News Flash:

Comorile din Muzeul National al Ungariei

7 Aprilie 2016
1088 Vizualizari | 0 Comentarii
muzeul National al Ungariei
Istoria Muzeului National al Ungariei incepe in urma cu 200 de ani si a jucat de-a lungul timpului si un important rol politic. Printre comorile acestui muzeu se numara si plansele pe care este trasata istoria Bazinului Carpatic din cele mai vechi timpuri si pana astazi.

Daca ar fi sa vorbim despre o data de nastere a Muzelui National al Ungariei, aceasta este 25 noiembrie 1802. In aceasta zi nobilul maghiar Ferenc Szechenyi si-a oferit colectia personala de obiecte istorice si creatii artistice pentru a pune bazele unui muzeu national. A durat insa mai mult de 30 de ani pentru ca acesta sa fie gata.

Szechenyi demarase in paralel si proiectul unei biblioteci nationale, iar fondurile pentru constructia muzeului se strangeau incet. Lucrarile au demarat in 1837, dar au fost intrerupte in anul urmator de marea inundatie a Dunarii Materialele de constructii au fost avariate, dar dupa ce apele s-au retras, lucrarile au reinceput cu forte noi.

Vezi si Palatul Cantacuzino ar putea fi in sfarsit reabilitat

„Aceasta cladire spectaculoasa a fost terminata intr-un timp record, in 10 ani, pe baza planurilor lui Mihaly Pollack. Constructia a fost terminata in mare parte in 1846, dar salile de expozitii si cele festive au fost gata ceva mai tarziu. Printre ele si acest hol principal, terminat in 1875 in forma sa de astazi. Atunci au fost terminate picturile murale ale lui Mor Than si Karoly Lotz, realizate intr-o forma inedita. E ca si cum am fi intr-un cinematograf al istoriei, pentru ca daca ne uitam plecand din stanga, atunci vedem de la venirea maghiarilor in bazinul Carpatic, trecand prin perioada medievala, si cea moderna, toate statiile importante ale istoriei maghiare”, a precizat un colaborator al Muzeului National, Eniko Tolnay-Paloczy.

Vezi si Cetatea romana Dinogetia, o cetate domnita de liniste

Inainte de terminarea lucrarilor a izbucnit revolutia din 1848, iar Muzeul, considerat un simbol al unitatii si independentei nationale, urma sa joace si un rol politic.

„In 1848 aceasta sala avea un rol important, aici era sala de sedinte a Parlamentului. Era o chestiune foarte importanta in a doua jumatate a secolului 19, unde sa fie sediul Parlamentului, mai exact al celor doua camere, pentru ca pe atunci isi tineau sedintele separat. In cele din urma acest loc a fost modificat in acest scop, cu cheltuieli destul de mari, pentru sedintele camerei superioare. Au fost stabilite chiar si reguli pentru deplasarea deputatilor, cu harti, cine de unde poate accesa diferitele locatii”, a spus Eniko Tolnay Paloczy.

In cele din urma insa, Muzeul National a inceput sa functioneze ca institutie culturala. De aceea, se cerea un comportament adecvat in salile cladirii, care era strict reglementat.

„Si pe atunci existau reguli, care semanau cu cele de azi, nu se putea intra cu umbrele solare sau de ploaie, cu sabie sau cu baston, ele trebuiau lasate la portar. Deci trebuia sa te porti ca un domn aici”, a precizat Eniko Tolnay Paloczy.

Cladirea adaposteste nenumarate obiecte de arta deosebite. Una dintre ele este pictura monumentala care reprezinta asezarea pietrei de temelii a celebrului pod cu lanturi din Budapesta, finantata chiar de tatal lui Ferenc Szechenyi, Istvan. Iar fiecare exponat are povestea lui.

„La finalul vietii lui, Franz Liszt a decis sa doneze mai multe obiecte Muzeului National, nu doar portretul sau din anii tineretii, realizat dealtfel pentru galeria personalitatilor din Muzeu, dar cel mai pretios obiect a fost un instrument muzical pe care vedem o inscriptie, dar nu cu numele sau, ci al lui Beethoven. Acest pian a fost fabricat de firma maestrului englez Thomas Broadwood, pentru maestrul Beethoven. Acesta a folosit pianul pana la sfarsitul vietii lui. Pe masura ce asurzea, lovea tot mai tare pianul. De aceea instrumentul a fost de mai multe ori reparat, si a fost cumparat mai tarziu de Franz Liszt. Care l-a folosit putin, l-a amenajat in locuinta sa ca pe un sanctuar in memoria marelui Beethoven. Acest pian a fost printre obiectele. donate de Liszt muzeului, si este bijuteria uneia dintre salile deschise recent in muzeu”, a spus Eniko Tolnay Paloczy.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

rol politic comorile muzeu bazinului carpatic dunarii materialel
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1659 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012477 (s)