News Flash:

Controverse din antichitate cu privire la istoria Romaniei

13 August 2014
1952 Vizualizari | 0 Comentarii
Controversele istoriei Romaniei se refera la chestiuni din istoria tarii, pe care nu le gasim in manualele obisnuite de istorie. Cunoasterea lor ajuta la o intelegere mai profunda a evenimentelor majore din trecutul nostru, mai ales ca multe din aceste evenimente ne influenteaza prezentul.

Indo-europenii: S-a crezut multa vreme ca erau de o singura rasa, si ca ar fi semana cu scandinavii de azi, adica inalti, blonzi si cu craniul dolicocefal.
Indo-europeana a fost doar o limba vorbita de mai multe semintii care au trait impreuna sau in vecinatate.

    Geto-dacii nu formau o ramura a tracilor, cum s-a crezut mult timp, mai ales datorita scrierilor lui Herodot. Tracii, geto-dacii si ilirii sunt ramuri ale unei aceleiasi familii.
    Razboaiele daco-romane: Una din cauze ar fi aurul dacic. Insa arhelogii pun la indoiala teza lui Jérôme Carcopino privind abundenta acestor zacaminte din Muntii Apuseni.
    Teoria lui Roesler: Iata cateva din argumentele pe care Roesler le-a adus in defavoarea "chestiunii continuitatii":

Vezi si Controversata teorie a lui Roesler

                Evacuarea populatiei daco-romane ar fi fost totala; argument - lipsa de documente istorice.
                Cand maghiarii au patruns in Transilvania tara era nelocuita si acoperita de paduri
                Stransa inrudire dintre limba daco-romana si dialectele sud-dunarene aroman si meglenoroman ar sugera pozitionarea leaganului limbii romane la sud de Dunare. Pe baza unor argumente eronate, acest lucru a fost sustinut si de Ovid Densusianu si Alexandru Philippide.


    Iata acum cateva din argumentele in favoarea "continuitatii":

Vezi si Dimitrie Onciul despre teoria lui Roesler

                Cazuri de evacuare totala a unui tinut nu prea se cunosc in istorie. Gotii (barbarii din pricina carora Aurelian ar fi ordonat parasirea provinciei) nu s-au aratat a fi chiar atat de distrugatori. Intr-un document, un episcop afirma ca localnici preferau stapanirea unor sefi barbari, care se multumeau cu o dijma din bucate, pe cand fiscul administratiei romane ii strivea fara mila.
                Vasile Parvan a descoprit doua documente, datate in sec. al IV-lea, in care un "rege" barbar al unor asezari nord-dunarene se auto-intitula Jude. Acest titlu nu putea sa-l primeasca din partea imparatului de la Constantinopol (ar fi fost cel de patriciu, despot, cezar). Deci acest rege barbar domnea peste populatii de limba latina si se autointitula asa cum numeau supusii localnici pe sefii lor.
                Faptul ca exista putine documente scrise (cele mai multe datate in perioada dintre secolele IV si V) e explicabil prin faptul ca, dupa retragerea legiunilor si administratiei romane, a avut loc o ruralizare: majoritatea oraselor au fost parasite. Putinele documente vorbesc mai mult de dominatorii barbari, nu si de taranii localnici. Aceasta este o constanta in istoria universala: despre populatiile imperiilor prabusite nu se mai vorbeste, ci numai despre noii stapani.
                Tacerea documentelor (argumentul a silentio) nu este un argument valabil. In aceeasi perioada (in mileniul intunecat) nu se pomeneste nicaieri de:
                latinofonii din Elvetia, care vorbesc si astazi romansa
                albanezii (chiar mai mult de o mie de ani)

Vezi si Loviturile de stat confirmate de istoria Romaniei

        Faptul ca romanii apar destul de tarziu in documentele oficiale maghiare este explicabil prin faptul ca structurile feudale si autoritatea regala maghiara se impun destul de tarziu. Abia atunci romanii localnici apeleaza la autoritatile maghiare pentru diverse probleme. De remarcat ca multi termeni romanesti, cu conotatie juridica, sunt de origine maghiara:

                        a fagadui
                        a tagadui
                        a se rafui
                        a banui
                        a chibzui
                        a ingadui
                        a mantui

Asadar, il numim pe Hristos Mantuitorul, cu un cuvant de origine maghiara! Daca romanii ar fi venit in Ardeal abia prin secolele XII-XIII, nu ar fi avut timp sa asimileze asemenea notiuni esentiale, fara mai multe veacuri de convietuire cu ungurii.

Vezi si Intamplari dubioase in legatura cu istoria Romaniei
        In primele documente, romanii sunt localizati in regiuni intens impadurite. Deci nu puteau fi numai simpli pastori nomazi veniti din sud si colonizati. In aceste paduri (sylvae) erau mai la adapost de navala nomazilor calari. Nu numai in Transilvania, dar si la sue de Carpati gasim aceasta identificare intre intindere paduroasa si regiune ocupata de valahi:

                    Vlasca inseamna, in limba slava, "tara valaha"
                    Vlasi (in aceeasi limba) este pluralul lui "vlah". Deci Codrul Vlasiei inseamna "Codrul romanilor".
                    "Teleorman" vine de la deli orman= "padure nebuna" in limba türk (pecenega sau cumana).


        Pretinsele imprumuturi bulgaresti sau macedonene sunt cuvinte comune tuturor triburilor slave din tot sud-estul european. Fosta Dacie Aureliana, unde s-ar fi retras stramosii romanilor, a fost cotropita de triburi slave apusene, pe cand slavismele din romana apartin grupului slav de rasarit, care a dat bulgara si macedoneana (inrudita cu bulgara).
        Fuziunea intre latina tarzie a vlahilor si limba slava a nou-venitilor a inceput abia prin veacul a IX-lea, cand "pre-romana" era deja inchegata. De aceea influenta slava asupra structurii gramaticale a limbii noastre (sintaxa) si asupra formei cuvintelor (morfologie) este aproape nula, ea fiind masiva in domeniul vocabularului.

        Cat despre pretinsele imprumuturi din albaneza, acestea sunt explicabile printr-o origine indo-europeana comuna.

Un singur exemplu: cuvantul "pacura" (Dunare, cand petrolul brut, titeiul nu tasnea natural decat la poalele Carpatilor.

        Alt document de valoare: cronica scrisa in latineste pe la anul 1200 de un "notar" anonim al regelui Béla al Ungariei.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

manualele istorie evenimentelor majore indo-europenii scandinavii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1541 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019541 (s)