News Flash:

Conferintele TNB: Rectorul Universitatii Bucuresti va vorbi pe 18 februarie "Despre teama de adevar. Framantari ale unei epoci confuze"

2 Februarie 2018
286 Vizualizari | 0 Comentarii
Mircea Dumitru

Mircea Dumitru, rectorul Universitatii Bucuresti, va vorbi la Conferintele Teatrului National "Despre teama de adevar. Framantari ale unei epoci confuze", pe 18 februarie, de la ora 11.00, la Sala Mica.

Conferința "Despre teama de adevar. Framantari ale unei epoci confuze" va urmări sistematic și succint cateva episoade ale unei fenomenologii a adevărului, delimitand, pe un continuum gradabil de la domenii speculativ-teoretice la domenii ale reflexiei morale și ale vieții politice, cateva “patologii” ale acestui concept-valoare cardinal pentru orice cultură și pentru specia umană: “frica de cunoașterea teoretică”, paradoxurile logice ale adevărului, confundarea adevărului cu certitudinea, a adevărurilor obiective cu un prezumtiv adevăr absolut, a falsei idei că relativitatea cunoașterii ar impiedica obținerea de adevăruri obiective și multe altele.

"In acest periplu, voi insista asupra relației adevărului cu metoda științei și cu cunoașterea, dar și asupra legăturilor sale cu morala, politica, religia și cu istoria viitoare, in incercarea de a schița remedii la aceste maladii culturale”, spune Mircea Dumitru.

Nascut in Bucuresti, in 1960, profesorul Mircea Dumitru preda Logica simbolica si Logica filosofica la Universitatea din Bucuresti. Este Rectorul Universitatii din Bucuresti din anul 2011. A fost ministru al Educatiei si Cecretarii Stiintifice din iulie 2016 pana in ianuarie 2017. Din 2017 este visiting professor la Beijing Normal University, China. A obtinut o diploma de doctor in Filosofie/ Logica matematica si filosofica la Universitatea Tulane din New Orleans, SUA, in 1998 si o a doua diploma de doctor in Filosofie/Filosofia limbajului la Universitatea din Bucuresti, Romania, in 1998. A fost presedintele Societatii Europene de Filosofie Analitica (2011-2014). Este presedintele Institutului International de Filosofie (Paris, 2017–2020). In 2014 a fost ales membru corespondent al Academiei Romane. Este autorul a trei monografii si al mai multor zeci de studii si articole de specialitate.

In prezent, pregateste volumul "Zece eseuri logico-metafizice" pentru editura Humanitas, in curs de aparitie in 2018 si este editorul-autorul volumului de eseuri "Metaphysics, Modality, and Meaning. Themes from Kit Fine", care va fi publicat de Oxford University Press in 2019.

Biletele se gasesc la casa de bilete TNB (in foaierul Salii Mari), precum si online, pe www.mystage.ro.

Initiate cu aproape opt decenii in urma de Ion Marin Sadoveanu, Conferintele Teatrului National au revenit pe scena Salii Atelier incepand din anul 2006 cu prelegerile unor personalitati marcante ale culturii romane pe teme dintre cele mai diverse si incitante.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mircea dumitru
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1620 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013478 (s)