News Flash:

Consecintele congresului de la Viena

9 Iunie 2015
490 Vizualizari | 0 Comentarii
Congresul de la Viena a instituit o noua ordine in care Europa era sub controlul unui ansamblu de patru puteri: Austria, Prusia, Rusia si Anglia. Pentru a pastra vechile regimuri dinastice, neluand in seama dorintele si aspiratiile natiunilor care doreau sa-si creeze state proprii, nationale, monarhii Prusiei, Austriei si Rusiei creau, in 1815, Sfanta Alianta, un pact de asistenta mutuala intre monarhii absoluti europeni indreptata impotriva framantarilor revolutionare, si care, pana in 1823, a permis impiedicarea tuturor miscarilor liberale sau nationale europene. Tratatul „Sfintei Aliante“a fost semnat la 26 septembrie 1815, la originea lui aflandu-se tarul Alexandru I al Rusiei, care i-a reunit si pe imparatul Francisc I al Austriei si pe regele Frederic Wilhelm al III-lea al Prusiei.

Vezi si Congresul de la Sivas


Chiar daca textul „Sfintei Aliante“ este ambiguu si nu aduce precizari practice care sa asigure prevenirea unui nou conflict european, fiind doar un indemn la sprijin reciproc bazat pe dogmele crestine de iubire de oameni si existenta unui singur Dumnezeu pentru toate popoarele, insemnatatea acestui tratat este deosebita, deoarece marcheaza incercarea Marilor Puteri europene de a inceta conflictele majore. „Aerul mistic“ al tratatului a fost sugerat de tarul Alexandru I, insa rolul practic, foarte important, l-a avut cancelarul Austriei, Metternich, a carui opera este „Noua Europa“, care se intemeiaza pe marile principii ale legitimitatii, dar este si o incercare de rationalizare a hartii Europei si de organizare a „concertului european“. Marile puteri victorioase isi aroga dreptul de a interveni pentru mentinerea pseudo-echilibrului european realizat la Viena si sa puna sub observatie Franta, acea „pestera de unde sufla vantul ce raspandeste moartea asupra corpului social“. Congresul de la Viena a deschis o noua era in istoria „Continentului“ prin care s-a pus capat ultimei incercari a Frantei de a-si impune hegemonia asupra Europei.

Vezi si Termenii tratatului de la Paris

Din punct de vedere al securitatii europene, Congresul de la Viena, din 1814-1815, reprezinta o noutate absoluta, constituindu-se intr-o prima incercare a unui organism politic de securitate. Fara a incheia un tratat formal, prin institutia Congresului, marile puteri europene au ajuns la un consens, in sensul de a-si respecta reciproc interesele, fiecare in interiorul propriilor granite si in zonele adiacente de interes, adica a sferelor de influenta in acceptiunea moderna a sintagmei. Consensul marilor puteri, respectiv, Marea Britanie, Rusia, Austria si Prusia, avea sa fie consemnat de istorie ca fiind „Concertul european“, avand rolul de a asigura mentinerea echilibrului de forte in Europa si, pe acest fond, asigurarea stabilitatii si pacii. Independent de criticile pe care unii istorici le aduc Congresului de la Viena, ideile de creare a unui organism international pentru rezolvarea conflictelor au fost reluate cu un secol mai tarziu, intai prin crearea Ligii Natiunilor, apoi a Organizatiei Natiunilor Unite.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

europa marilor puteri
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2212 (s) | 23 queries | Mysql time :0.067859 (s)