News Flash:

Conspiratii celebre: Organismele modificate genetic

21 Noiembrie 2013
1475 Vizualizari | 0 Comentarii
OMG sau organisme modificate genetic nu sunt un lucru nou pe piata mondiala de alimente. Ca definitie, OMG se refera la un organism al carui material genetic a fost alterat, folosind tehnici specifice, in care molecule de ADN sunt prelevate din diverse surse pentru a crea un nou set de gene. Acest ADN este apoi tranferat intr-un organism.
Pe de alta parte modificarea genetica se poate produce nu numai prin adaugarea de ADN nou, ci si prin dezactivarea unor gene. Primul experiment in domeniul OMG-urilor a avut lor in 1973, pe o bacterie e E. coli.
Organismele modificate genetic nu isi gasesc o aplicare doar in in industria alimentara, desi aceasta este acum in centrul atentiei. OMG-urile sunt folosite in cercetarea medicala, productia de medicamente, terapie genetica si multe alte domenii, scrie realitatea.net.
In acest moment, aplicarea cea mai controversata a aceste tehnologii este in culturile rezistente la erbicide comerciale sau care pot produce pesticide proprii, in interiorul plantei. Cele mai mari culturi de plante modificate genetic apartin companiei americane Mosanto. In 2007, tehnologiile Mosanto se regaseau in culturi intinse pe o suprafata de 400.000 de hectare, pe tot globul. Pe data de 6 februarie 2009, Statele Unite au permis teste pe oameni ale unui medicament obtinut dintr-o capra modificata genetic, fiind vorba de un anticoagulant extras din laptele animalului.
Primele culturi modificate genetic pe scara larga au fost introduse in 1996, in Hawaii, la fructele de papaya pentru ca acestea sa reziste anumitor virusuri  si pesticide. De atunci s-a raspandit in majoritatea culturilor importante, printre cele mai cunoscute fiind cele ale cartofului dulce si al „graului de aur”.
Intrebari cu privire la siguranta consumului organismelor modificate genetic au fost ridicate inca de la inceput, in acest moment existand foarte mult cercetari independente, cel putin la nivelul Uniunii Europene, care au aratat ca exista un pericol real pentru populatie, asa cum explica Conf. Dr. Aurel Maxim, profesor de agroecologie la Universitatea de Stinte Agricole si Medicina Veterinara. „Pentru cine cultivam aceste plante modificate genetic? Este clar ca publicul nu le doreste. Oameni de stiinta nu au dreptul sa ignore riscurile acestei biotehnologii si mai ales, dreptul consumatorilor la hrana sanatoasa”, a mai explicat Conf. Dr. Aurel Maxim.
Pe langa cultivarea si consumul OMG-urilor, mai exista doua probleme importante. Polenul acestora poate trece la plantele naturale, influetand astfel si alte culturi, iar producatorii de carne nu specifica pe ambalaje daca animalele au fost hranite cu organime modificate genetic.
Un sondaj realizat in Romania de catre INFOMG Romania a aratat ca peste 81% dintre romani cred ca autoritatile ar trebui sa interzica organismele modificate genetic, iar 74% au spus ca nu vor sa consume asa ceva.
Tendinta la nivelul Uniunii Europene este de interzicere a acestor culturi, mai ales in urma presiunii publice. Cu toate acestea, mai multe tari din lume, printre care Statele Unite ale Americii, Canada si parti din Australia permit in continuare consumul. Bulgaria a interzis cultivarea OMG-urilor pe data de 18 martie, 2010.
Mosanto nu este singura companie cu interese economice majore in aceasta ramura a economiei, dar s-a retras complet din zona europeana dupa mai multe scandaluri si dupa presiuni politice importante. Tehnologia exista insa si atata timp cat in unele parti ale lumii este permisa, va continua sa evolueze.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

omg adn
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1492 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014264 (s)