News Flash:

Cruciadele Nordice

16 Ianuarie 2015
1027 Vizualizari | 0 Comentarii
Sub numele de Cruciadele Nordice sau Cruciadele Baltice se inteleg acele campanii militare organizate intre sfarsitul secolului al XII-lea si inceputul celui de-al XIII-lea cu scopul crestinarii popoarelor din Livonia, pana atunci inca pagane, avand drept consecinta intrarea efectiva in procesul politic european a popoarelor baltice, pana atunci ramase izolate de restul Europei. Livonia antica corespundea regiunii baltice care se extinde in jurul Golfului Riga, cuprinsa intre Estonia la nord si Letonia la sud.

Catre sfarsitul secolului al XII-lea aceasta regiune din sud-estul Marii Baltice a inceput sa prezinte un interes religios pentru lumea catolica, la inceput sub Papa Celestin al III-lea, apoi sub Papa Inocentiu al III-lea. Acesta din urma, autoritate religioasa si personalitate politica in acelasi timp, nu s-a marginit doar la scopuri pioase privind acele teritorii, ci a elaborat si strategia necesara pentru a le lua in posesie.

Vezi si Cruciada Germana din 1197


Primul episcop din Livonia, Meinardo, provenea din Germania septentrionala, o regiune de frontiera cu manastiri faimoase datorita monahilor instruiti in mod deosebit (stiau pe din afara textele Sfintelor Scripturi si subtilitatile limbii latine ciceroniene). In anul 1186, Meinardo ajunge pana la Uexküll, construeste aici prima biserica si o fortificatie, ambele din piatra. Livonienii incearca sa le distruga, tragandu-le cu funii, dar constata ca erau prea solide pentru posibilitatile lor. In anul 1201 dioceza se muta la Riga, o cetate de constructie recenta. Episcopul Bertoldo este prins si masacrat de populatia locala.

Vezi si Cruciada Alexandriana

In anul 1202, Albert von Appeldern, numit arhiepiscop al Livoniei de catre Papa Inocentiu al III-lea, infiinteaza Ordinul Cavaleresc al Purtatorilor de Spada (Fratres Militiae Christi) cu scopul crestinarii popoarelor din regiune. Livonia, tara situata la granita cu popoarele crestine, nu voia sa renunte la riturile pagane. Situatia degenereaza cand misionarii crestini trimisi aici, la inceput neinarmati, fura masacrati. Papa Inocentiu III decise atunci proclamarea unei cruciade si insarcina Ordinul cavalerilor Purtatori de Spada sa cucereasca si sa controleze regiunea respectiva. In anul 1206, Vinne de Rorbach, primul Mare Maestru al Ordinului, castiga batalia de la Riga si reuseste sa converteasca - de voie dar si cu forta - la crestinism populatiile locale. Rorbach primeste titlul de principe de Livonia (Fürst von Livland). Aderarea Livoniei la Sfantul Imperiu Roman in anul 1225 consacra intrarea tarilor baltice in orbita de influenta germana.

Textul care relateaza cu amanunte aceste evenimente, Chronicon Livoniae de Heinrich din Letonia, un sacerdot de origine germana, este pastrat in volumul al XXIII-lea al colectiei Monumenta Germaniae historica, si a fost de curand dat publicitatii. Cu toata cruzimea acestei cruciade, care a dus la exterminarea unei bune parti a populatiei, ce practica o forma de religie animistica, rezultatul final l-a constituit intrarea Livoniei in istoria occidentului. Daca astazi republicile baltice sunt membre ale Uniunii Europene, acest fapt poate fi privit ca avand o legatura peste timp cu Cruciadele Nordice.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cruciadele nordice cruciadele baltice golfului riga marii baltice
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2254 (s) | 23 queries | Mysql time :0.082222 (s)