News Flash:

Constantin Radulescu-Motru, o personalitate marcanta a Romaniei primei jumatati a secolului XX

6 Martie 2015
1176 Vizualizari | 0 Comentarii
Constantin Radulescu-Motru s-a nascut pe 2/15 februarie, 1868, in comuna Butoiesti, judetul Mehedinti, fiul lui Radu Poppescu si al Juditei Butoi. Tatal sau, nascut in 1837, a fost fiul egumenului manastirii Gura Motrului, Eufrosin Poteca. Descendenta este sugerata direct de Constantin Radulescu-Motru insusi in Revizuiri si adaugiri ..., indirect de schimbarea numelui sau de familie si confirmata fara echivoc de fiica filozofului, Margareta, in 1993. Mama, Judita Butoi, s-a nascut in 1847 si a murit, din cauza complicatiilor avute la nastere, la cateva zile dupa nasterea lui Constantin. Ulterior, Radu Poppescu s-a recasatorit cu Ecaterina Cernaianu, cu care a avut noua copii.

Averea mamei, mosia din Butoiesti, masurand aproximativ 300 de pogoane, administrata de bunicul matern al lui Constantin, Ion Butoi, care a fost si proprietarul acesteia, va reveni ca mostenire copilului, slujindu-i ca suport material constant in viata.

Vezi si Eugen Lovinescu, celebrul autor al teoriei Sincronismului

Radu Poppescu a fost, printre altele, secretar al tatalui sau, ierarhul Eufrosin Poteca. Prin testament, acesta ii lasase tatalui lui Constantin fonduri pentru o bursa in strainatate, de care Radu Poppescu nu a putut beneficia datorita unor dificultati birocratice create de ministrul Instructiei Publice. Mult mai tarziu, cand problemele birocratice legate de folosirea fondurilor au fost rezolvate, Constantin Radulescu (inca nedevenit Radulescu-Motru), mostenitorul de drept al bursei, o refuza considerand ca isi poate acoperi cheltuielile legate de studierea in strainatate cu ajutorul veniturilor mosiei de la Butoiesti. Bursa respectiva a fost, in final, "destinata" lui Gheorghe Titeica, viitorul mare matematician.

In timpul copilariei, Constantin a suferit de friguri palustre si si-a fracturat un picior, motiv pentru care va ramane cu un defect fizic, pe care il va suporta toata viata.

Vezi si Implicarea lui Titu Maiorescu in viata sociala


Conform bibliografiei din "Psihologia poporului roman", Radulescu Motru nu a suferit de mic de nici un defect fizic. Piciorul si l-a fracturat in timpul vietii de om matur - spre batranete (alunecand pe scari).

In vara anului 1889, in lunile iulie si august il insoteste pe Titu Maiorescu intr-o calatorie in Austria, Germania si Elvetia. In Austria si Germania, vizitarea Vienei si a München-ului, a universitatilor prestigioase din aceste centre culturale si contactarea personala a unor personalitati marcante ale momentului au fost scopurile esentiale ale vizitelor.

Intre 1890 si 1893 se stabileste in Germania. Dupa ce a studiat un semestru la München, fiind student al lui Carl Stumpf, se muta la Leipzig. Acolo, timp de trei ani, lucreaza in laboratorul vestitului psiholog Wilhelm Wundt. Alaturi de studiile psihologice, pe care le face sub indrumarea profesorului Wundt, frecventeaza si alte cursuri, dintre care cele de fizica, fiziologie, chimie, psihiatrie si matematica sunt cele pe care le frecventeaza regulat. De asemenea, frecventeaza cursul de filologie romana, tinut de profesorul Gustav Weigand. Se casatoreste cu o nemtoaica, care refuza sa-l insoteasca in Romania. Ca atare, aceasta casnicie nereusita va fi desfacuta ulterior.

In 1892, isi adauga numele de Motru la cel de Radulescu.

Un an mai tarziu, devine doctor in filosofie cu teza Zur Entwickelung von Kant's Theorie der Naturkausalität. Henri Bergson a citat teza lui Radulescu-Motru in lucrarea Introduction a la Metaphysique. In 1897 infiinteaza „Studii filosofice” care va deveni "Revista de filosofie". Intre 1895 si 1899 este bibliotecar la biblioteca Fundatiei Universitare Carol I. In 1918 devine director al Teatrului National din Bucuresti. In 1923 este primit in Academia Romana pentru ca in 1938 sa devina presedintele acestei institutii, functie exercitata pana in 1941.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

constantin radulescu-motru gura motrului filozofului butoiesti
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1601 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014764 (s)