News Flash:

Contextul istoric al Razboiului Civil Spaniol

5 Februarie 2015
1030 Vizualizari | 0 Comentarii
Razboiul a avut mai multe cauze, multe dintre acestea fiind tensiuni existente de multa vreme si care au escaladat de-a lungul anilor.

Secolul al XIX-lea a fost o perioada foarte agitata in Spania, unde s-au desfasurat numeroase razboaie civile si revolte, provocate atat de reformisti, cat si de conservatori, in tentativa de a se inlatura reciproc de la putere. Fortele liberale care au preluat puterea pentru prima oara dupa Constitutia spaniola din 1812 urmareau sa aboleasca monarhia absolutista a vechiului regim si sa infiinteze un stat liberal. Cele mai traditionaliste segmente ale spectrului politic spaniol au incercat sistematic sa blocheze aceste reforme si sa sustina monarhia.

Vezi si Dolores Ibárruri, o eroina a Razboiului Civil Spaniol

Carlistii – sustinatori ai Infantelui Carlos si ai urmasilor acestuia – s-au unit sub lozinca „Dumnezeu, Tara si Regele” si au luptat pentru cauza traditiei spaniole (absolutismul si catolicism) impotriva liberalismului si ulterior republicanismului guvernelor spaniole din acea perioada. Carlistii, uneori (inclusiv in perioada razboaielor carliste), s-au aliat cu nationalistii (a nu se confunda cu nationalistii din Razboiul Civil) in incercarea de a restaura drepturile istorice (si pentru a obtine autonomie regionala sporita) acordate de fuero din Tara Bascilor si Catalonia. In plus, incepand din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, liberalismul a fost depasit in aripa stanga a spectrului politic de diferite tipuri de socialism si mai ales de anarhism, mult mai puternic si mai numeros in Spania decat oriunde altundeva in Europa, cu exceptia (poate) a Rusiei.

Vezi si Santiago Carillo in timpul Razboiului Civil Spaniol


Spania a experimentat mai multe sisteme de guvernare diferite in perioada dintre razboaiele napoleoniene de la inceputul secolului al XIX-lea si izbucnirea razboiului civil. In mare parte din secolul al XIX-lea, Spania a fost monarhie constitutionala, dar sub atacuri din diferite directii. Prima republica spaniola, fondata in 1873, a fost de scurta durata. Monarhia lui Alfonso al XIII-lea a durat din 1887 pana in 1931, dar, dupa 1923, a fost sustinuta de dictatura militara a lui Miguel Primo de Rivera. In urma inlaturarii lui Primo de Rivera in 1930, monarhia nu a mai putut pastra puterea si in 1931 a fost declarata a doua republica spaniola.

Aceasta republica a ajuns in curand sa fie guvernata de o coalitie de centru-stanga. Au fost adoptate mai multe reforme controversate, cum ar fi legea agrara din 1932, prin care s-a impartit pamant taranilor saraci. Milioane de spanioli traiau sub limita saraciei sub controlul strans al aristocratilor proprietari de pamanturi intr-un sistem cvasifeudal. Aceste reforme, impreuna cu alte legi impotriva clerului, si cu reforme (cu reduceri de personal) in domeniul militar, au creat o opozitie puternica.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

razboiul tensiuni spania razboaie civile revolte fortele liberale
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2282 (s) | 23 queries | Mysql time :0.071954 (s)