare in urma mea, ci o viata de obste, randuiala si disciplina, pe care maica stareta o poate demonstra”, a spus ieromonahul Calistrat.
Arhimandritii Teofil si Arsenie au fost informati de catre reprezentantii Mitropoliei ca pe unde a trecut parintele Calistrat, in urma sa a ramas teroare. Mai mult, ieromonahul de la Barnova a fost asemuit cu un monstru al ortodoxiei. „Duhovnicii Paraian si Papacioc au indraznit sa afirme ca eu ar trebui sa fiu dus in Maramures, la Turnu Severin, izolat de credinciosi. Atata timp cat sunt moldovean nu voi pleca din Moldova. Si chiar daca voi fi dezbracat de haina monahala, tot monah raman, deoarece calugaria sta in suflet, nu in rasa neagra sau haina stralucitoare. Hotararea mutarii si a permutarii mele dintr-un loc in altul se va face doar atunci cand se va demonstra seriozitatea staretului Paisie Furdui si a tuturor slabiciunilor de care acesta a dat dovada timp de 7 ani de cand vietuieste in Manastirea Barnova. Nu este normal ca cei doi duhovnici, pentru care am evlavie si ii respect, sa afirme ca la Iasi este un curent imputit si ca prostimea nu cunoaste legea ortodoxa. Consider ca Moldova este un leagan de credinta, iar Iasul este orasul cu cele mai multe biserici. Este stiut faptul cat de ravnita este aceasta Moldova de tot ce se cheama conducere bisericeasca sau cler ortodox”, a continuat duhovnicul de la Barnova.
Parintele Calistrat considera ca Manastirea Barnova este una de referinta si cand spune acest lucru nu se refera la zidurile ei daramate, tinute intentionat pentru a arata ca nu s-a facut nimeni.

Un exarh cu pregatire mediocra

„Faptele mele nu le afisez in ziare sau in reviste de ortodoxie. Eu nu ma spovedesc nici in consistoriu, ring sau emisiune radio, ci, daca vreau, ma voi spovedi in fata poporului si am curajul sa arat unde am gresit. Ii informez pe cei doi de la Trinitas, care pastreaza aceste casete terifiante pentru sinodul de la Neamt sau de la Iasi, sa stie ca eu continutul casetelor il cunosc in intregime. Parintelui Haralamb nu i se poate cere prea mult, deoarece este nepregatit si are niste lacune teologice nu la nivel de exarh, ci de frate incepator. Cand afirm lucrul acest nu-l fac ca jignire la adresa marii vedete spirituale, ci tot in urma unei afirmatii facute de el. Ii sfatuiesc pe preotii Clement si Varlaam sa inceteze cu marsaviile si lucrarile pe dedesubt si infiltrarile la IPS Daniel, pentru ca daca ei doresc un scandal de proportii, ii voi ajuta sa aiba joc dupa nunta pe care o croiesc. O sa le arat ca pot juca dupa muzica pe care o canta. Daca vor dezvaluiri terifiante, pot face dezvaluiri de s-ar putea incremeni toti cei care se considera sinodali si consistoriali. Manastirea Barnova se ocupa de problema sufleteasca a oamenilor si, in afara de spovedanie, nu face nici politica, nici monahism pseudorevolutionar, nu are la activ daramari de ierarhii, infiintari de eparhii, hirotonie in arhierei. Pe cei care conduc azi biserica nu-i mai intereseaza destinul poporului roman si ortodox, vrand sa destabilizeze si sa distruga temelia spirituala a Moldovei. Trebuie sa fim atenti sa nu ne trezim intr-o zi cu monahi de catifea si monahism ateu, pagan”, a spus ieromonahul Calistrat.

Un ticalos care se ocupa de femei

Ceea ce a deranjat foarte mult inaltele fete bisericesti din Mitropolia Moldovei si Bucovinei a fost publicarea cartii parintelui Calistrat. In volumul „Mustrare si mangaiere. Ne vorbeste parintele Calistrat de la Barnova”, ieromonahul a avut curajul sa spuna lucrurilor pe nume, sustinand ca tot ce a scris in acest volum este purul adevar. „Ii rog pe toti acei care se simt drepti in acest consistoriu, fata de cel ce va fi judecat, sa o faca. Daca va fi o judecata nepartinitoare si neadevarata, atunci voi cunoaste proverbul: Cine seamana vant va culege furtuna. Viata monahala are nevoie de oameni seriosi. Aceasta marturie am facut-o ca sa se inteleaga ca acei tineri au fost calugariti in toata randuiala. Sa nu se preocupe mai mult de persoana si mantuirea parintelui Calistrat, pentru ca el stie cum trebuie sa se mantuiasca. Sa se ocupe mai mult de biserica si de cei 10 tineri care au dezertat din armata lui Hristos si sunt mintiti ca aceasta calugarie poate fi nula, dezlegata, iertata si anulata prin niste decizii exarhale sau preotesti. Asa ceva nu exista. Hristos ii va intreba dupa numele de calugarie ce au facut, nu dupa cel de golanie, pentru ca biserica nu creste idioti si oameni faradelege. Credinciosii care vor auzi casetele cu Arsenie Papacioc si Teofil Paraian pe Radio Trinitas sa-si dea seama ca este o masluiala bine pregatita. Locul meu in istoria Barnovei este unul fundamental. Eu am deschis manastirea, i-am dat un nume, o faima spirituala si nu va fi stearsa de pe harta ca vrea Clement Haralamb sau Varlaam Merticariu. Exarhul Clement nu a facut altceva decat sa invrajbeasca si sa-si ascunda adevarata identitate fata de staretul Paisie Furdui, pe care il tine in brate, un ticalos ce se ocupa de comert si de femei. Eu consider ca acesti tineri care au mintit intr-un mod atat de abject si murdar nu sunt decat niste indraciti sufletesete si au crezut ca daca lovesc in persoana parintelui Calistrat, o sa se darame Biserica Ortodoxa”, a declarat ieromonahul Calistrat.
Magda OLTEANU

Adauga un comentariu