News Flash:

Cruciada impotriva ereticilor

5 Februarie 2014
2387 Vizualizari | 0 Comentarii
Severitatea clericala, dogmele rigide ale religiei, coroborate cu fenomenele acute de criza economica de la sfarsitul secolului al XII-lea si inceputul secolului al XIII-lea, au determinat o stare de spirit nefavorabila, ba chiar ostila fata de Biserica.
Astfel, in tot mai numeroase zone ale continentului european apar noi secte, majoritatea ca forme protestatare fata de absolutismul catolic. Fara indoiala ca Biserica avea posibilitatea sanctionarii acestora prin excomunicare, forma legiferata de altfel. Dar, asemenea masuri erau insuficiente, atata vreme cat sectantii castigau teren, incercand o despartire de catolicism, iar aristocratia clericala era amenintata sa-si piarda privilegiile. 

Vezi si Participarea copiilor la cruciade, doar o legenda? 
Cand, la inceputul secolului al XIII-lea s-a dezvoltat in sudul Frantei o puternica secta, asa zisa a albigenizilor sau catarilor, care amenintase sa se extinda rapid, papalitatea a inventat un mijloc de lupta ideologica, infiintand la Toulouse, in 1206, ordinul calugarilor dominicani, cu misiunea de a aduce la dreapta credinta pe eretici.
Dar masura convingerii s-a dovedit ineficace, astfel incat papa Inocentiu al III-lea a recurs la forta, ordonand, in anul 1209, declansarea unei cruciade impotriva albigenizilor. Desi acestia au fost invinsi, ideile sectei, cum ar fi proclamarea egalitatii intre principiul binelui si cel al raului si desfiintarea randuielilor clerico-feudale nu au putut fi stinse. Ordinul dominicanilor si cel al franciscanilor – nou infiintat – primesc un nou atribut, acela de a lichida, prin toate mijloacele, erezia. Dar, pentru ca acest deziderat sa fie realizat era nevoie de un instrument coercitiv, legal constituit.

Vezi si Asasinate in numele credintei: Drumul de la pocainta la streang
Astfel ca, dupa inabusirea armata a albigenizilor, Papa Grigore al IX-lea organizeaza, in 1231, un tribunal special pe care il incredinteaza calugarilor dominicani si franciscani pentru a-i judeca pe ultimii eretici din Languedog. Era actul de nastere al Inchizitiei, nume ce provenea de la Inquisitio, cuvant din limba latina ce insemna cercetare sau ancheta. Intentia Papei era ca temeinicia acuzatiilor sa se stabileasca pe baza unor anchete minutioase care sa confirme sau sa infirme actele de erezie. Din pacate, Inchizitia s-a transformat, treptat, intr-un instrument sangeros de reprimare a sute de mii de oameni, mai mult sau mai putin vinovati de ceva anume, infiintarea sa constituind una din cele mai grave erori savarsite de Biserica Romano-Catolica. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

severitatea clericala criza economica absolutismul catolic vezi si
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1676 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012749 (s)