News Flash:

Cum a ajutat Alexandru Vaida Voevod Romania intrand in masonerie

18 Noiembrie 2013
2962 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7228 RON (0.0000)
USD: 4.1899 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Istoricul clujean Tudor Salagean, coautor la vomul Masoneria in Transilvania, a declarat pentru “Adevarul” ca unul dintre cei mai importanti francmasoni clujeni a fost Alexadru Vaida Voevod. Desi, in anumite aparitii publice, acesta a sustinut ca legatura sa cu masoneria a fost doar conjuncturala, istoricul Tudor Salagean a sustinut ca acesta a fost un important membru al masoneriei, fiind maestru cu grad 33.   “Legaturile cu francmasoneria ale lui Alexandru Vaida Voevod, in doua randuri presedinte al Consiliului de Ministri al Romaniei Mari (1919-1920 si 1933-1934) si membru de frunte al delegatiei romanesti la Conferinta de Pace de la Paris din anul 1919, se numara printre cele mai discutate subiecte ale istoriei contemporane a Romaniei. Este cunoscut faptul ca Vaida Voevod a intrat in loja Ernest Renan, apartinand Marelui Orient al Frantei, in anul 1919, in timpul Conferintei de Pace de la Paris, cu scopul de a crea in acest fel un avantaj delegatiei romanesti in negocierile cu reprezentantii Marilor Puteri. Vaida Voevod a marturisit el insusi acest lucru in repetate randuri, incercand insa sa creeze impresia ca legaturile sale cu fracmasoneria s-ar fi limitat la acest unic unic episod. Documentele existente in colectiile Muzeului National de Istorie a Transilvaniei sugereaza insa ca legaturile lui Vaida Voevod cu masoneria nu au fost conjucturale, ele putand fi urmarite documentar pana in anul 1930”, scrie Tudor Salagean in articolul “Politica si masonerie in serviciul Marii Uniri.Cazul Alexandru Vaida Voevod”.   
“Majoritatea delegatilor la Conferinta Pacii (1919) erau masoni”
In Memoriile sale, redactate in ultimii sai ani de viata, Alexandru Vaida Voevod prezinta adeziunea sa la loja pariziana mai degraba ca pe un divers. „Huard era redactor la Le Temps si Venerabilul lojei francmasonice Ernest Renan. In intelegere cu Bratianu, am facut cunostinta cu dansul si am intrat in loja, impreuna cu C. Brediceanu, M. Serban, Gh. Crisan, I. Pilat, Tr. Vuia si V. Nitescu. Dupa indeplinirea formalitatilor rituale am participat de 4-5 ori la lucrarile lojei”. Cu prilejul alegerilor parlamentare din anul 1937, Vaida Voevod afirma, intr-o Cuvantare catre natiunea romana, ca inscrierea sa in loja pariziana fusese facuta din necesitati diplomatice: „Am fost si francmason. Eram cu Ionel Bratianu la Paris si pentru ca majoritatea delegatilor la Conferinta Pacii erau masoni a trebuit, de circumstanta, sa imbrac si eu pielea lor. Acolo am vazut cu ochii mei ca francmasoneria franceza este jidovita, ca ea traeste in fratie de cruce cu Moscova si cu marele capitalism international evreesc”. 
A negat implicarea in activitatea masonica din Romania 
In iunie-iulie 1941, in doua articole publicate in ziarul Curentul, Vaida Voevod mersese chiar pana la a nega implicarea sa in activitatea masonica, fapt explicabil in contextul politic din perioada intrarii Romaniei, alaturi de puterile Axei, in razboiul impotriva Rusiei Sovietice. In aceste articole, citate in articolul lui Salagean, Vaida Voevod afirma printre altele: „am facut parte ca simplu membru din loja Ernest Renan la Paris, timp de 5-6 luni, pe vremea Conferintei de Pace din 1919, cu aprobarea, daca vreti din insarcinarea sefului meu de atunci, president al consiliului de ministri si prim delegat al Romaniei la acea Conferinta, I. I. C. Bratianu”; „Francmasoneria romana a fost si a ramas un mare moft. Nu se achitau taxe, nu se adunau membrii in numar reglementar spre a tine sedinte... Din 1920 am rupt orice legatura cu loja Ernest Renan, din Paris, singura loja unde mersesem in conditiile aratate si din care loja, in 1923 am fost radiat, dupa ce din 1920 nu mai dadusem nici un semn de viata pentru ei si nu mai achitasem nici taxele reglementare. Nu am mai fost in alta loja franceza. In francmasoneria romana n-am fost niciodata.” 
Carnetul de mason al lui Vaida Voevod e la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei 
Intre declaratiile lui Alexandru Vaida Voevod si documentele pastrate la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei exista insa o serie de inadvertente care lasa loc altor interpretari, precizeaza Salagean. Astfel, carnetul de membru (Carte d’identité Maçonique) al lojii Ernest Renan, eliberat pe numele lui A. Vaida Voevod in anul 1921, atesta achitarea a trei cotizatii trimestriale in cursul anului amintit.  O scrisoare expediata din Tunis, la 4 februarie 1924, avandu-l ca destinatar pe Victor Sterea, cuprinzand o intreaga serie de consideratii asupra realitatilor din fancmasoneria romana si europeana, ii este trimisa in copie si lui Alexandru Vaida Voievod, in calitatea sa de fruntas al francmasoneriei transilvanene. O alta scrisoare, datata 22 februarie 1928, ii este adresata lui Vaida Voevod insusi de catre G. Peydavi de Tangères, venerabilul lojii Ernest Renan. In aceasta scrisoare, Vaida Voevod este felicitat pentru „atitudinea energica” cu care aparase, in Parlamentul Romaniei, „dreptul la libertatea cuvantului si la libera critica parlamentara, inerenta oricarei democratii adevarate”. Peydavi de Tangères il asigura pe Vaida Voevod, aflat pe atunci in opozitie, „ca masonii nu-si abandoneaza niciodata fratii, mai ales cand acestia lupta pentru apararea unui atat de nobil ideal”.  
Audiat la sediul Marelui Orient al Frantei 
O serie de informatii despre activitate de mason a lui A. Vaida Voevod sunt prezentate in lucrarea Ordinul masonic roman a lui Horia Nestorescu Balcesti: „07.07.1919: are loc in rue Cadet, la sediul Marelui Orient al Frantei, audierea in vederea initierii in loja Ernest Renan (Paris); 22-28.07.1919: continua audierea membrilor delegatiei ardelene aflata la Conferinta de Pace de la Paris; printre acestia si Al. Vaida Voevod in vederea primirii in francmasonerie; 04.08.1919: initierea in loja Ernest Renan (Paris); 20.09.1919: participa la Paris ca invitat special, la sedinta de incheiere a Conventului anual al Marelui Orient al Frantei; 21.06.1923: ales membru emerit al Suveranului Sanctuar al Romaniei (avea deci deja gr. 33); 15.08.1925: primea corespondenta de la Comitetul Permanent al Federatiei Lojilor de sub auspiciile Marelui Orient al Frantei din Romania; 1928: Mare orator adjunct; 1930: primea corespondenta (invitatii) de la Supremul Consiliu de 33 din Romania, sub semnatura lui Jean Pangal.”  
Intrarea in masonerie a adus avataje tarii 
“Spre a ne mentine insa in zona certitudinilor, vom concluziona doar spunand ca Alexandru Vaida Voevod, om politic si patriot roman transilvanean, a aderat la o loja subordonata Marelui Orient al Frantei in perioada Conferintei de Pace de la Paris, pentru a crea Romaniei un avantaj fata de statele cu care avea divergente teritoriale. Nu este, insa, foarte clar daca activitatea sa masonica a debutat cu adevarat in Parisul anului 1919, sau daca a avut precedente legate de masoneria central-europeana; este la fel de putin evident cand a incetat aceasta activitate, in caz ca acest lucru s-a intamplat vreodata. Documentele aflate la dispozitia cercetatorilor arata insa, fara urma de indoiala, ca Alexandru Vaida Voevod a fost, in perioada 1919-1930, un membru marcant al Masoneriei din Romania, recunoscut ca atare de fratii masoni din Europa si de dincolo de Atlantic”, concluzioneaza Tudor Salagean in articolul dedicat lui Alexandru Vaida Voevod.  
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

masoneria transilvania francmasoni francmasoneria
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1721 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012808 (s)