News Flash:

Crearea Frontului din Macedonia

9 Octombrie 2014
751 Vizualizari | 0 Comentarii
Armata Austro-Ungara a atacat Muntenegru, aliatul Serbiei. Armata marunta a Muntenegrului a oferit o rezistenta substantiala in Batalia de la Mojkovac care a ajutat la retragerea armatei sarbe, dar ulterior sortile de izbanda vor fi foarte mici si nevoita sa se predea pe 25 ianuarie. Armata austro-ungara a continuat sa inainteze in sud catre coasta Adriatica atacand in Albania sub conducerea italiana. Pana la sfarsitul iernii, marunta armata italiana, a fost nevoita sa paraseasca aproape intreaga tara.

In aceste circumstante, cu razboiul din Balcani aproape pierdut, Statul Major General Britanic dorea sa-si retraga toate trupele din Grecia, dar guvernul francez s-a opus cu vehementa. Armatele aliate si-au fortificat pozitiile, devenind o tabara bine fortificata, primind porecla de „Gardienii Salonicului”. Armata sarba (aflata sub comanda Generalului Petar Bojović dupa ce s-a odihnit si reorganizat pe insula Corfu, a fost trimisa de francezi pe frontul din Macedonia.

Vezi si Sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Balcanic


Intre timp, situatia politica in Grecia era amestecata. Oficial, Grecia era neutra, dar regele Constantin I era pro-german, pe cand prim-ministrul Eleftherios Venizelos era pro-britanic. La inceput, Grecia a sprijinit actiunile militare franco-britanice prin salvarea armatei sarbe, dar dupa ce aliatii au ocupat orasul Salonic politica s-a schimbat treptat. Odata cu demisionarea lui Venizelos, guvernul regal a stabilit sa condamne oficial actiunea aliatilor, insa nu se putea opune armelor aliate superioare, ce au debarcat in Salonic. Germanii, erau atenti sa nu treaca granita Greciei pentru ca aceasta sa ramana neutra.

Vezi si Prevederile tratatului de la Bucuresti (1913)

In mai 1916, Generalul Sarrail a cerut dezarmarea armatei grecesti. Desi guvernul grec i-a indeplinit cererea, acest fapt i-a atras si mai mult de tabara Puterilor Centrale.

Fiind asigurat ca Romania se alatura de partea aliatilor, generalul Sarrail a inceput pregatirile unui atac asupra armatei Bulgariei. Germanii, cu o inteligenta excelenta din partea suporterilor greci, au conceput un plan pentru un „atac devastator”. Ofensiva germana a fost lansata pe 17 august, la doar trei zile inainte ca ofensiva franceza sa fie pregatita de lupta. In realitate, aceasta a fost o ofensiva a bulgarilor, in timp ce armata austro-ungara a fost in Albania si doar o singura divizie germana a fost la granita Greciei. Atacul a fost un succes datorita surprinderii, dar fortele aliate au tinut o linie defensiva dupa doua saptamani. Odata oprita ofensiva bulgarilor, aliatii au lansat un contraatac incepand cu 12 septembrie. Terenul a fost accidentat, iar bulgarii erau in defensiva, dar fortele aliate au obtinut treptat castiguri. Inaintarile incete au continuat pe tot parcursul lunii octombrie si in noiembrie, desi vremea era foarte rece iar zapada se asternuse pe dealuri. Germanii au mai trimis inca doua divizii care sa sprijine armata bulgara, dar din 19 noiembrie, armatele franceza si sarba au capturat Kaymakchalan, cel mai inalt varf al muntelui Nidže, obligand Puterile Centrale sa cedeze Antantei orasul Bitola.

Pierderile in aceasta campanie a fost de cel putin 50.000 in tabara aliatilor si mai mult de 60.000 de bulgari si germani ucisi sau prizonieri.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

armata austro-ungara muntenegru armata muntenegrului balcani grecia
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2476 (s) | 23 queries | Mysql time :0.089992 (s)