News Flash:

Consolidarea statului de catre Maximin Tracul

22 Aprilie 2015
964 Vizualizari | 0 Comentarii
Gaius Iulius Verus Maximinus (c. 173 – aprilie 238), cunoscut ca Maximin Tracul a fost imparat roman in perioada 235–238.

Maximin Tracul este descris de contemporani ca primul imparat roman de origine barbara. El a fost de asemenea primul dintre imparatii-soldati. Cu el a inceput criza secolului III din Imperiul Roman.

Vezi si Povestea imparatului roman Valentinian I

Maximin a urat nobilimea pe toata durata domniei sale. A inceput prin a-i elimina pe sustinatorii imparatului precedent, care au incercat sa-l ucida de doua ori. Prima tentativa de asasinat a fost la fluviul Rin. Un grup de ofiteri, sprijinit de o parte din Senat, a incercat sa distruga un pod peste fluviu, ca sa-l lase pe Maximin blocat pe celalalt mal, la cheremul germanicilor.

Vezi si Servius Sulpicius Galba, primul imparat al Anului celor patru imparati

Pe tronul Romei avea sa vina senatorul Magnus. Dar conspiratia a fost descoperita la timp si rasculatii executati. A doua tenativa a avut loc in Mesopotamia, unde fostii arcasi ai lui Alexandru l-au proclamat imparat pe Quartinus. Macedo, conducatorul militar al rascoalei, l-a ucis pe Quartinus, pentru ca acesta nu garanta niciun avantaj.

Pe plan extern, Maximin s-a luptat cu alemanii, pe care i-a invins pe teritoriul landului Baden-Württemberg de astazi. Dupa victorie, si-a luat titlul Germanicus Maximus si si-a deificat-o pe sotia, Caecilia Paulina. S-a asezat apoi cu armata la Sirmium, in Pannonia, de unde a aparat in iarna 235-236 granita dunareana de atacurile dacilor liberi si ale sarmatiilor.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

maximin tracul imparat roman origine barbara imperiul roman
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1991 (s) | 34 queries | Mysql time :0.061318 (s)