News Flash:

Culturi preistorice pe teritoriul Romaniei

5 Noiembrie 2013
1610 Vizualizari | 0 Comentarii
Cultura Gumelnita
A fost numita conventional asa dupa numele unei maguri de langa Oltenita rurala. Triburile acestei culturi au locuit pe un teritoriu foarte vast care se intindea din Carpatii Meridionali pana la Rhodope. Desi in totalitate se prezinta unitar in ceea ce priveste elementele sale de continut principale, in Dobrogea se infatiseaza cu aspecte deosebite.
Cultura Cernavoda
A fost descoperita pe inaltimea denumita  “Dealul Sofia”.  Stratul acestei culturi de suprapune cu cel gumelnitean. Aceasta cultura are un predominant caracter meridional, mai precis egeo-anatolian, care se manifesta in ceramica, in ultilajul de metal, in felul de viata, in caracterele antropologice, etc.
Cultura Hamangia
Primii purtatori ai acestei culturi au venit dinspre Asia Mica si au dezvoltat pe loc aspecte originale ale culturii lor. In Romania, purtatorii culturii Hamangia locuiau pe terasele joase ale apelor sau in pesteri. Membrii comunitatilor acestei culturi purtau frumoase podoabe din cochilii de scoica sau din marmura alba. Cultura Hamangia isi incheie evolutia ei pe pragul neoliticului tarziu, o data cu nasterea culturii Gumelnita in Dobrogea.
Cultura bastinasilor
Nivelul ridicat al dezvoltarii social-economice din perioada Hallstattului timpuriu este dovedit nu numai de seria depozitelor de bronz si aur, dar si de aspectul impozant al asezarilor si de alte elemente ale culturii materiale si spirituale ale bastinasilor.
Cultura Boian
Aceasta cultura are in general aceiasi structura social economica cu cea a culturii Hamangia. Ele de dezvolta si se influienteaza reciproc. Astfel, conditiile deosebit de prielnice vietii omenesti, au atras deopotriva oamenii culturii Boian si pe teritoriul tarii noastre (aici se gasea o mare bogatie de peste si de vanat, pamant roditor, stuf, etc).
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cultura gumelnita cultura cernavoda cultura hamangia cultura boian
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1637 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018857 (s)