News Flash:

Contextul bataliei de la Port Arthur

8 Februarie 2015
786 Vizualizari | 0 Comentarii
Batalia navala de la Port Arthur (in limba japoneza: 旅順港海戦 / 旅順口海戦 Ryojunkō Kaisen sau 旅順港外海戦, Ryojunkōgai Kaisen, din 8–9 februarie 1904) a fost batalia de inceput al Razboiului ruso-japonez. Razboiul a inceput cu un atac de noapte prin surprindere a unei grupari de nave japoneze formata din distrugatoare apartinand Marinei Imperiale Japoneze asupra Marinei Imperiale Ruse aflata ancorata la Port Arthur in provincia Manciuria (actualmente sectorul Lüshunkou al municipiului Dalian), lupta continuand pe uscat a doua zi dimineata. Lupta s-a incheiat neconcludent si in continuare au avut loc lupte sporadice in afara Port Arthur care au continuat pana in mai 1904. Pierderea de la Port Arthur pentru rusi - si mai ales pentru tarul Nicolae al II-lea - a fost nu numai de neconceput, dar de asemenea a avut efect psihologic teribil asupra regimul imperial rus, asupras poporului rus de la nobilime in jos pana la iobagii recent emancipati, care si-au pierdut increderea in armata. Port Arthur a fost un factor de cauzalitate directa pentru Revolutia Rusa din 1905 pe langa inca si mai dezastruoasele infrangeri rusesti in Primul Razboi Mondial.

Vezi si Batalia de la Malplaquet 
Etapa de deschidere a Razboiului ruso-japonez a inceput cu un atac preemptiv al Marinei imperiale japoneze impotriva Flotei ruse din Pacific care avea baza la Port Arthur si la Chemulpo. Planul initial al amiralului Togo a fost de a ataca rapid si decisiv Port Arthur cu Divizia 1-a a Flotei Combinate, constand din sase nave de linie (pre-dreadnought): Hatsuse, Shikishima, Asahi, Fuji si Yashima, conduse de nava amiral Mikasa si Divizia a 2-a, constand din crucisatoarele blindate Iwate, Azuma, Izumo, Yakumo si Tokiwa. Aceste mari nave de lupta si crucisatoare au fost insotite de aproximativ 15 distrugatoare si in jur de 20 de nave torpiloare mai mici. In rezerva au fost pastrate crucisatoarele Kasagi, Chitose, Takasago si Yoshino. Cu aceasta forta de mare, bine instruita si bine-armata cu surpriza de partea lui, amiralul Tōgō Heihachirō spera ca poate da o lovitura zdrobitoare flotei ruse la scurt timp dupa ruperea relatiilor diplomatice dintre guvernele japoneza si rusa.

Vezi si Batalia de la Keresztes 
Pe partea rusa, amiralul Stark avea navele de linie Petropavlovsk, Sevastopol, Peresvet, Pobeda, Poltava, Tesarevici si Retvizon, sustinute crucisatoarele usoare Pallada, Diana, Askold, Novik si Boyarin, toate ancorate si in protectia bazei navale fortificate din Port Arthur. Cu toate acestea, apararea bazei navale Port Arthur nu au fost atat de puternica cat ar fi putut sa fie, cateva din baterii de artilerie de coasta operationale au fost mutate la Dalny pentru imbunatatirea apararii si in noaptea din 9 februarie 1904 cea mai mare a corpului ofiteresc rus erau la o petrecere fiind invitati de amiralul Stark.
Amiralul Tōgō a primit informatii false de la spionii locali ca garnizoanele in si in jurul Port Arthur sunt in alerta maxima, el nu era dispus sa riste sa expuna navele sale mari artileriei de cosdta rusesti, tinand in rezerva flota sa principala, impartind forta alcatuita din distrugatoare in doua, una atacand Port Arthur si celalalt baza rusa la Dalny.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

batalia navala port arthur manciuria dalian tarul nicolae kasagi
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2356 (s) | 34 queries | Mysql time :0.080989 (s)