News Flash:

Tensiunile dintre Mihail Gorbaciov si Nicolae Ceausescu

19 Noiembrie 2013
3591 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7607 RON (-0.0014)
USD: 4.2653 RON (-0.0005)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Venit la sefia URSS in aprilie 1985, dupa scurtele conduceri ale lui Iuri Andropov si Constantin Cernenko, Mihail Gorbaciov a fost ultimul lider al Uniunii Sovietice. Imediat dupa venirea la putere, Gorbaciov a incercat in 1986 sa reformeze partidul comunist si economia sovietica prin introducerea glasnostului ("transparenta"), perestroikai ("reconstructia") si uskoreniei ("accelerarea" dezvoltarii economice). Ideile lui Gorbaciov i-au displacut lui Ceausescu si aproape fiecare intalnire a celor doi a fost marcata de remarce acide sau certuri, scrie adevarul.ro. 
In aprilie 1985, imediat dupa venirea la putere a lui Gorbaciov, la Varsovia a fost o sedinta a Comitetului Politic Consultativ al Tratatului de la Varsovia. In cuvantarea tinuta, Gorbaciov a vorbit despre Europa - "casa noastra comuna", la care Ceausescu i-a replicat: "Depinde la ce etaj locuieste fiecare!".
Primarul general de atunci al Capitalei, Constantin Olteanu, a povestit ca sotia lui Gorbaciov, Raisa, nu avea functii de stat sau titluri onorifice, asa cum avea Elena Ceausescu, motiv pentru care sotia lui Ceausescu a incercat sa isi ascunda titlurile: "S-a incheiat vizita aceasta din 1987 cu o adunare la Sala Palatului. Un miting al prieteniei romano-sovietice, asa cum se obisnuia. Eu aveam misiunea sa deschid evenimentul, sa spun scopul, sa anunt participantii, multumindu-le apoi celor care au luat parte! Sala trebuia sa fie ocupata de oameni din Capitala. Inainte cu circa 30 de minute, m-am dus prin palat, prin Sala Tronului - de unde urma sa se instaleze prezidiul - ca sa ma uit cum arata sala. Si in Sala Tronului i-am intalnit pe Emil Bobu si pe Elena Ceausescu. Stateau de vorba. Am salutat-o, cum era firesc. Si ea ma intreaba ce fac. I-am spus ca ma duc sa mai vad si eu sala o data. Si atunci Elena Ceausescu imi spune: «Olteanule, tu conduci aicea?». «Da», ii raspund, «eu am aceasta cinste». «Pe mine sa nu ma prezinti cu nicio functie, numai pe Raisa», imi spune Elena Ceausescu. «Bine», zic eu, «dar ea nu are nicio functie, nici de partid, nici de stat, cum aveti dumneavoastra. Cum o sa procedez, ce o sa se inteleaga?». «Nu! Ti-am spus nu!», imi raspunde ea. Iar Bobu, in loc sa ma apere, spune: «Pai daca asa vrea tovarasa...» A venit Gorbaciov, insotit de Raisa, i-au asteptat Ceausescu si cu ceilalti care au participat acolo, mai putini ca de obicei, pentru ca prezidiul era limitat acum, si dupa intalnirea asta obisnuita, protocolara, au intrat in sala la prezidiu. Eu am deschis lucrarile. I-am prezentat pe toti. Si pe Elena Ceausescu, cu toate «calitaturile». Eh, in momentul ala a murit, dar nu mi-a zis niciodata de ce am facut asta. Erau ai nostri in sala si ce ar fi zis sala... M-ar fi facut pe mine ca sunt idiot si nu am stiut functiile ei, plus ce ar fi zis Nicolae Ceausescu." Constantin Olteanu a mai spus ca Elena Ceausescu a mai fost cu Raisa intr-o vizita la Fabrica de Confectii de la Apaca, "unde Elena a insotit-o pana acolo si a lasat-o cu directoarea fabricii, cu Lina Ciobanu, care era ministru pentru Industria usoara, si cu directoarea centralei. Ceea ce, din punct de vedere protocolar, nu se potriveste si nu este acceptat".
Cum a relatat Scanteia vizita cuplului Gorbaciov din mai 1987:
"La ora 11.25, aeronava a aterizat. S-au tras in semn de salut 21 de salve de tun. Un grup de pionieri au intampinat pe tovarasi. S-a cantat «Traiasca comunismul - viitorul luminos al intregii omenirii!», «Sa triumfe lupta unita a popoarelor pentru colaborare, securitate si pace». Pe marile artere al Capitalei au iesit in intampinare zeci de mii de oameni ai muncii. Grupuri de tineri interpretau momente folclorice. Un grup de sportivi au alcatuit o piramida, in varful careia erau inaltate drapelele celor doua tari. Fanfare si orchestre de muzica populara interpretau melodii romanesti. Sportivii executa, cu exuberanta, atractive numere de gimnastica. Glasuri de copii, alaturi de cei varstnici, rosteau numele celor doi conducatori de partid: Ceausescu - Gorbaciov! In finalul acestei vibrante momente, au fost invitati sa se prinda in hora prieteniei, desfasurata in Piata Victoriei, expresie a sentimentelor pe care si le nutresc reciproc popoarele roman si sovietic", relata Scanteia. Dupa aceste "manifestari deosebit de calduroase, de inalta stima si consideratie ale oamenilor muncii din Capitala", Gorbaciov si Ceausescu s-au dus la Palatul Consiliului de Stat, unde au inceput convorbirile oficiale. Elena Ceausescu si Raisa Gorbaciova au vizitat Intreprinderea de confectii si tricotaje Bucuresti. "Au vizitat dupa-amiaza o reprezentativa unitate a industriei noastre usoare - Intreprinderea de confectii si tricotaje Bucuresti. La sosire, in numele colectivului muncitoresc al intreprinderii, au fost adresate calduroase cuvinte de bun-venit de catre ministrul industrie usoare, Lina Ciobanu. Tineri si tinere au oferit fruomase buchete de flori. Tovarasa Raisa Gorbaciov a avut cuvinte de apreciere la adresa produselor intreprinderii, a varietatii si liniei moderne a confectiilor si tricotajelor.Au fost vizitate in continuare gradinita Intreprinderea de confectii si tricotaje Bucuresti, unde au putut fi cunoscute conditiile create pentru instruire si recreere copiilor oamenilor muncii. Aici a fost prezentat un frumos program artistic." Apoi "tovarasa Elena si tovarasa Raisa au vizitat Palatul Pionierilor si Soimilor Patriei", unde "in hol le-au fost daruite cravate rosii cu tricolor".
A urmat in acea seara un "dineu oficial oferit de tovarasul Nicolae Ceausescu si tovarasa Elena Ceausescu in onoarea tovarasului Mihail Gorbaciov si a tovarasei Elena Gorbaciova." "In timpul dineului, desfasurat intr-o atmosfera tovaraseasca, de calda prietenie, tovarasii au rostit toasturi. Toasturile, urmarite cu viu interes si subliniate cu aplauze, au fost marcate, in mod solemn, de intonarea imnurilor de stat ale Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste si Republicii Socialiste Romania", mai spune Scanteia. Toastul lui Ceausescu: "In timpul vizitei veti avea prilejul sa cunoasteti profundele transformari petrecute in societatea romaneasca in cei peste 40 de ani de constructie a noii oranduri, munca si realizarile poporului roman, pentru trecerea Romaniei la un nou stadiu de dezvoltare - de tara socialista mediu dezvoltata" Toastul lui Gorbaciov: "Inca din primele ore am simtit la Bucuresti o atmosfera cordiala, de prietenie. Avem temeiuri sa fim satisfacuti si de modul in care se desfasoara partea practica a vizite". Ziua urmatoare, la ora 14.55, "aeronava oficiala a decolat. La scara avionului, cei patru si-au luat un calduros ramas bun, strangandu-si cu caldura mainile, imbratisandu-se cu prietenie". Fostul ministru de externe al URSS din timpul prabusirii Zidului Berlinului, Eduard Sevardnadze, care a citit minutele intalnirii dintre Ceausescu si Gorbaciov, a spus: "Imi aduc aminte ca Gorbaciov a fost intr-o vizita la Bucuresti, unde s-a certat foarte tare cu Ceausescu. Au inceput discutiile la 9 seara si s-au tot certat pana dimineata. Gorbaciov insista pentru reforma si democratizare, iar Ceausescu refuza. Mi s-a parut ca asa de dura a fost discutia spre dimineata, ca puteau sa se ia si la bataie" In Memoriile aparute in 1995, Mihail Gorbaciov spunea despre vizita in Romania: „La 25 mai 1987 am ajuns in capitala Romaniei pe o vreme calda si insorita. La aeroport, Raisa Maximovna si cu mine am fost primiti de Ceausescu si sotia lui. O garda de salut ne-a insotit, s-au tras salve de onoare - ca intotdeauna la vizitele oficiale. Pe drumul dintre aeroport si resedinta totul s-a desfasurat, lucru pe care aveam sa-l observ foarte curand, dupa un scenariu bine determinat: sute de mii de oameni stateau aliniati pe marginea strazilor. Mi s-a indicat un loc in automobilul deschis, langa Ceausescu, iar in timpul calatoriei ne-am ridicat de mai multe ori spre a-i saluta pe oamenii care ne urau bun venit. Din cand in cand ne opream cateva minute, si imediat - ca la un semnal secret - incepeau hore, dansuri si cantece. Tasneau strigate de salut bine exersate: "Ceausescu - Gorbaciov!", "Ceausescu!". Si toate acestea intr-un ritm molipsitor, desigur studiat de vreo regie oarecare. Imaginea multimii era amestecata: unii cadeau, asa se parea, intr-un fel de extaz, altii in schimb se comportau indiferenti ca niste actori obositi. Mi se parea ca asist la o reprezentatie de circ."
Un alt dineu privat oferit de cuplul Ceausescu pentru Raisa si Mihail Gorbaciov a fost organizat in Primaverii la 7 iulie 1989, cand Bucurestiul a gazduit lucrarile Comitetului Politic Consultativ al statelor participante la Tratatul de la Varsovia. Atunci a avut loc „ultimul dialog, si cel mai violent, cel din vila lui Draghici, din cartierul Primaverii. Seara, Ceausescu l-a adus pe Gorbaciov si au vorbit ei acolo, intre patru ochi, si erau sa se ia la bataie, sa intre garzile peste ei sa ii desparta", potrivit istoricului Alex Mihai Stoenescu. Primarul de atunci al Bucurestiului, Constantin Olteanu, a povestit ca acel scandal a fost prefatat de un incident la Aeroportul Otopeni: "Mie mi-a fost repartizat Gorbaciov, sa-l insotesc de la aeroport la resedinta si, daca mai era nevoie, la alte activitati. La aeroport, Ceausescu n-a adus-o si pe ea, pe nevasta-sa, si atunci s-a creat o asimetrie. Gorbaciov a venit cu Raisa. La scara avionului s-a imbratisat cu Ceausescu. Pe Raisa au luat-o cei de la Ambasada Sovietica, iar Gorbaciov a trecut in revista garda de onoare. Gorbaciov adusese o masina, cu o zi inainte, de la Moscova, pe calea aerului. L-a invitat pe Ceausescu sa mearga cu el, cu masina aia. Ceausescu avea masina lui de protocol. Si nu a vrut sa mearga in tara lui cu masina altuia. Atunci, Gorbaciov a iesit sa plece spre masina lui, cea adusa de la Moscova, care trasese la covor". Consilierul de atunci al lui Gorbaciov, Ceslav Ciobanu, a povestit despre intalnirea tensionata: "Geamurile erau inchise cu draperii grele brodate in aur, iar focul in camin ardea cu trosnet si flacari de parca ar fi fost mijlocul iernii si nu o calduroasa noapte de vara. Secretarului General al partidului comunist al Rominiei, precum si sotiei lui, le erau pe plac atributele unui mod de viata indestulat dupa standardele occidentale, cu vile, casute de vinatoare, cu camin, piscina si alte mici placeri, chiar daca tara pe care o conducea era adusa la sapa de lemn, iar poporul era disperat de lipsa celor mai elementare produse, de cozi nesfirsite dupa alimente, de teroarea securitatii si represalii dure a oricaror manifestari de nemultumire. Ceausescu incerca sa-l convinga pe Gorbachev cat de reusita este experienta de constructie a socialismului in Romania. Reactiile lui Gorbaciov au fost dure si emotive. Uneori imi facea impresia ca asist la un show politic desfasurat in spiritul teatrului absurdului, cand ambii lideri vorbeau concomitent, fara a se auzi unul pe altul si neacceptand nici pentru o clipa un compromis de principiu. Ma straduiam sa redau pe cit se poate de aproape de autor continutul replicilor si a discursului lui Gorbachev, de Ceausescu avind grija consilierul si interpretul sau Gheorghe Stoica.
Elena Ceausescu incerca zadarnic sa schimbe subiectul conversatiei
"Eu stiu foarte bine situatia nu numai in tara mea, dar si in Romania. Chiar crezi, tovarase Secretar General ca nu inteleg ca ceea ce am vazut, bunaoara, la uzina 23 August, unde muncitorii chipurile sunt fericiti si satisfacuti pedeplin de situatia lor, de aprovizionarea excelenta cu cele mai alese produse, este o vitrina, care nu corespunde de loc realitatii?", i-a spus Gorbaciov lui Ceausescu 
"Ceea ce numiti la voi societate a bunastarii si a umanismului, n-are nimic de-a face, dupa parerea mea, nici cu una nici cu cealalta. In realitate va tineti tara in frica si teroare, dupa ce ati izolat-o in lume", mai zicea liderul sovietic 
"Nicolae..., tovarase Secretar General..., tu m-ai invitat la discutie, sau sa-ti ascult discursul fara sa pot face o replica? Este nu altceva decat teatrul unui actor si apoi, daca eu nu o sa te critic, nu o sa-ti spun adevarul despre ce se face in tara ta, atunci cine o s-o faca? Doar Elena, sotia ta, isi poate permite luxul de a te critica...In Romania nu cred ca mai exista cineva care ar putea sa faca acest lucru", mentiona Gorbaciov. 
"Elena Ceausescu nu si-a putut ascunde zambetul plin de satisfactie la aceasta replica.
Ciobanu mai zice ca i s-a intiparit o fraza plina de inteles a Raisei Gorbacheva: "Mihail Sergheyevichi, calmeaza-te, doar stii cu cine ai de-a face..."
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

urss iuri andropov constantin cernenko mihail gorbaciov
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1794 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013638 (s)