News Flash:

Cum a evoluat scrisul

11 Octombrie 2013
2207 Vizualizari | 0 Comentarii
Daca facem in gand ocolul Pamantului, am putea fi uimiti in fata imaginii unui adevarat Turn Babel al scrierilor ajunse pana la noi. Nu stim daca noi putem estima astazi cu exactitate cat de mare este aportul scrierii ca tezaurizator al formelor de civilizatie si cultura ale omenirii, dar suntem siguri ca niciodata nu se va afla cate descoperiri s-au pierdut din cauza lipsei cuvantului scris in acele inceputuri ale timpului si cate se vor fi sters odata cu incendierile care au distrus atatea inventii incredintate de geniul omenesc viitorului prin litera asezata pe hartie. Privit din perspectiva istorica drept proces dezvoltat de-a lungul secolelor, act de cultura cu efect civilizator, scrisul a marcat evolutia civilizatiei umane, scriu cei de la istoriesicultura.ro.
Primul sistem de scris, conceput de sumerieni, consta in reprezentari stilizate ale obiectelor cunoscute sub numele de pictograme (3500 i.Hr.). Simbolurile, initial rudimentare, erau folosite in principal pentru consemnarea tranzactiilor agricole si a observatiilor astronomice. Drept urmare, primele cuvinte atestate au fost cele ce desemnau substantive, in mod deosebit animale si stele. In perioada urmatoare, scribii sumerieni au inceput sa combine pictogramele de obiecte cu adjective calificative, obtinand simboluri pentru expresii ca“bizon mic“ si “stea stralucitoare“. Mandri in mod evident de noua inventie, scribii au continuat sa-si modifice sistemul de scriere, iar in preajma anului 3200 i.Hr., acest sistem continea deja simboluri pentru verbe; de exemplu, cuvantul “a adormi“ era reprezentat de un om culcat. Aceste caractere mai elaborate sunt numite ideograme. Era insa nevoie de un grad mai inalt de rafinament, deoarece domeniul comunicatiilor interumane continea deja idei abstracte. Aceste idei si-au facut aparitia in sistemul de scriere sumerian in jurul anului 3100 i.Hr., prin folosirea directa a omonimelor. Insa imbogatirea vocabularului ingreuna scrierea, iar folosirea pictogramelor limita numarul de idei ce puteau fi exprimate. Aceste dezavantaje au fost depasite de sumerieni prin simplificarea simbolurilor scrise si prin predarea acestor caractere combinate generatiei urmatoare sub forma unor cuvinte de sine statatoare, numite fonograme.
Incercarile ulterioare de marire a vitezei de scriere si a cursivitatii textului s-au materializat in folosirea simbolurilor abstracte, fiecare dintre acestea reprezentand un sunet dintr-un cuvant, mai precis o silaba. Acest tip de scriere, numita cuneiforma din termenul latin “cuneus” – pana, cui, era folosit de scribi cu ajutorul unui obiect de scris de forma unei pene pe tablite de argila moale. Simbolurile cuneiforme puteau reprezenta si obiecte si concepte.
Spre sfarsitul celui de-al treilea mileniu i.Hr., sistemul de scriere sumerian devenise suficient de bogat si de flexibil pentru a inregistra cele mai complexe evenimente istorice si creatii literare. Inscrise pe tablite pe 12 coloane, aceste compuneri literare variaza de la imnuri scurte si mituri mai lungi la fabule pentru copii si eseuri scolare si la poeme de dimensiuni epice, unele ajungand la lungimi de pana la 1000 de randuri. Astfel, cu peste 1000 de ani inainte ca vechii evrei sa-si elaboreze Biblia, iar grecii sa creeze Iliada si Odiseea, sumerienii aveau deja o cantitate semnificativa de literatura scrisa.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

turn babel scrierilor civilizatie cultura perspectiva istorica
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1590 (s) | 34 queries | Mysql time :0.015109 (s)