News Flash:

Cum a contribuit Ion Iliescu la semnarea ACTULUI FINAL a lui Nicolae Ceausescu

4 Decembrie 2013
1647 Vizualizari | 0 Comentarii
O stenograma a Comitetului Politic Executiv (CPEx) al CC al PCR, din iulie 1975, in care secretarul general a fost convins, de catre membrii forului executiv suprem din RSR, sa semneze Actul Final de la Helsinki, rezultatul Conferintei pentru Securitate si Cooperare in Europa (CSCE).
Acest angajament politic regional a fost semnat, pe 1 august 1975, de liderii a 35 de state din spatiul Euroatlantic. Urmatoarele citate sunt elocvente pentru pozitiile contrare ale secretarului general si liderilor nomenclaturii, scriu cei de la ziare.com.
Pledoaria lui Ceausescu
Tov. N. Ceausescu: Sa desemnam acum delegatia. Eu as prefera sa nu merg sa semnez.
Tov. George Macovescu (Ministrul de Externe - n.n.): Sunt anuntati toti sefii de stat.
Tov. N. Ceausescu: Sa mearga primul ministru. Si de la altii merge primul ministru.
Tov. G. Macovescu: Eu vorbesc din punct de vedere juridic, al reprezentarii statului. Dumneavoastra sunteti seful statului.
Tov. N. Ceausescu: E dreptul fiecarui stat sa desemneze pe cine doreste. Ungurii au desemnat pe Kadar care este si membru al Consiliului Prezidential.
Tov. G. Macovescu: A fost un consens ca sefii statelor vor semna documentul final. Acolo unde seful statului are functie reprezentativa, merge primul ministru. De exemplu, regina Angliei a desemnat pe primul ministru".
In continuarea sedintei, la indemnurile de participare adresate de Paul Niculescu Mizil, Nicolae Ceausescu a raspuns:
Tov. N. Ceausescu: Sunt rezerve. Sa nu se creeze iluzie ca s-a facut o mare scofala.
Totusi, importanta pozitiei Romaniei la reuniunile C.S.C.E. este dovedita prin dominarea paginilor de politica externa din cotidienele "Scanteia" si "Romania Libera", sub semnatura unor ziaristi ca Dumitru Tinu.
Cel mai important beneficiu din Actul Final a fost capitolul privind "neamestecul in treburile interne", care satisfacea fobia lui Ceausescu privind schimbarea lui printr-o interventie sovietica.
Cel mai iritant aspect a fost capitolul "Urmarile", care aborda monitorizarea respectarii drepturilor omului prin sesiunile CSCE.
Argumentul lui Iliescu
In continuarea stenogramei, Gheorghe Radulescu, Leonte Rautu, Ion Iliescu, Manea Manescu si Janos Fazekas au insistat asupra importantei Actului Final, contributiei RSR la redactarea lui si, in consecinta, asupra necesitatii ca el sa fie semnat de Nicolae Ceausescu.
Pentru consistenta ei argumentativa, redau interventia lui Ion Iliescu:
"Noi nu ne-am facut iluzii de la inceput ca aceasta conferinta va rezolva problemele de fond, dar am spus ca ea are o mare importanta pentru faptul ca toate statele europene - mari si mici - sunt prezente acolo. Tot la fel, nu ne facem iluzii despre importanta si rolul ONU, dar suntem pentru intarirea rolului acestei organizatii. De aceea, cred ca este bine sa mearga acolo tov. N. Ceausescu".
Ceausescu a fost invins de CPEx
In cele din urma, Ceausescu a cedat, spunand: "Atunci sa hotaram asa. (Toti tovarasii sunt de acord sa mearga la Helsinki tovarasul N. Ceausescu)".
Din stenograma rezulta ca toti membrii CPEx s-au coalizat, determinandu-l pe Ceausescu sa bata in retragere.
Lecturand marea majoritate a documentelor, pot pretinde ca aceasta infrangere a fost exceptia care a confirmat regula dominarii de catre "cel mai iubit fiu al poporului" a liderilor nomenclaturii.
Comportamentul secretarului general la Helsinki trada nelinistea, redata in documentarul "Autobiografia lui Nicolae Ceausescu", de Andrei Ujica.
Desfasurarea ulterioara a evenimentelor a demonstrat importanta covarsitoare a semnaturii pe Actul Final pentru destinul lui Ceausescu.
Astfel, criticii occidentali au avut o baza teoretica pentru solicitarile privind respectarea drepturilor omului in Romania, mai ales a celui privind emigrarea. Ceausescu a intuit pericolul, dar nu l-a putut indeparta.
Sentimentul, cel putin similar, al autocondamnarii la moarte pentru secretarul general l-am mai avut atunci cand am vazut semnatura lui pe decizia avansarii gl. Victor Stanculescu in functia de adjunct al ministrului apararii. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

stenograma cpex pcr
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1733 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019515 (s)