News Flash:

Constantin Noica: "Oamenii te iarta daca faci crime.Dar nu te iarta daca esti fericit"

11 Septembrie 2013
2866 Vizualizari | 0 Comentarii
Constantin Noica, de origine aromana, s-a nascut la 12 iulie 1909 in comuna Vitanesti (judetul Teleorman). Noica a fost un filosof, poet, eseist, publicist si scriitor roman.
Incepe gimnaziul in Bucuresti; in perioada 1924-1928 urmeaza liceul „Spiru Haret”, unde il are profesor de matematica pe poetul Uvedenrodelor, Ion Barbu. Obtine bacalaureatul in 1928.
Ca licean, debuteaza in revista liceului, Vlastarul, in 1927.
Se inscrie la Facultatea de Filosofie si Litere din Bucuresti, pe care o va absolvi in 1931 cu teza de licenta Problema lucrului in sine la Kant. Timp de trei ani il are ca profesor pe filosoful Nae Ionescu.
In perioada 1932 - 1934 frecventeaza societatea culturala "Criterion". Sub influenta lui Nae Ionescu, toti prietenii lui Noica de la "Criterion" - Mihail Polihroniade, Haig Acterian, Mircea Eliade - vor deveni, mai devreme sau mai tirziu, legionari dar, fidel ideii ca lupta culturala si nu cea politica este calea pentru reinvierea culturala a Romaniei, refuza sa intre in miscarea legionara.
In 1933, timp de un an de zile, urmeaza cursurile Facultatii de Matematica iar in primavara anului 1938 pleaca la Paris cu o bursa a statului francez, unde va sta pina in primavara anului 1939. In mai 1940 isi sustine la Bucuresti doctoratul in filosofie, cu teza Schita pentru istoria lui „Cum e cu putinta ceva nou?”. In luna august a aceluiasi an face primul gest gazetaresc de rezonanta legionara: scoate intr-un singur numar revista „Adsum” (adica „Sunt aici, sunt de fata”), pe care o scrie singur si o publica din bani proprii.
In octombrie 1940 pleaca la Berlin in calitate de referent de filosofie la Institutul Romano-German. Va ramane la Berlin pana in 1944. Va participa de mai multe ori la seminarul de filosofie a profesorului Martin Heidegger, unde a mai participat si un alt filosof roman cu opera de sertar, Alexandru Dragomir. In paralel, impreuna cu Constantin Floru si Mircea Vulcanescu editeaza patru din cursurile universtare ale lui Nae Ionescu si anuarul Isvoare de Filosofie.
In perioada 1949 - 1958 are domiciliu obligatoriu la Campulung-Muscel. Aici, Noica si-a capatat ideea filosofica si totodata si-a trasat principalele coordonate ale filosofiei sale de mai tirziu. In 1958 Noica este arestat, anchetat si condamnat la 25 de ani de munca silnica cu confiscarea intregii averi. Alaturi de el vor fi arestati toti participantii la seminariile private organizate de Noica la Campulung, iar lotul lor va purta la proces numele de "grupul Noica".
Executa la Jilava 6 din cei 25 de ani de inchisoare, fiind eliberat in august 1964.
Din 1965 se stabileste in Bucuresti, unde va lucra ca cercetator la Centrul de Logica al Academiei Romane, avand drept domiciliu un apartament cu doua camere unde Noica va tine seminarii private pe marginea filosofiei hegeliene, platonice sau kantiene. Printre participanti se numara mai tinerii sai colegi de la Centrul de Logica (Sorin Vieru) sau de la Institutul de Istoria Artei (Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu).
In 1976, Constantin Noica il intalneste, la o lansare de carte care a avut loc la Cluj-Napoca, pe Iustinian Chira, bun prieten al lui Ioan Alexandru si al scriitorilor in general. Invitat de acesta, Noica ajunge in scurt timp la Manastirea Rohia unde zaboveste 3 zile. Cadrul natural si biblioteca vasta il impresioneaza deopotriva pe marele filosof care nu ezita sa ii povesteasca lui Nicolae Steinhardt despre cele vazute la Rohia, stiind gandul acestuia de a se retrage intr-o manastire.
Ultimii ani din viata incepand cu anul 1975, Constantin Noica si i-a petrecut la Paltinis langa Sibiu, locuinta lui devenind loc de pelerinaj si de dialog de tip socratic pentru admiratorii si discipolii sai (vezi Jurnalul de la Paltinis de Gabriel Liiceanu). Se stinge din viata la 4 decembrie 1987. A fost inmormintat pe 6 decembrie 1987, la Schitul Paltinis, dupa dorinta sa, slujba fiind oficiata de un sobor de preoti in frunte cu IPS Mitropolit Antonie al Ardealului, Crisanei si Maramuresului. Dupa 1989, Gabriel Liiceanu s-a ocupat de reeditarea integrala a cartilor lui Noica.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

constantin noica origine aromana poet eseist scriitor roman bucuresti
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1654 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019428 (s)