News Flash:

Comoara printului sarb Milan Obrenovici din Mehedinti

21 August 2013
3624 Vizualizari | 3 Comentarii
Nu de putine ori localitatea Izverna ,din judetul Mehedinti, este vizitata de turisti "inarmati" cu aparate de detectata metale sau alte dispozitive sofisticate.
Tezaurul Serbiei ingropat in muntii Cernei
Nimeni nu stie daca activitatea acestor cautatori de comori da rezultate, daca a dat vreodata rezultate sau daca este o munca sterila, din care aventurierii nu se aleg decat cu o frumoasa excursie intr-o zona de un pitoresc neobisnuit.
De indata ce autoritatile prind de veste cu privire la acest ciudat braconaj, vizitatorii dispar pentru o vreme si reapar dupa alta.
Pelerinajul are la baza o realitate istorica. Pe timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, printul Serbiei Milan Obrenovici, aflat in conflict pentru putere cu fratele sau, Mihai Obrenovici, a horatat sa puna la adapost tezaurul sarb, gandind ca poate conflictul s-ar putea desfasura in defavoarea sa.
Printul a trecut Dunarea cu 80 de cai care duceau tezaurul tarii, constand din monezi, lingouri, bijuterii, diamante, perle.
Nimeni nu stie de ce a ales aceste meleaguri pentru depozitarea pretioasei comori, nimeni nu stie locul exact al depozitului, se stie insa ca o unitate militara a lucrat timp de trei ani, ca sa construiasca ascunzatoarea, bine aparata de eventualii jefuitori, protejata de inflitratiile apelor freatice si chiar de eventualele inflitratii de gaze,
Legenda spune ca locul ales era aproape de Varful Cerna, intr-o depreseiune numita azi Valea Perilor, fiind candva plantata cu peri.
O hotarare macabra
Tot legenda relateaza ca galeriile au fost inzidite la amandoua capetele si ca aici a fost ascunsa cea mai mare parte din cantitatea de aur si bijuterii. Intrarea in constructie a fost blocata cu un zid gros de doi metri care, formand in acest fel un baraj in calea unui izvor, a generat un lac.
Lacul exista, siluetele constructiei pot fi observate, iar aceste amanunte tind sa confirme autenticitatea legendei. Pe de alta parte, accesul la zidarie, prin lacul format, ar presupune o lucrare inginereasca nu numai complexa, dar si costisitoare, potrivit ziare.com.
Legenda mai da un detaliu macabru: cei 300 de militari care au lucrat la executia lucrarii si, deci, cunosteau bine amplasamentul si caile de acces, au fost cu totii ucisi din dispozitia printului, ca sa nu ramana niciun martor.
Un sigur paznic a scapat macelului, dar acesta, ingrozit de soarta celorlalti, s-a abtinut dela orice martirisire. Dupa cum se stie, printul Obrenovici a fost gasit inecat in lac - conditiile sunt confuze - iar asupra lui au fost identificate planuri, prea degradate, ca sa poata duce la comoara.
Cand intervine Securitatea, se asterne tacerea
Se vorbeste despre o singura harta in buna stare, gasita de preotul Popescu din Zegujani, care a invistigat zona sistematic in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, a facut sapaturi si a plecat intr-o directie necunoscuta, cu un car tras de boi.
Nu l-a mai vazut nimeni, iar localnicii presupun ca a reusit sa incarce o parte din comoara..
Se presupune ca, daca preotul Popescu detinea comoara, ar fi fost imposibil sa nu fi dat de el Securitatea, sa nu fi preluat aurul si sa nu-l fi facut disparut pentru totdeauna pe nefericitul preot. Au fost destule asemenea cazuri, in acele vremuri.
Cert este ca nici astazi cautatorii de comori n-au abandonat planurile lor, iar statul nu dispune de fonduri pentru asemenea invesititii. S-ar putea ca muntii Mehedinti sa ascunda comori nebanuite, iar legendele abunda in acest sens, nu numai in legatura cu aurul printului Obrenovici.
Aventura cu printesa din dormitor
Aceasta este istoria comorii printului Milan Obrenovici, dar nu pot incheia fara sa ma refer la un fapt fara legatura cu comoara, dar constituind un episod picant din istoria vremii.
Este vorba de printesa Maria Obrenovici, din familia printului, care a avut o relatie intima cu A.I.Cuza si a fost arestata odata cu acesta, printr-o confuzie, fiind ridicata din dormitor de catre cei care erau convinsi ca domnitorul doarme cu sotia sa.
Abia a doua zi, s-au pomenit ca persoana de langa principe este Maria Obrenovici. Faptul, insa, nu a deteriorat buna relatie a domnitorului detronat cu sotia sa legitima, doamna Elena, alaturi de care a trait toata viata si, langa care se gaseste si astazi, ingropat la mosia sa din Ruginoasa. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

izverna mehedinti turisti
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (3)

Eduard  | #110
In mare parte aveti dreptate Comoara asta exista dar toata lumea o cauta unde nu trebuie Nu avea de ce sa treaca dunarea cu comoara cand mai simplu era sa o faca pe langa dunare Cum de fapt a si facuto A ajuns cu comoara prin banatul sarbesc la circa 80 km Unele persoane Romani s-au Sarbi cauta paraul alb nu poiana cu peri Dar din munti severinului si pana in munti banatului sunt 3 parauri cu ace;asi nume Unul in munti mehedintului iar doua in munti banatului Unul din cele doua din munti banatului e exclus datorita distantei si reliefului Celalalt nu pot spune unde se afla din anumite motive Pe acest parau e comoara ingropata iar pe el se afla si un lac .daca il pot numi asa ,care nu este prea mare si care se spune ca ar ascunde una din intrarile in grota care ascunde comoara Pe o piatra de langa cascada de deasupra lacului s-au gasit 3 semne Un Ochi O Balanta si un Peste Aceste semne au fost distruse si cel care lea distrus sa ales cu o moneda din aur gasita in unul din talerele balantei Locul respectiv este foarte frumos si salbatic in acest loc este o zona castrica foarte mare in jur de 180 de pesteri si grote Drumul din apropiere nu era facut pe atunci sa ajuns aici numai pe poteci de munte Locul se afla la circa 45 km de granita sarbeasca actuala si 80 de cea care delimiteaza banatul sarbesc Cel mai mult pe sarbi care cauta comoara asta i intereseaza o coroana batuta in rubine si diamante Numai pe ia se lauda ca ar da sute de mii de euro .s-au mai multe gloante in cap (Parerea mea)Cele mai apropiate localitati se afla la peste 20 km de acest loc De unde stiu toate acestea? Sunt cel care a dat cu un aparat in acel loc Numai ca oameni cu care am fost nu mi-au inspirat incredere Asa ca nu leam spus nimic Apoi am plecat in straintate sa muncesc iar acum sunt prea bolnav si lipsit de bani sa merg in cautarea ei Asa a vrut Dumnezeu sa ramana acolo aceasta comoara
florin  | #2837
Exista o pestera in Cerna-varf intr-un loc numit Valea Perilor. Pestera are un lac foarte mare care nu seaca niciodata. In acest lac au murit foarte multi cautatori de comori.
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1707 (s) | 34 queries | Mysql time :0.014242 (s)