News Flash:

Crearea consiliului regal de Finante

6 Mai 2015
627 Vizualizari | 0 Comentarii
Prima parte a domniei lui Ludovic al XIV-lea a fost caracterizata de importante reforme administrative si mai ales de o restribuire mai buna a taxelor. Monarhia judiciara (unde rolul principal al regelui e sa faca justitie), este inlocuita de o monarhie administrativa(regele este conducatorul administratiei). Finanta, condusa acum de un controlor-general - Colbert, inlocuieste justitia ca preocupare principala a consiliului. Cel care in mod normal era responsabil cu justitia François Michel le Tellier, marchiz de Louvois, sfarseste prin a abandona justitia ca scop principal, dedicandu-se afacerilor de razboi. Consiliul este organizat in mai multe consilii mai mici cu roluri si importanta diferita. De-a lungul timpului se formeaza doua clanuri de gestiune rivale, nevoite sa coexiste. Clanul Colbert se ocupa de tot ceea ce priveste economia, politica externa, marina si cultura. Clanul Tellier Louvois se ocupa de aparare. Divide et impera este "motto"-ul lui Ludovic. Avand doua clanuri rivale era sigur ca nici unul dintre ministri nu ar fi planuit o lovitura de stat. Colbert a redus debitul national cu o serie de noi taxe. Taxele vamale au fost sfrutate in mod particular de Colbert, pentru a promova comertul si industria franceza fortand intreprinderile nationale sa produca pentru stat. A descurajat importurile care mareau costul in general.

Vezi si Viata Jeannei a Frantei, Ducesa de Berry

A creat fabrici, care pot fi de stat si a promovat in mod special tesatoriile din Lyon prin manufacturile Gobelins, care de atunci au devenit renumite pentru frumoasele tapiterii si rafinatele tesaturi. A incurajat venirea in Franta a artizanilor si artistilor din toata Europa: sticlari din Murano, tamplari navali din Olanda, fierari din Suedia.Astfel dispune de marfa de calitate superioara, care se vinde usor.
Pentru a usura comertul imbunatateste infrastructurile creand trasee noi. Cu ajutorul fiului sau, Jean-Baptiste Colbert de Seignelay, a dezvoltat Marina Comerciala pentru a vinde produsele si Marina Militara pentru a apara transportul marfurilor.
Promoveaza expansiunea tranzactiilor si crearea companiilor comerciale: Compania Indiilor Orientale(oceanul Indian), Compania Senegal(Africa), Compagnie du Levant(marea Mediterana si Imperiul Otoman), Compania Indiilor Occidentale(America).

Vezi si Ioana de Bourbon, sotia regelui Carol al V-lea al Frantei

Incet incet Franta are tot mai putin nevoie sa importe, exportul creste, iar visteria statului incepe sa se umple. Pana in 1671, clanul lui Colbert este dominant, dar la inceperea pregatirilor pentru razboiul cu Olanda, reticenta lui Colbert, care ezita sa se lanseze in mari cheltuieli, duc la discreditarea lui in fata regelui. In plus, diferenta de varsta (Colbert 52 de ani), regele(33 de ani) fiind mai apropiat de marchizul de Louvois, care avea doar treizeci de ani si aceeasi pasiune-razboiul. Clanul lui Louvois ramane cel mai influent pana in 1685.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

domniei reforme administrative restribuire taxelor monarhia finanta
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2272 (s) | 23 queries | Mysql time :0.072044 (s)