News Flash:

Cum a decursa ultima vizita a lui Nicolae Ceausescu la Moscova

13 Ianuarie 2014
3910 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7537 RON (+0.0013)
USD: 4.3082 RON (-0.0082)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Constantin Olteanu a facut parte din delegatia romaneasca ce-a fost la intalnirea cu Gorbaciov, la Moscova, in ziua de 4 decembrie. Din ipostaza aceasta de martor implicat intr-un controversat eveniment exceptional, domnul general Constantin Olteanu a avut amabilitatea sa-si relateze amintirile, scrie jurnalul.ro.
ARANJAMENTELE CU GORBACIOV
Despre preliminariile vizitei la Moscova, fostul secretar al CC cu probleme internationale a povestit urmatoarele: "In momentul in care Gorbaciov a plecat dinspre Moscova - la Vatican intai - Ceausescu imi zice: «Gorbaciov a plecat?»; «Da»; «Cheama ambasadorul si spune-i sa ii transmita lui Gorbaciov ca la intalnirea cu Bush sa discute problemele bilaterale. Nu l-a imputernicit nimeni sa discute problemele in numele tarilor socialiste in ansamblu». 
Vezi si Boala de care suferea Nicolae Ceausescu in ultimii ani de viata  
Sigur ca l-am convocat pe ambasadorul Tiajelnikov. Nu puteam sa ii spun prea direct «Dom'le, spune-i, transmite-i...», ci «Ar fi bine daca s-ar avea in vedere... Nu se cunosc problemele tuturor tarilor...». S-a terminat acest moment si a venit altul. Ambasada sovietica ne-a anuntat ca luni, la 4 decembrie, va avea loc o intalnire la Moscova. 
De fapt a fost o convocare, nu instiintarea unei sedinte ordinare. Si pentru orientare au dat componenta delegatiei sovietice. I-am prezentat aceasta componenta lui Ceausescu. «Bine, zice el. Cheama ambasadorul si transmite-i ca sunt de acord sa mergem la Moscova cu o conditie: Gorbaciov sa fie de acord si sa confirme ca vrea sa avem o intalnire inainte sau dupa sedinta anuntata.» L-am intalnit iarasi pe ambasador, ca nu discutam la telefon. De data aceasta, Tiajelnikov mi-a spus ca pleaca in concediu si ca a ramas la post adjunctul. Bun, se transmite, a fost raspunsul. Am primit si confirmarea ca Gorbaciov e de acord. Eventual, la sfarsitul sedintei cu ceilalti. 
Intre timp, vineri, 1 decembrie, a avut loc sedinta Comitetului Politic Executiv si Ceausescu a pus aceasta problema in discutie. Si ce delegatie au sugerat ei... N-au avut obiectii. Ceausescu a informat si despre conditia intalnirii lui cu Gorbaciov. A zis si: «Parca n-as merge la Moscova, sa mearga numai Olteanu si cu Stoian si sa ia cunostinta de ce se spune acolo. Sau sa mearga poate numai Stoian si sa asiste la ce se spune, apoi sa ne informeze si pe noi». Stoian era ministrul Afacerilor Externe. 
Au fost discutii, propuneri, dar nu s-a incheiat aici... Tot Ceausescu a revenit si a spus: «Ca sa nu producem nu stiu ce... poate ar fi bine sa merg eu daca ma intalnesc cu Gorbaciov, sa mearga Olteanu si cu Stoian. Dascalescu sa nu mearga». Cand m-am intors in sectie, era seara. Sambata dimineata i-am spus adjunctului, lui Mihai Nicolae: «Domnule, cere la ambasadele noastre din aceste tari, mai putin Uniunii Sovietice, componenta delegatiilor cu care merg la Moscova». Si am primit confirmarea duminica inainte de 12. In toate delegatiile figurau prim-ministrii. Am luat mapa aceasta si m-am dus la Ceausescu, la cabinet. Tocmai pleca. El si cu ea iesisera din cabinet sa plece. «Ce e?» - mi-a zis.«Am o problema.»; «Ce anume?»; «Am luat o lista cu delegatiile celorlalte tari si in delegatii figureaza si prim-ministrul tuturor tarilor. Dumneavoastra ati spus ca tovarasul Dascalescu sa nu participe». «Bine, zice, hai inapoi». Si ii spune lui Harjeu, seful lui de cabinet, sa il cheme pe Dascalescu. Ceausescu respecta regulile, nu facea din astea, adica sa primeasca imbracat, asa ca si-a dat jos paltonul. A venit Dascalescu si l-a instiintat: «Vezi ca mergi si tu maine cu noi la Moscova. La ora 9:00 la aeroport». 
Vezi si Curiozitatea bolnavicioasa a Elenei Ceausescu 
CEAUSESCU A MANCAT MERINDELE DE-ACASA
 
"Am plecat de dimineata, si-a continuat dl Constantin Olteanu amintirile. Dascalescu a facut o criza de sciatica. In acelasi avion cu Ceausescu calatoreau si ceilalti, adica presa, televiziunea si cei care ne insoteau. Ceausescu avea in avion un birou unde se putea retrage, putea sa se si odihneasca. De regula, juca sah cu cineva din delegatie. Avea cativa pe care ii prefera - Stefan Andrei, Iosif Banc ori Gheorghe Pana. 
Cand am ajuns la Moscova, ne-au intampinat din partea Biroului Politic. Bineinteles, Gorbaciov nu sosise la aeroport. Ion Bucur, care era ambasadorul nostru la Moscova, ne-a mai informat cu ce se mai petrecea pe acolo, cu perestroika, cu altele... ce stia si el, bineinteles.  Si ne-am retras. Ceausescu a stat singur, unde i s-a repartizat locul. N-a mai chemat pe nimeni, sa aiba vreo discutie cu delegatia, nimic. Noi, ceilalti, am stat cu Stoian si cu ambasadorul. Dascalescu tot zicea ca e bolnav si doctorul Nicolau, care era doctorul lui Ceausescu, s-a ocupat de el. Ne-am mai intalnit la masa de pranz. Ceausescu, in deplasarile acestea, nu manca de la gazda, isi lua de acasa." Ajunsi in acest punct al istorisirii, am cerut amanunte despre "traista cu merinde" a lui Ceausescu. Faceau si alti sefi de state la fel cand veneau in Romania? "Nu stiu, a raspuns interlocutorul. 
Nu cred... Va dati seama, la mesele comune nici Ceausescu nu putea aduce, trebuia sa se conformeze invitatiei. Cand era doar cu delegatia noastra, proceda in felul acesta. Mancam la aceeasi masa, numai ca lui ii aducea ospatarul ceea ce stabilise. Cred ca cereau permisiunea gazdelor sa foloseasca instalatiile de la bucatarie. Noi mancam ceea ce ne ofereau acolo si asa a fost de fiecare data. El ne indemna sa servim si de la el... Nu atunci, la Moscova cand era amiaza, dar alte dati, seara..."
Dar ea, Elena Ceausescu, manca, la fel, de-acasa? "N-am fost in delegatii cu ea, precizeaza dl Olteanu. Eu am fost in delegatii cu Ceausescu la sedintele Comitetului Politic Consultativ, alte asemenea activitati, n-am fost in vizite cand erau impreuna. Pentru ca s-a discutat chestiunea aceasta, imi amintesc ca aducea si un vin rosu. Zicea ca are tarie alcoolica 7°. La masa de la Moscova, Ceausescu a fost foarte retinut si foarte preocupat. Intuia unele chestiuni care a vrut sa-i fie favorabile. Dar nu stiam nici unul ce ne va spune Gorbaciov si cum va fi. Ne-a spus doar ca ne va informa ce a discutat cu Bush." 
GORBACIOV NU L-A PUPAT PE DASCALESCU!
M-am folosit de prilej ca sa-i reamintesc dlui Olteanu ca in 1993 in fata unei comisii senatoriale de investigare a evenimentelor din 1989, Ion Dinca (fost membru CPEx si prim-viceprim-ministru al Guvernului) a povestit urmatoarele despre vizita lui Ceausescu al Moscova: "Ne-a informat (Ceausescu - n.n.) ca la primire, Gorbaciov s-a imbratisat si l-a sarutat pe Dascalescu, iar lui i-a intins o mana care i s-a parut neprietenoasa (...) In una din stenograme, discutiile dintre Gorbaciov si Ceausescu au fost extrem de dure si direct amenintat ca, daca nu va aplica aceleasi metode de "perestroika" in Romania, se va prabusi si regimul din Romania si o data cu el si Ceausescu. 
Cand s-a intors in tara, intr-o discutie cu Ceausescu s-a plans ca a fost tratat de Gorbaciov asa cum trateaza un stapan puternic o sluga mica. Si s-a pus si intrebarea ce incredere prezinta el, Gorbaciov in US si ce incredere prezinta Dascalescu? S-a pus aceasta problema atunci ca aceasta interventie a lui Gorbaciov, amenintatoare fata de Romania, nu va ramane asa ci se va recurge la masuri de destabilizare a situatiei din Romania. Aceasta era la 7 decembrie cand s-a intors din Rusia. Am citit stenogramele: una care priveste discutiile cu delegatia si alta este asupra discutiilor tête-à-tête; cu aceste stenograme va poate ajuta dl Curticeanu, ca el le pastra la cancelarie. (...) De-atunci nu am mai avut nici o rezerva ca ne vom prabusi".
Trecand cu vederea inexactitatile de datare din relatarea lui Dinca este adevarat ca Gorbaciov a avut acest comportament mai mult decat surprinzator fata de primul-ministru Dascalescu? - l-am intrebat pe dl Constantin Olteanu. 
"De unde stie Dinca cand nici n-a fost acolo?! - si-a exprimat dezacordul interlocutorul. Nu putea sa faca nici Dascalescu asemenea declaratii, pentru ca Ceausescu daca afla... cum era sa faca treaba asta?! Dinca a facut multe declaratii, iertati-ma, imi pare rau ca l-am cunoscut. Mi-a fost si sef intai, mi-a fost si coleg de scoala militara, si am parerea mea. Insa el n-a fost acolo. Iar Ceausescu nu putea sa informeze "Gorbaciov s-a imbratisat cu Dascalescu, nu cu mine", ca era o treaba cu totul nefavorabila lui. Nu e adevarat."
"CUM SE IMPACA CE NE-ATI SPUS DESPRE NATO CU CE-A DECLARAT BUSH?", L-A INTERPELAT CEAUSESCU PE GORBACIOV
"Noi am sosit la locul si ora stabilita pentru intalnire, si-a continuat martorul relatarea asupra ultimei vizite la Moscova. Gorbaciov a intampinat delegatiile in ordine alfabetica, dupa grafic. S-a respectat cu totul graficul. S-a imbratisat cu seful statului care era si seful delegatiei si cu primul-ministru. Apoi a dat mana cu mine si cu Stoian. 
Am mers in sala destinata sedintei. Si aceasta s-a desfasurat asa cum fusese anuntata principial de organizatori. A inceput Gorbaciov, a durat vreo ora si ceva informarea lui. Cu ce a vrut el, ne-a informat. Ne-a spus ca s-a inteles cu Bush ca sa mai scada asperitatile intre cele doua blocuri militare, intre blocurile economice. Erau masuri impotriva a ceea ce se numea Razboiul Rece. A spus ca a fost la Papa, si, zice el, «Papa a fost de acord cu noi» - fara a mai spune si cu ce si cu care «noi». Vorbea asa, in general, iar Ceausescu a pus o intrebare... Dupa ce a terminat Gorbaciov informarea, ca nu l-a intrerupt, Ceausescu, cu un buletin Agerpres in mana, a spus: «Cum se impaca ce ne-ati spus dumneavoastra cu NATO si Tratatul de la Varsovia, ca uitati ce a declarat Bush in drum spre Bruxelles, ca sa isi informeze aliatii lui. Spune ca "vom extinde si vom intari NATO"». Gorbaciov n-a avut ce sa raspunda."
CEAUSESCU I-A CERUT LUI GORBACIOV SA RETRAGA TRUPELE SOVIETICE DIN TOATE TARILE SOCIALISTE
"Dupa aceea s-a pus in discutie declaratia cu condamnarea interventiei din 1968, si-a continuat amintirile dl. Constantin Olteanu. Si atunci Ceausescu iar s-a ridicat si a spus: «Noi nu putem sa semnam aceasta declaratie, pentru ca noi n-am intervenit in Cehoslovacia, dimpotriva, am condamnat. E o greseala ce s-a comis atunci». Iar Gorbaciov a fost de acord: «Bun. Nu semnati». 
Nici n-avea rost sa semnam. Nu trebuia, daca noi n-am invadat Cehoslovacia in 1968. «Cam tarziu dupa 21 de ani!, spune Ceausescu. Dar totusi e bine ca se face si acum». 
Si a continuat cu propunerile. «Eu propun - zice Ceausescu, asa dintr-o data - sa se retraga trupele sovietice din Cehoslovacia». Gorbaciov, ca sa raspunda ceva, zice: «Noi o sa discutam cu delegatia cehoslovaca, ca e in vizita si mai ramane la noi. O sa discutam treaba aceasta». Iar Ceausescu a continuat: «Vreau sa se retraga trupele sovietice din toate celelalte tari socialiste, nu numai din Cehoslovacia». Gorbaciov s-a blocat, a zis ca trebuie sa discute cu fiecare si sa vada. Si a cerut o pauza. 
Am facut pauza. Ceausescu n-a iesit din sala, n-am iesit nici eu. Gorbaciov a chemat delegatia germana. Acum era secretar-general Egon Krentz, un tanar pe care il cunosteam bine, tot asa, il cunostea si Ceausescu. Modrow, care fusese prim-secretar era acum prim-ministru, si au venit cu punctul de vedere ce l-au stabilit in pauza. In aceasta pauza, Krentz a venit si la Ceausescu. «Ce faceti?» etc. La plecare a spus asa: «Tovarasu' Ceausescu, la revedere, nu stiu daca ne mai vedem...» Nu stiu daca ne mai vedem.... puteai sa intelegi orice. 
Dupa pauza, au luat cuvantul nemtii, ca ei nu sunt de acord sa se retraga trupele sovietice datorita situatiei. «Ca nu e momentul, ca n-ar fi bine, ca e o problema complexa, trebuie studiata, trebuie gandita...» etc.
ULTIMUL DIN GARDA VECHE  
"Din ceea ce am putea numi garda mai veche dintre cei prezenti la intalnire, garda veche erau Ceausescu si Jaruzelski, a observat dl Olteanu. Acela n-a intervenit in nici un fel, dar nici nu s-a opus la ce s-a discutat acolo. Care a fost problema cu declaratia cu Cehoslovacia... am descifrat pe urma dupa cele ce-au urmat in tarile zise socialiste atunci. Mesajul lui Gorbaciov era urmatorul: «Dom'le daca acum va rasculati, daca va razvratiti, noi nu intervenim». Era clar prin condamnare ca interventia fusese o greseala; a fost asa, a fost pe dincolo... dar s-a terminat. Dintre cei prezenti s-a intretinut Gorbaciov mai amical cu Mladenov care era succesorul lui Jivkov".
A fost si o intrevedere a doua zi intre Gorbaciov si Mladenov a carei stenograma Gorbaciov a publicat-o in "Avant-memoriile" sale, am comentat eu. 
"Da, cu bulgarii noi intotdeauna am avut probleme, a mentionat interlocutorul. Deranjau si pe sovietici uneori prin modul lor de a-i apara fara sa-i angajeze cineva, dincolo de ceea ce era normal. 
La 4 decembrie discutiile s-au incheiat cu declaratia de condamnarea a interventiei in Cehoslovacia aprobata. Au luat cuvantul, in afara de delegatia noastra, ceilalti sefi ai delegatiilor care au apreciat informarea prezentata de Gorbaciov, continutul ei, in maniera in care atunci se facea lucrul acesta. 
Ceausescu nu s-a referit in nici un fel la informarea aceasta, ci era preocupat de partea a doua a intalnirii. Unde fiecare delegatie avea programul ei, nu s-a mai procedat ca altadata, gazda sa dea o masa".
80 DE MINUTE AU CONVORBIT CEAUSESCU SI GORBACIOV
Referindu-se la ultima intalnire dintre Ceausescu si Gorbaciov, conditie pusa de liderul roman pentru a veni la Moscova, fostul secretar al CC al PCR a povestit urmatoarele: "Gorbaciov a spus urmatorul lucru: «Avand in vedere ca trebuie sa soseasca ministrul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, cum era atunci, taman in seara aceea la Moscova seful delegatiei trebuie sa il intampine, asa ca eu propun sa participati numai dumneavoastra, tovarase Ceausescu si cu tovarasul Dascalescu. Tovarasul Olteanu sa mai discute cu omologul lui, Alexandr Iakovlev». Si Stoian sa ramana pe-acolo, ca nu mai avea corespondent. 
Ceausescu nu s-a opus si a mers pe formula aceasta. La intalnirea cu Gorbaciov si Rijkov, prim-ministrul URSS, Ceausescu a mers impreuna cu Dascalescu. Au intrat intr-o sala mai mica, adiacenta celei unde avusese loc sedinta aceea. M-am uitat la ceas - a durat 80 de minute intalnirea.
Inca o data, din partea romana erau Ceausescu, Dascalescu, translatorul Gheorghe Stoica si, pe urma, a fost un stenograf. In ultimele 20 de minute a intrat si Mitea pentru comunicatul de presa".
GORBACIOV E PERICULOS, A ZIS CEAUSESCU 
"Am fost condusi la aeroport. Iar in avion cand eram noi patru la masa - Ceausescu, Dascalescu, eu si Stoian - Ceausescu mi se adreseaza mie: «Am spus eu ca era mai bine sa vina Stoian si sa nu venim toti». Tovarasul Stoian singur?! Dar cine-ar mai fi ridicat atunci problemele pe care le-ati ridicat dvs? - am zis eu. Nu s-a mai dat nici un raspuns. Si au comentat intre ei, dar de fata cu noi, Ceausescu si cu Dascalescu, negativ, bineinteles, despre Gorbaciov. «E om rau asta!» - au spus. Ceausescu zicea ca e periculos. Dupa niste discutii contradictorii va dati seama ca nu mai indraznea nici unul sa insiste. 
Am ajuns la Bucuresti, a fost informat Comitetul Politic Executiv, s-a facut si stenograma. In sedinta CPEx de vineri, 15 decembrie, dupa alte probleme care s-au ridicat acolo - eu eram vizavi de el la masa, iar in dreapta mea era Milea -, mi se adreseaza Ceausescu: «Trebuie sa discutam cu sovieticii problema cu Basarabia!» Ne-a surprins pe toti cu treaba aceasta. «Noi am mai pus asta, zice, si Gheorghiu-Dej a ridicat problema aceasta si nu numai o data». Constantin Cernenko, cand era secretar, a spus: «Da, sa vedem». Contrar uzantelor din lumea politicului, fostul secretar al CC se abtine insa de la ipoteze si speculatii. «Eu nu spun ce nu stiu, ce n-am vazut, ce n-am trait...» - e motivatia lui." 
In acelasi numar de Scinteia din 5 decembrie, unde a aparut comunicatul vizitei la Moscova, s-a anuntat si vizita lui Ceausescu in Iran. L-am intrebat daca proiectul vizitei la Teheran era motivat de deficitul de titei, creat de sovietici prin nerespectarea contractului cu Romania. "Aici e vorba de oportunitate, mi-a raspuns. 
De vizita in Iran nu eu m-am ocupat. Ci Ministerul Afacerilor Externe si cu cei de la Guvern si cu Ion Radu, prezent in delegatie. Ei s-au dus inainte pentru a discuta cu iranienii. Problema a fost la discutia din CPEx din 17 decembrie - daca sa se duca sau nu Ceausescu in Iran. 
A doua zi dimineata, in ziua de 18 - mi-a relatat medicul veterinar care se ocupa de cainele lui Ceausescu si care spunea tot ce vedea -, inainte de plecare,  Ceausescu l-a chemat la el pe Milea si l-a intrebat: «Care e situatia la Timisoara? Hai sa vorbim si cu Coman si cu Balan!». El nu se hotarase inca sa plece, din cauza situatiei de la Timisoara. Dar a fost dezinformat atunci, asa cum a fost si pe urma. Mi-a spus Dascalescu mie dupa aceea, «cand au zis Fara Ceausescu! etc., trebuia sa informam.» Eu nu ii iau apararea, nu sunt avocatul lui, dar ei au informat gresit si el n-a stiut ce decizie sa ia". Cat despre restul speculatiilor privind intalnirea lui Ceausescu cu Gorbaciov si cele ce-au urmat, fostul secretar al CC al PCR persista in acelasi raspuns: "Eu nu spun ce nu stiu, ce n-am vazut, ce n-am trait..."
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

constantin olteanu delegatia romaneasca moscova ceausescu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1653 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021133 (s)