News Flash:

Conceptia lui John Stuart Mill despre libertate

21 Aprilie 2015
2307 Vizualizari | 0 Comentarii
John Stuart Mill (20 mai 1806 - 8 mai 1873) a fost un filosof britanic al epocii victoriene, unul dintre cei mai influenti ganditori liberali ai secolului XIX, care a adus contributii la dezvoltarea utilitarismului.

Lucrarea „Despre libertate” este unul dintre textele de referinta ale doctrinei liberale, reprezentand, in fond, un tratat despre libertate. Cartea exploreaza natura si limitele puterii care poate fi exercitata in mod legitim de catre societate asupra individului. Mill dezvolta un principiu fundamental conform caruia fiecare are dreptul de a actiona precum doreste, in conditiile in care faptele sale nu ii afecteaza pe ceilalti.

Vezi si Povestea celebrului filosof francez Harald Høffding

Daca respectivul act se rasfrange exclusiv asupra celui care il comite, societatea nu are nici un drept de a interveni, chiar daca persoana isi face rau. Sunt exclusi din sfera acestei teorii cei care nu sunt totalmente capabili de a discerne (spre exemplu, copiii sau cei ce nu se afla in deplinatatea facultatilor mintale). Se poate remarca faptul ca filosoful britanic nu considera ofensa o fapta negativa intrucat este de parere ca o actiune nu poate fi restrictionata pentru ca incalca o conventie morala a unei societati.

Vezi si Cum a fost Noica plagiat de un celebru intelectual italian

Mill apara cu o convingere puternica libertatea de exprimare. Aceasta este o conditie necesara pentru progresul intelectual si social. Nu putem fi niciodata siguri, afirma el, ca o idee nespusa nu contine elemente utile. De asemenea, va fi sustinut faptul ca a asculta pareri false este ceva productiv din doua motive. In primul rand, pentru ca indivizii sunt mai dispusi sa renunte la opiniile eronate atunci cand se afla intr-o dezbatere si, in al doilea rand, pentru ca teoriile corecte vor fi continuu sustinute si reafirmate, nefiind doar propozitii unanim acceptate ca fiind adevarate. Fiecare trebuie sa inteleaga de ce adera la un anumit set de idei.

Constrangerea asupra unei persoane nu poate aparea din dorinta de a-i impune conceptii ale altora cu privire la modul de viata ori la conduita. Singura maniera prin care se poate incerca schimbarea unui individ este discutia de orice fel (fie ea mustrare, rugaminte sau implorare), intrucat „asupra lui insusi, (…) individul este suveran”. In concluzie, Mill afirma ca societatea are mai multe de castigat daca respecta libertatea individuala. Atata timp cat faptele unei persoane nu au consecinte negative asupra alteia, aceasta trebuie lasata sa traiasca dupa propriile reguli si nu dupa norme impuse din exterior.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

filosof britanic epocii victoriene ganditori liberali libertate
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1728 (s) | 37 queries | Mysql time :0.022836 (s)