News Flash:

Constantin Musat, un mare erou al Primului Razboi Mondial

10 Septembrie 2013
3987 Vizualizari | 0 Comentarii
Constantin Musat (n. 10 septembrie 1890, satul Domnesti, astazi in comuna Clinceni, judetul Ilfov; d. 14 august 1917, zona Oituz) a fost un ostas roman, cazut eroic in timpul primului razboi mondial, in luptele de la Oituz (8-22 august 1917).
Constantin Musat s-a nascut la data de 10 septembrie 1890 in satul Domnesti, astazi in comuna Clinceni (judetul Ilfov), in familia lui Ivan Musat – plugar si al Chirei Ivan Musat. Familia sa s-a mutat apoi in satul Smardan din judetul Calarasi, sosirea lor in Baragan putand fi legata de improprietaririle ce au urmat razboiului de independenta. A studiat la scoala elementara din satul Bogata (comuna Rasa) din judetul Calarasi, absolvind in iunie 1903 clasa a V-a, ultima clasa a cursului primar, prin examen inaintea unei comisii, obtinand media 8,65.
Dupa moartea tatalui sau, familia sa s-a mutat in satul Floroaica din judetul Calarasi. La scurta vreme dupa ce s-a mutat in satul Floroaica, Constantin Musat a plecat la Bucuresti pentru a invata meseria de croitor. Acest lucru este confirmat si de mentionarea masinii de cusut intre bunurile detinute ca avere, dar si de inscrierea croitorului Costica Ivan Musat in Tabelul de meseriasi ai satului Ciocanesti – Mihai Voda (viitorul sat Floroaica), pe anul financiar 1910/1911. 
La 1 noiembrie 1911, Constantin Musat a fost inmatriculat la Cercul de Recrutare Ialomita din Calarasi, in registrul cu tinerii contingentului 1912, fiind repartizat initial la Regimentul de Infanterie „Matei Basarab” – Dobrogea si apoi la Regimentul 2 Graniceri in ale carui scripte se afla si in momentul decesului sau. Trebuia sa fie lasat la vatra la 1 noiembrie 1914, dar declansarea primului razboi mondial i-a schimbat cursul vietii. In momentul inceperii primului razboi mondial se afla concentrat in batalionul 1 al Regimentului 2 Graniceri dispus in sectorul Muntelui Susai.
A luptat in Defileul Predeal din jurul Brasovului si in zona Caineni (judetul Valcea), locul unde a murit si generalul David Praporgescu. A fost transferat apoi la o unitate de pe frontul din Moldova. In decembrie 1916, caporalul Musat a fost grav ranit in luptele din zona Muntilor Vrancei, la Rapa Rosie, fiindu-i amputat bratul stang la Spitalul Militar din Iasi.
Desi devenise invalid de razboi, caporalul Musat a refuzat sa fie clasat si a cerut sa fie trimis din nou pe front si sa arunce grenade cu bratul drept. In confruntarile armate de la Oituz (8-22 august 1917), caporalul Musat si-a pierdut viata eroic la data de 14 august 1917, in timp ce arunca o grenada cu singura mana. A fost inmormantat in Cimitirul Eroilor din comuna Bogdanesti (judetul Bacau), din apropiere de comuna Oituz.
In sedinta din 27 martie 1942, Consiliul local al orasului Calarasi a prevazut ridicarea unui mausoleu pentru inhumarea Eroului granicer Musat, proiect ramas nefinalizat.
In anul 1919, Ministerul de Razboi a recomandat autoritatilor militare ca imaginea caporalului erou Musat sa fie reprodusa in metal. Astfel, sculptorul Ion Dimitriu-Barlad (1890-1964) a realizat trei statui: Barlad, Braila si Busteni.
Statuia, amplasata in fata Palatului Administrativ al UM 01458 din Barlad in anul 1927, este turnata in bronz si are o inaltime de 2,10 metri, fiind asezata pe un soclu din beton armat, inalt de trei metri. Acest monument il reprezinta pe caporalul Musat, intr-o ipostaza istorica, aruncand grenada cu mana ce-i ramasese teafara. Monumentul poarta denumirea de Ultima grenada a caporalului Musat", iar pe o placa de marmura este inscris textul: "Caporalul Constantin Musat, 1890-1917, cazut eroic la datorie, aparand cu pretul vietii sale pamantul scump al patriei. In ziua de 14 august 1917, pe frontul de pe Valea Oituzului, prin rapaitul arsurzitor al armelor se auzea, mereu, ca o imbarbatare, glasul caporalului grenadier Musat: Grenade, baieti, dati grenade!
Statuia, amplasata in fata garii din orasul Busteni (judetul Prahova) la 9 septembrie 1928, s-a realizat prin implicarea directa a lui Otto Schiel, patronul fabricii de hartie. La inaugurare a participat si Regina Maria. Statuia intitulata "Ultima grenada" il reprezinta pe subofiter in plin efort, in timp ce arunca o grenada.
In municipiul Bacau, dupa Revolutia din 1989, fosta strada „Stejarului” a fost redenumita „Constantin Musat”.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

constantin musat ostas roman luptele oituz
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1687 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019012 (s)