News Flash:

Controversata imparateasa a Rasaritului - Hurem

10 Ianuarie 2014
3830 Vizualizari | 0 Comentarii
Una dintre cele mai legendare figuri feminine ale zorilor istoriei moderne, cunoscuta turcilor drept Sultana Hurrem, iar Europei drept Roxolana, Roxelana, Rossa sau Rusenka (=rusoaica), ea ramane o figura controversata, datorita puterii pe care a dobandit-o intr-o lume in care femeia trebuia sa-si cunoasca locul si statutul de sclava a barbatului. Desi misterul invaluie si alte femei puternice ale vremii, precum Caterina de Medici sau Regina Elisabeta I a Angliei, sultana Hurrem a devenit un subiect fierbinte pentru istorici, datorita ascensiunii ei rapide si fascinante, de la o simpla sclava in harem la regina absoluta a Imperiului Otoman.
Hurrem sultan
Dar sa incepem cu inceputul. Istoria n-a fost generoasa cu faptele si documentele privind originea Roxolanei, "concubina favorita a lui Soliman Magnificul". Putine informatii se cunosc despre ea de la inceputuri, si asta pentru ca la documentele haremului nu aveau acces nici otomanii si nici vizitatorii straini. Primele documente in care apare numele ei sunt statele de plata ale haremului, jurnalele personale ale sultanului si corespondenta ei cu Soliman. Asadar, despre originile ei s-au putut face doar niste speculatii.
Potrivit unor istorici, s-ar fi nascut in Polonia in anul 1500 sub numele de Alexandra Lisowska, potrivit altora, anul nasterii ar fi 1505 iar locatia, Rohatyn, Crimeea, potrivit altor istorici, numele de Alexandra Lisowska este doar o legenda starnita in secolul al 19-lea, la fel ca si parerea potrivit careia ar fi fost adusa in harem de catre insusi Ibrahim Pasa. Asadar, in lipsa unor dovezi incontestabile, asupra datei nasterii ei se fac doar presupuneri. A intrat in haremul sultanului otoman undeva intre anii 1517 si 1520. In orice caz, in 1520 cand a devenit concubina lui Soliman, care abia urcase pe tron, ea era deja o locatara a haremului.

Vezi si Suleyman I - un Alexandru Macedon al timpului sau  

In schimb, daca despre anumite date nu sunt dovezi, parerile ambasadorilor si ale altor vizitatori de seama la Inalta Poarta, dar mai ales ale servitorilor palatului par sa fie unitare. Roxelana-Hurrem este vazuta de catre istoricii secolului al 17-lea ca o femeie nu neaparat frumoasa, relativ mica de statura, foarte inteligenta, talentata la muzica si broderie, insa portretizata ca avand o fire apriga, otravind constant mintea lui Soliman cu masinatiuni, folosind magia pentru a-l subjuga, folosindu-se de influenta asupra sultanului pentru a-si atinge scopurile personale. Abia ulterior, in secolele urmatoare, este luat in calcul si contextul socio-istoric in care a trait, iar imaginea negativa despre ea se mai indulceste. Se spune ca nu era iubita la Palat, si nici copiii ei. La urma urmei, era de origine crestina, chiar daca se convertise la Islam, iar modul in care l-a legat pe Soliman de ea, determinandu-l pe sultan sa se casatoreasca legal si sa incalce orice traditii otomane, era vazut de popor ca pe o tradare: sultanul devenea astfel monogam, atitudine contrara islamismului, mai curand adoptata de crestini, si chiar contrara traditiilor familiei regale, care interzicea unui monarh sa se casatoreasca cu o sclava. De fapt, cine pe cine convertise?
Aparitia Roxelanei in haremul imperial este comparata cu aparitia unui meteorit sau a unei comete stralucitoare pe un cer senin de vara. Ascensiunea ei de la cadina la hasseki (= favorita) a fost rapida, pentru ca in 1521 ii daruieste sultanului primul ei fiu, Mehmet. Se spune ca a avut in total 6 copii: Mehmet, Abdulah, Mihrimah, Selim, Bayazid si Cihangir. Ca si originile, atat numarul cat si ordinea copiilor ei sunt chestiuni controversate. Istoricii contemporani cu sultana Hurrem spun ca Mehmet era fiul unei alte concubine, nementionandu-l nici pe Abdulah. Un document datand din 1526 il mentioneaza pe Selim ca pe primul fiu al Roxelanei, pe Marat (nume care nu mai apare in alte documente) ca al doilea fiu si pe Mehmet al treilea. Dar autorii contemporani prefera sa considere drept certe informatiile din scrisorile ei catre Soliman, in care avea obiceiul sa-i pomeneasca pe toti copiii lor, cei 6 enumerati mai sus.

sursa: Suleyman Magnificul -Sub Domnia Iubirii/facebook.com
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

figuri feminine hurrem roxelana hurrem sultan
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1768 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021247 (s)