News Flash:

Controverse legate de Teohari Georgescu

14 Iulie 2014
3616 Vizualizari | 0 Comentarii
Teohari Georgescu s-a nascut la Bucuresti, in 1908, a urmat primele doua clase la liceul "Sf. Sava" din capitala si la Scoala Profesionala de Arte Grafice. Dupa serviciul militar (scoala de subofiteri din Oradea) a lucrat la atelierele tipografice "Cartea Romaneasca".
In anul 1940 a fost instruit la Moscova, sub coordonarea lui Gheorghi Dimitrov, ca activist al Internationalei Comuniste. Dupa unele surse, dupa ocuparea Romaniei de catre armata sovietica, primea instructiuni direct de la generalul Fedicikin, seful agenturii sovietice din Romania dupa 1944, avand ca obiectiv sa se infiltreze si sa "comunizeze" Siguranta, Jandarmeria si Serviciul Special de Informatii. Deoarece s-a considerat ca si-a dus la indeplinire misiunea, la 6 martie 1945 a fost rasplatit, devenind ministru de interne in guvernul Groza.

Vezi si Pe 20 decembrie 1989 Timisoara a devenit primul oras liber de comunism 
A fost membru al Partidului Comunist din 1929. Dupa 23 august 1944 devine subsecretar de stat la Ministerul de Interne, iar de la 6 martie 1945 titularul acestui departament, pana in 1952. "Pe linie de partid" - a fost membru al Secretariatului, al Biroului Politic si al Comitetului Central al PCR. Inca din 1952, trei din cei patru membri ai Secretariatului Biroului Politic al PCR au fost criticati in cadrul Plenarei CC al PCR din 19 februarie - 1 martie, fiind „demascati” ca „deviatori de dreapta”.

Vezi si Ce metode de distractie aveau romanii cu 45 de ani in urma, pe vremea lui Ceausescu 
La 18 februarie 1952 a fost arestat pentru „deviere de dreapta” (acuzatii aduse in principal Anei Pauker si lui Vasile Luca), insa nu a fost condamnat. In schimb nu a mai ocupat de atunci nici o functie de conducere in partid si a devenit director la "Cartea Romaneasca", numita "Intreprinderea poligrafica 13 Decembrie 1918", dupa venirea la putere a comunistilor. A fost director al intreprinderii intre 1953-1972.
Exista insemnari potrivit carora Teohari Georgescu, in perioada in care era ministru a fost implicat indirect in cel mai mare jaf al Romaniei. In 1945, acesta si-a adus doi prieteni, Voinescu si Cairo, pe care i-a inscris in Partidul Comunist.
Cei doi au dat cea mai mare spargere din istoria tarii. Au jefuit, ca in filme, sediul BNR Brasov si au furat un milion de dolari si 300 de cocosei de aur.Talharii au fost opriti de brigada „Fulger”, o trupa de elita condusa de comisarul Eugen Alimanescu, dupa luni intregi de cautari.
A decedat la 31 decembrie 1976, la Bucuresti.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

teohari georgescu s-a nascut bucuresti cartea romaneasca moscova pcr
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2562 (s) | 23 queries | Mysql time :0.098178 (s)