News Flash:

Cripta Bazilicii de la Halmyris, sau cum isi bat romanii joc de istorie

13 Octombrie 2013
1730 Vizualizari | 0 Comentarii
In 2001, cercetatorii descopereau cele mai vechi moaste crestine din spatiul romanesc, apartinand unor martiri ucisi in timpul imparatului roman Diocletian, in anul 290.
Dobrogea este una dintre cele mai cosmopolite regiuni ale statului roman, cu o istorie aparte, paralela cu cea a celorlalte provincii romanesti, insa mostenirea lasata noua tine de asumarea si pastrarea religiei crestine.
In Scythia Minor (Dobrogea) si Moesia Inferior (Bulgaria) au rezidat centrele episcopale de convertire si coordonare a misionarilor care au crestinat pe protoromani.
Prin descoperirile din ultima perioada facute la Halmyris, mai exact cripta de sub altarul Bazilicii Episcopale, se atesta faptul ca si aici era un centru episcopal.
Sapaturile arheologice incepute in 1981 au relevat continuitatea vietii in aceasta zona inca din prima jumatate a epocii fierului, corespunzand perioadei getice (sec. IV-I i. Hr.), cand localitatea a primit numele grecesc Halmyris.
In perioada romana timpurie (sec. I-III d. Hr.) a fost construita prima fortificatie din piatra, statie a flotei dunarene „Classis Flavia Moesica”, iar in epoca romana tarzie (sec. III-VII), castrul militar se transforma intr-un important oras inconjurat de ziduri de aparare, in interiorul carora s-au construit cladiri administrative, civile si o bazilica. Dovezi gasite sub altarul Bazilicii Halmyris atesta urbea ca Episcopie a Scythiei Minor la sfarsitul secolului al V-lea. Langa cetate se gaseste asezarea civila de epoca romana, atestata prin mai multe inscriptii (unice in Imperiul Roman) care mentioneaza „Vicus Classicorum” (Satul marinarilor), apartinatori ai flotei dunarene mai sus mentionate. Ulterior, atacurile avaro-slave din secolul al VII-lea au condus la abandonarea orasului, potrivit turismistoric.ro.
Revenind la importanta spirituala a locului, cel mai important element descoperit odata cu moastele este inscriptia din interiorul criptei. Aceasta identifica osemintele ca apartinand preotului Epictet si monahului Astion, a caror viata si patimire este prezentata in Acta Sanctorum: „martiri ai Halmyrisului din Scythia”.
La zece ani de la exceptionala descoperire, masurile de conservare si valorificare turistica fie lasa de dorit, fie lipsesc cu desavarsire. Abia in anul 2006 au fost intreprinse primele actiuni de conservare a importantelor decoratiuni pictate in interiorul criptei: ridicarea unei constructii de lemn deasupra bazilicii. Insa este greu de explicat cum intr-un interval de zece ani nu s-a intreprins nimic pentru inlocuirea stratului „protector” de stuf de deasupra criptei cu un sistem capabil sa retina praful si zapada.
Cat priveste constructia unui microclimat, care nu doar sa protejeze, dar sa si faca accesibila vizitarea locului in bune conditii de catre turisti, este greu de crezut ca se va petrece curand; aceasta, pentru ca notele predominante vizavi de monument sunt zgarcenia autoritatilor si indisponibilitatea specialistilor capabili sa realizeze un proiect in acest sens. Daca am spune ca fondurile sunt dirijate spre alte obiective de o mai putina importanta ni s-ar putea obiecta ca monumentul mai poate fi gasit pe harta si ca urme ale decoratiunilor si ale inscriptiei pictate inca mai pot fi vazute in interiorul criptei paleocrestine de la Halmyris. Intelept ar fi insa sa ne mandrim cu actiunile noastre, si nu cu lucrurile datorate sansei.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cercetatorii descopereau moaste crestine diocletian scythia minor
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1603 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013606 (s)