News Flash:

Conditiile detentiei in inchisorile comuniste din Suceava

31 Octombrie 2013
2967 Vizualizari | 0 Comentarii
O caracteristica a celulelor si a camerelor, de la subsol la etajul doi, era ca aveau dusumele de scanduri. Inchisoarea a fost construita de austrieci, cat timp stapanisera Bucovina, de la 1775 la 1918, si aici erau inchisi romanii care-si cereau dreptul la libertate. Intreg subsolul era prevazut numai cu celule. Incepand cu parterul si terminand cu etajul doi, de o parte a coridorului erau celule, iar de cealalta parte camere, variind intre 5/10 metri si 10/10 metri. Mobilierul celulei sau camerei era foarte sumar: un prici cu o rogojina in loc de saltea, tineta pentru necesitati fiziologice, si ulciorul cu apa de baut.
Ferestrele celulelor aveau dimensiuni in jur de 40/40 cm, iar ale camerelor mari 1,5/1 m. Toate geamurile erau prevazute cu drugi grosi de fier. In afara de cele enumerate mai sus, nu exista nimic, nici macar cuiere pentru a agata o haina.
Obiectele de mobilier care au constituit tot timpul detentiei o problema, aducand mari neajunsuri celor condamnati, au fost tinetele sau ulcioarele pentru apa de baut, precum si tinetele destinate necesitatilor fiziologice (urina si fecale). Aceste tinete erau confectionate din scanduri (doage de brad si cercuri de fier), cu capacitati si inaltimi diferite, in functie de spatiul pe care-l serveau, daca acesta era celula sau camera.
Imi ingadui o paranteza, pentru a pune o intrebare unui interlocutor venit din lumea occidentala, de pilda: ce ar spune el,cand ar auzi ca cei condamnati au executat, sa zicem 16 ani, sub regim comunist, la care se adauga inca 7 ani din timpul dictaturii lui Carol al II-lea si a lui Antonescu, stand in tot acest timp intr-un climat viciat de mirosul de urina si fecale? Poate unora nu le-ar venisa creada, si atunci, fostii detinuti politici, impreuna cu mine, i-am invita sa vina sa vada ca si azi, in Romania, aceste obiecte de tortura morala si fizica se gasesc inca in celulele si camerele inchisorilor. Sa vada in ce fel de conditii de civilizatie si-au trait mii de fiinte umane un sfert din viata.
Aici in Australia, unde am emigrat, am vizitat din curiozitate, de curand, o inchisoare din Melbourne, Victoria: era mai degraba o pensiune, in comparatie cu ceea ce am trait eu si atata tineret roman,timp de 16 ani, in inchisorile comuniste.
In timp ce ne faceam necesitatile fiziologice aerul din celula devenea insuportabil. Tinetele erau desertate apoi de doua ori pe zi, dimineata si seara, la closetele de la capatul etajului. Aceasta operatie se efectua cu randul, in asa fel incat cei din celule nu se puteau vedea sau cunoaste intre ei.
Usa celulelor sau a camerelor era construita din lemn masiv, de obicei esenta tare de stejar, ferecata cu fier gros pentru a-i intari rezistenta. O broasca mare se incuia cu cheia, iar deasupra ei un zavor gros era tras pe dinafara, asigurand astfel cea mai perfecta siguranta. La mijlocul usii, la o inaltime de un metru, se prevazuse o vizeta de 25/15 cm., prelungita spre interior cu o policioara, cat incapea o gamela de tip militar. La partea exterioara a usii, un zavor puternic asigura vizetei acelasi grad de siguranta ca si la usa.
Deasupra, la inaltimea unui stat de om, usa era prevazuta cu un mecanism prin care se putea vedea in celula. Capacelul vizetei acesteia putea fi miscat la stanga sau la dreapta, pentru ca gardianul sa se uite inauntru, in timp ce din celula nu se putea privi afara.
In toate inchisorile comuniste din Romania, nu era acelasi lucru sa fii la subsol, la parter sau la etaj, la rasarit, la sud, la nord sau la apus. Iarna, cei ce se aflau la nord si est sufereau de frig, din cauza vantului, mai mult decat cei ce se aflau pe partea de sud si de vest.
Celulele de pedeapsa de la subsol erau mult mai greu de suportat decat cele de pe etaje. Una era sa stai la Zarca, si alta era sa stai la a doua cladire, la Gherla si Aiud, unde erau numai camere, iar regimul era mai bland. Tot aici erau cazati si detinutii de drept comun, care faceau diferite munci in incinta inchisorii (plantoane, bucatari, frizeri, baiesi, cizmari, croitori etc.)

sursa:fericiticeiprigoniti.net 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

caracteristica celulelor bucovina inchisorile comuniste
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1637 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018738 (s)