News Flash:

Copiii Soarelui, o civilizatie disparuta

28 Noiembrie 2013
2067 Vizualizari | 0 Comentarii
La sud de lacul Titicaca, la o distanta de 24 km, se afla templul Tiahuanacu. Desi a fost mult deteriorat din cauza cutremurelor si a unor vandalisme umane, templul ramane unul dintre cele mai misterioase, dar si pline de legende. Interventiile recente pentru restaurare ne creeaza imaginea templului, asa cum arata odinioara. Cercetarile arata ca a fost locuit in primele secole ale erei noastre. O analiza detaliata, privind orientarea astronomica a acestui templu, asa cum s-a demonstrat si pentru Stonehenge, arata ca acel loc dateaza de acum 17 000 de ani, ceea ce-l face cel mai vechi din lume. Mitologia ne spune ca „aici, zeii au creat odata omul”.
Aliniamentul pietrelor dezvaluiau date despre apusul si rasaritul soarelui 
Arthur Posnansky de la Universitatea din La Paz (Bolivia), a excavat si a facut cercetari indelungate, intre 1900 si 1940. Studiul principal a fost modul cum au fost aliniate pietrele si ce ne puteau dezvalui ele despre apusul si rasaritul soarelui de acum 17 000 de ani, atat vara, cat si iarna. Blocurile enorme de piatra, ce cantareau intre 100 si 150 de tone, aratau maiestria cu care a fost realizat acest templu. Cate natiuni s-au nascut si cate au pierit in aceste milenii nu avem de unde sa stim, dar cel putin 5 structuri diferite de arhitectura au fost descoperite in Peru, ultimul dintre ele apartinand incasilor
Incasii
Incasii sunt alti Copii ai Soarelui. Civilizatia incasa fiind cel mai mare imperiu din America precolumbiana. Si ei, traiau in caldura Soarelui dupa cum ne arata descoperirile arheologice. Se intalneau mai multe forme locale de venerare, dar cel mai important zeu fiind Inti, Zeul Soare. Incasii aveau trei mituri ale originii. In unul din ele Ticei Viracocha din Colina de las Ventanas in Pacaritambo si-a trimis cei patru fii si cele patru fiice sa ridice un sat. Pe drum s-a nascut Sinchi Roca (fiul lui Manco si Ocllo), si acesta i-a indrumat spre Valea Cuzco, unde si-au fondat noul oras. Manco a devenit liderul lor, fiind cunoscut ca Manco Capac. In alt mit, zeul Soare Inti le-a poruncit lui Manco Capac si Mama Ocllo sa se ridice din adancurile Lacului Tititaca si sa gaseasca orasul Cuzco. Ei au mers prin pesteri subterane pana au gasit Cuzco fondand aici Hurin Cuzco, prima dinastie a Regatului din Cuzco, scrie gorj-domino.ro.
Miturile au fost transmise pe cale orala
In cel de al treilea mit al originilor un zeu incas al soarelui i-a spus sotiei lui ca era singur. Aceasta i-a propus sa creeze o civilizatie care sa il venereze si sa ii tina companie. Zeul a primit acest sfat ca o idee inteleapta si l-a pus in aplicare, asa s-au nascut incasii din Lacul Cazco si au populat Anzii si si-au venerat zeul. Miturile au fost transmise pe cale orala inca din vremurile cand incasii nu foloseau scrisul. Probabil ca a existat un Manco Capac ce a devenit sef al tribului sau. Dovezile arheologice indica faptul ca inca era un trib relativ neimportant pana la Sinchi Roca, numit si Cinchi Roca, cel ce este prima figura importanta in mitologia incasa, existenta lui istorica fiind foarte probabila.
Machu Picchu
Un oras incas, este celebrul Machu Picchu, adorat ca un loc sacru din cele mai vechi timpuri. Oricare ar fi originile sale, incasii l-au transformat intr-un mic (5 mile patrate), dar extraordinar oras. Invizibil de dedesubt si complet natural limitat, inconjurat de terase agricole suficiente pentru a hrani populatia, si irigat de izvoare naturale, Machu Picchu pare sa fi fost folosit de incasi ca un oras ceremonial secret. Aceste structuri, sapate in granitul din varful muntelui sunt minuni atat arhitecturale cat si estetice.
Modul in care au fost construite ramane un mister
Multe dintre caramizile cantarind 50 de tone sau chiar mai mult sunt atat de precis sculptate si unite cu atata exactitate, incat imbinarile fara mortar nu permit nici macar unei lame de cutit sa intre printre ele. Se stiu putine lucruri despre utilizarile sociale sau religioase ale orasului in vremurile incasilor. Scheletele a 10 femei si ale unui barbat duc la presupunerea ca acest sit ar fi putut fi un sanctuar pentru pregatirea preoteselor si/sau a mireselor nobilimii incase. Oricum, examinarea ulterioara a oaselor a dezvaluit un numar egal de oase masculine, ceea ce indica faptul ca Machu Picchu nu era exclusiv un templu pentru femei.
Retelele de drumuri – o alta enigma
Una din enigmele de la Machu Picchu sunt retelele de drumuri facute de cei care nu au cunoscut roata. 16.000 de km de drumuri pavate (a doua, ca lungime, dupa reteaua romana de 90 de mii de km), inclusiv poduri suspendate in zonele mlastinoase si nisipoase. De ce acest efort de taiere de „autostrazi” in coastele Anzilor, daca incasii nu au avut vehicule, necunoscand roata? Nu lipseau borne indicatoare din 7 in 7 km si locuri de odihna din 20 in 20 de km. Ideea utilizarii drept piste de aterizare-decolare a fost avansata de foarte multi cercetatori, dar nu exista dovezi credibile… Niciun drum special amenajat nu ducea catre Machu Picchu. Aceasta enclava (probabil a preotilor, putand adaposti doar 500 de persoane) exista parca in afara timpului si spatiului, ascunzand mistere inca de nepatruns.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

templul tiahuanacu incasii machu picchu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1702 (s) | 34 queries | Mysql time :0.015437 (s)