News Flash:

Crestinii praznuiesc astazi taierea capului Sf. Ioan Botezatorul

29 August 2013
1232 Vizualizari | 0 Comentarii
Crestinii au parte astazi de una din cele mai mari sarbatori de peste an. In aceasta zi de 29 august se pomeneste taierea cinstitului cap al slavitului Prooroc Inaintemergator si Botezator Ioan. Acest sfant a fost marturisit de Hristos ca fiind mai presus decat toti cei nascuti din femeie si mai mult decat proorocii. Despre Sfantul Ioan Botezatorul se spunea ca el cugeta in Legea lui Dumnezeu si toate cele de jos mai mici le socotea decat paza Legii dumnezeiesti. 
El a trecut peste hotarele firii, si a botezat pe Hristos. Insa viata sfantului a luat o turnura deosebita in momentul in care imparatul Irod si-a luat de femeie pe sotia fratelui sau, Filip. Proorocul Ioan l-a mustrat pe imparat, iar acesta a poruncit sa fie aruncat in temnita. La ziua de nastere a imparatului a venit si fata Irodiadei, femeie ce a interpretat un rol in fata lui Irod. Iar ca plata pentru necinstitul ei joc i s-a dat chiar moartea Proorocului. Capul acestuia a fost adus apoi pe tipsie si dat femeii. Cu toate acestea, ucenicii sai au reusit sa-i ascunda trupul in cetatea Sevastiei. 
Acest act sangeros pare sa fi fost ingaduit de Dumnezeu, pentru ca dupa ce a fost Inaintemergatorul lui Hristos pe pamant, Sfantul Ioan Botezatorul a fost trimis in imparatia mortilor sa mearga sa instiinteze pe mortii cei drepti de speranta in Mantuire. In popor exista cateva traditii in aceasta sarbatoare. Exista Sf. Ioan de Toamna (Sf. Ioan cap taiat - n.r.), care aduce cu sine o seama de interdictii asupra taiatului fructelor si legumelor ce au forma rotunda, sau alimentelor ce amintesc de sangele varsat. Totodata, Crucea mica este rea de friguri, caci atunci de regula incep frigurile a prinde pe oameni. 
De aceea se posteste, nu se mananca poama rosie si nici fiertura. Unii mananca numai struguri sau ajuneaza. Nu se mananca din blid sau tipsie. Oamenii impart mere, pere, castraveti. Tot in aceasta zi nu se taie nimic cu cutitul, ci totul se rupe cu mana, nu se mananca varza, caci Sfantului Ioan de sapte ori i-au taiat capul pe varza si iar a inviat.
Datini si obiceiuri
Potrivit traditiei, in ziua acestui praznic, cunoscut in popor si sub numele de Sfntul Ioan Cap Taiat, se ajuneaza. Tot prin traditie, praznicul aduce cu sine o seama de interdictii: In aceasta zi, pentru mentinerea sanatatii, este bine sa nu se consume fructe rotunde -mere, pere, prune si nici capatani de usturoi, care au forma rotunda, asemanatoare capului.
In acelasi timp, din ajunul sarbatorii si in ziua praznicului nu se mananca preparate din varza si rosii, deoarece Sfantului Ioan i s-a taiat capul pe varza, de sapte ori, si iar a inviat.
Dintr-un sentiment de piosenie, nu se mananca nici fructe de culoare rosie si nu se bea vin rosu, alimente care amintesc de sangele varsat in timpul decapitarii Proorocului Ioan.
Unele persoane ajuneaza sau mananca numai struguri, pentru a scapa de boli mostenite din familie.
In ziua praznicului, alimentele nu se pun pe tipsie
In aceasta zi se sfintesc la biserica mere, pere, struguri si castraveti si se impart oamenilor saraci, in amintirea rudelor decedate.
De asemenea, pentru sporul familiei si pentru alungarea bolilor, in familiile in care au murit rude, in conditii suspecte sau de moarte napraznica, se respecta momentele de reculegere si se impart pachete cu struguri, paine si apa.
In acelasi timp, in aceasta zi, in gospodarii nu se foloseste cutitul nici la taiatul painii. Produsele alimentare si painea se rup cu mana.
La orase si la sate, pentru mentinerea sanatatii se pastreaza o datina straveche : postitorii consuma in aceasta zi doar turta preparata din grau sau din malai.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

crestinii sarbatori taierea cap prooroc inaintemergator dumnezeu
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1651 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013290 (s)