News Flash:

Criza iconoclasta

17 Martie 2015
1142 Vizualizari | 0 Comentarii
Unul din efectele razboaielor bizantino-arabe a fost o miscare religioasa si civila care a aparut in inima Imperiului Bizantin. „Iconomachia” sau „Razboiul icoanelor” a inceput in 726 cand imparatul Leon al III-lea Isaurianul (Sirianul) a emis un edict prin care decreta inlocuirea crucifixului cu o simpla cruce, starnind criza iconoclasta.

Diferite scrieri sugereaza ca cel putin o parte a motivului pentru inlaturarea icoanelor pare sa fi fost infrangerile militare impotriva musulmanilor si o eruptie vulcanica pe insula Thera pe care Leo posibil s-o fi vazut ca pe o dovada a maniei lui Dumnezeu impotriva adorarii icoanelor de catre Biserica.

Vezi si Primul Asediu Arab al Constantinopolului (674-678)


In timpul luptelor contra arabilor, Leon a observat valorile puritane arabe care socoteau arta religioasa drept idolatrie si a crezut ca Imperiul Bizantin va castiga razboiul daca va proceda la fel. „Imparatul nu a crezut ca e necesar sa consulte biserica in aceasta problema si a fost foarte surprins de puternica opozitie populara contra edictului sau”.

Vezi si Implicarea zeitei Isis in reabilitarea sanatatii pacientilor

In 732, Leon a trmis o flota pentru a-l aresta pe Papa Grigore al III-lea pentru ca a sfidat edictul sau si pentru a recupera Ravenna. Dar navele s-au scufundat pe drumul lor din Marea Adriatica fara a avea loc nicio lupta.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

razboaielor bizantino-arabe miscare religioasa imperiului bizantin
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2147 (s) | 23 queries | Mysql time :0.075700 (s)