News Flash:

Cultura Hamangia

16 Octombrie 2013
3465 Vizualizari | 0 Comentarii
Cultura Hamangia este o cultura neolitica din mileniul IV-II i.Hr., care a fost denumita astfel dupa vechiul sat Hamangia din comuna Istria, Dobrogea, astazi satul Baia, jud Tulcea.
Aceasta cultura s-a dezvoltat pe teritoriul de astazi al Romaniei si intr-o faza tarzie pe teritoriul Bulgariei (in zona Varna si Burgas) si sporadic la NE de Dunare.
Cultura Hamangia este pusa in legatura cu o populatie venita din Anatolia.
Hamangia este cea mai veche cultura neolitica din Dobrogea. Ea a cunoscut o lunga perioada de inflorire, care s-a prelungit pana la nasterea variantei pontice a culturii Gumelnita, influentand-o si pe aceasta. Fazele timpurii ale culturii Hamangia au fost sincronizate de arheologi cu evolutia culturilor Cris si Boian.
Aparuta pe teritoriul Dobrogei, aceasta cultura de origine est-mediteraneana evolueaza pe parcursul celei de a doua jumatati a mileniului al V-lea i.Hr si inceputul mileniului urmator. Ea se subdivide in mai multe faze.
cea mai veche faza de manifestare a culturii Hamangia a fost denumita Medgidia , aceasta a fost contemporana cu fazele evoluate ale culturii Dudesti
faza mijlocie a culturii Hamangia este denumita Golovita si este contemporana cu faza Bolintineanu a culturii Boian
urmeaza fazele eneoliticului tarziu, precum Ceamurlia si Mangalia 
Asezarile nefortificate si dispersate erau plasate pe terase joase, in vecinatatea unor cursuri de apa, mai rar si in grote (Grura Dobrogei). Locuintele sunt de tip bordei si doar foarte rar de suprafata.
Dintre unelte remarcam topoarele de piatra dura, cioplite, slefuite, de forma trapezoidala, cu sectiune rectangulara sau biconvexa. Pe langa acestea sunt prezente si numeroase unelte din silex, unele dintre acestea mai pastreaza o puternica influenta mezolitica. Uneltele din corn si os sunt foarte rare.
Prelucrarea metalelor nu ocupa un loc important in aceasta cultura, purtatorii acestei culturi cunosteau prelucrarea aramei, dar investigatiile arheologice au scos la lumina putine obiecte apartinand culturii Hamangia din arama, si un numar foarte mic de unelte. Se remarca totusi pentru aceasta cultura bratarile de la Agigea.
Ceramica este caracteristica culturii Hamangia. Majoritatea vaselor apartinand acestei culturi sunt realizate din pasta (lut) amestecat cu scoica pisata sau nisip fin. Specialistii delimiteaza chiar doua etape ale culturii Hamangia:
I prima este reprezentata de o ceramica de calitate mai proasta, primitiv ornamentata cu barbotina
II in etapa a doua avem o ceramica executata dintr-o pasta fina de culoare neagra, cu o suprafata fina, lustruita.
Formele cele mai raspandite ale culturii Hamangia sunt vasele cu pantecul bombat si gatul cilindric, strachinile, cupele . etc. Metoda cea mai intalnita de ornament a acestor vase consta in ornamentarea cu barbotina prin incizii sau prin incrustatii cu materie alba, si foarte rar galbena. Figurinele ceramice (idoli) sunt reprezentate in general, in special de figurine feminine, acestea sunt mult mai numeroase in raport cu alte civilizatii ale neoliticului mijlociu din Romania si regiunea Balcanica. In cadrul figurinelor din ceramica avem doua tipuri de Idoli si anume: idoli in picioare si idoli in pozitie sezanda. Se considera ca reprezentativa pentru aceasta cultura statueta unui barbat in pozitie sezuta, denumita „Ganditorul” si descoperita la Cernavoda. Ganditorul de la Cernavoda (nu este singura statuie de acest tip cunoscuta) a ajuns sa fie cunoscut sub numele de Ganditorul de la Hamangia.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cultura hamangia cultura neolitica dobrogea cris boian
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1753 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013479 (s)