News Flash:

Contributiile aduse in domeniul fizicii de catre André-Marie Ampère

20 Ianuarie 2015
1337 Vizualizari | 0 Comentarii
André-Marie Ampère (20 ianuarie 1775 – 10 iunie 1836), a fost un fizician si matematician francez.

A descoperit legea interactiei curentilor electrici (1820) si a propus ipoteza curentilor moleculari pentru explicarea magnetismului corpurilor, fiind considerat unul dintre principalii fondatori ai electromagnetismului.

Ampère a realizat studii privind interactiunea reciproca a curentilor si magnetilor, apoi a curentilor asupra campului magnetic al selenoidului. Stabileste expresia matematica a fortei electrodinamice (1820), care devine una din legile de baza ale electrodinamicii.

Vezi si Povestea fizicianului Karl Manne Georg Siegbahn

De asemeni a determinat configuratia curentilor asupra campului magnetic al selenoidului, stabilind regula de fixare a sensului liniilor de camp.

Introduce notiunea de curent electric si tensiune electrica.

Vezi si Povestea celebrului fizician englez John William Strutt Rayleigh


Explica magnetismul corpurilor printr-o ipoteza care arata ca forma curentilor moleculari este presupusa a fi circulara.

Prin legea circuitului magnetic sau legea circuitala a lui Ampère, stabileste prima teorie a electromagnetismului si introduce notiunile de electrostatica si electromagnetism. Aceasta lege stabileste legatura dintre campul magnetic si curent.

Inventeaza galvanometrul, aparatul cu care pot fi masurate tensiunile electrice si curentul electric. Inventeaza de asemeni un electromagnet si impreuna cu François Arago realizeaza in 1820, primul aparat telegrafic.

Contributiile lui Ampère in domeniul electromagnetismului au constituit un punct de plecare pentru cercetarile lui Maxwell, Ohm, Joule.

Ampère a adus contributii si in alte ramuri ale fizicii. Astfel, in 1828 a studiat teoria suprafetelor de unda, refractia luminii, teoria undelor luminoase, teoria cinetica a gazelor si numeroase probleme de cinematica.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

fizician matematician francez legea interactiei campului magnetic
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2310 (s) | 34 queries | Mysql time :0.084201 (s)