News Flash:

Cum a fost dizolvat Partidul National Taranesc in 1947

6 Octombrie 2013
2389 Vizualizari | 0 Comentarii
Alegerile programate pentru noiembrie 1946 aveau sa fie decisive pentru viitorul tarii. Ele s-au incheiat cu victoria Blocului Partidelor Democrate, condus de comunisti, care au obtinut conform numaratorii oficiale, 68,62% din voturi, rezultate insa care, potrivit opiniei majoritatii istoricilor nu reflecta rezultatele reale, fiind falsificate.
In conditiile in care activitatea oficiala a PNT era tot mai dificila, conducerea partidului a luat hotararea ca o parte din liderii partidului sa plece in strainatate pentru a-si desfalura activitatea in mod liber. La 14 iulie 1947 la Tamadau insa, Ion Mihalache (atunci vicepresedinte al partidului, Nicolae Penescu (secretar general al partidului), Nicolae Carandino (directorul ziarului „Dreptatea”) si Ilie Lazar (membru in Delegatia Permanenta) au fost arestati. Represiunea care a urmat impotriva PNT a fost extrem de virulenta. La 19 iulie, Adunarea Deputatilor a hotarat ridicarea imunitatii tuturor parlamentarilor taranisti, iar la 29 iulie guvernul decidea dizolvarea partidului.
A urmat arestarea conducatorilor PNT, trimiterea lor in judecata si condamnarea acestora pentru „complot impotriva guvernului legal al tarii”. Condamnarile au fost grele: Iuliu Maniu si Ion Mihalache au fost condamnati la inchisoare pe viata; alti lideri ai partidului au primit si ei pedepse grele. Conducerea partidului a fost practic decapitata, PNT fiind pus in imposibilitatea de a mai desfasura activitati importante pana la caderea regimului comunist.
In continuare hotararea consiliului de Ministrii
Hotararea Consiliului de Ministri nr. 1.027 din 29 iulie 1947 privind dizolvarea Partidului National Taranesc, de sub presedintia d-lui Iuliu Maniu
DOCUMENT nr. 1.027 din 29 iulie 1947 privind dizolvarea Partidului National Taranesc, de sub presedintia d-lui Iuliu Maniu
EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 172 din 30 iulie 1947
Ministerul Afacerilor Interne
Consiliul de Ministri, in sedinta sa dela 29 iulie 1947,
Luand in deliberare referatul d-lui ministru al afacerilor interne Nr. 22.694 din 29 Iulie 1947, Pentru respectarea ordinei publice si sigurantei Statului; In virtutea art. 107, alin. ultim, din Constitutie,
Decide:
ART. 1
Partidul National Taranesc, de sub presedintia d-lui Iuliu Maniu, este si ramane dizolvat, pe data publicarii in Monitorul Oficial a prezentului jurnal. Aceasta decizie de dizolvare, include si toate organizatiile judetene, de plasa si comunale ale susmentionatului partid, organizatiile militare, de tineret, femenine si orice alte organizatii sau asociatii conduse de acest partid.
ART. 2
Sediile si orice localuri de intalnire ale acestui partid vor fi inchise, iar arhivele si orice corespondenta vor fi ridicate de autoritatile respective, oriunde s-ar gasi.
ART. 3
Intreg patrimoniul acestui partid va fi lichidat conform legii.
ART. 4
D-nii ministri secretari de Stat la Departamentul Afacerilor Interne si Justitiei, sunt insarcinati cu aducerea la indeplinire a prezentului jurnal.
Dr. Petru Groza, Teohari Georgescu, Lucretiu Patrascanu, Gh. Gheorghiu-Dej, St. Voitec, Lotar Radaceanu, Ing. Tudor Ionescu, R. Zaroni, Radu Rosculet, Octav Livezeanu, Prof. ing. N. Profiri, general de Corp de Armata Lascar Mihail, Al. Alexandrini, Gh. Vantu.
Raportul d-lui ministru al Afacerilor interne, catre Consiliului de Ministri,
Domnilor ministri,
Asa cum s-a anuntat prin comunicatul Ministerului Afacerilor Interne, in dimineata zilei de 14 Iulie 1947, au fost arestati pe islazul comunei Tamadau, judetul Ilfov, in timp ce incercau sa se urce in doua avioane I. A. R., 39, pentru a fugi in strainatate: Ion Mihalache, Nicolae Penescu, Ilie Lazar, Nicolae Carandino si altii.
Acest grup de conspiratori urmau sa realizeze in strainatate hotararile si directivele conducerii P. N. T., in organizarea de actiuni menite sa stirbeasca suveranitatea nationala, sa primejduiasca pacea si sa declanseze razboiul civil. Aceasta activitate antinationala, merge pe linia politicii urmate totdeauna de Partidul National Taranesc si intensificata dupa 23 August 1944, cand coalizand in jurul lui, toate fortele reactionare din tara si in intelegere cu unele cercuri reactionare din strainatate, a intreprins actiuni cu scopul de a impiedica Romania sa participe cu tot elanul si capacitatea sa de lupta la razboiul antihitlerist, la desfascizarea aparatului de Stat, la pedepsirea criminalilor de razboi si instaurarea unui regim democrat.
Astfel, conducerea Partidului National Taranesc a organizat garzile Iuliu Maniu, de jaf si masacre impotriva populatiei civile din Ardealul de Nord eliberat, a impiedicat executarea conditiilor generoase ale Armistitiului, s-a opus categoric impartirii pamanturilor la tarani prin reforma agrarã, a initiat si sprijinit represiunea sangeroasa impotriva maselor populare executata de generalul Radescu.
Dupa infrangerea Germaniei hitleriste, Partidul National Taranesc Maniu, urmarind impiedicarea operii de reconstructie a tarii intreprinsa de regimul nostru democrat, a trecut la organizarea de grupuri subversive teroriste, ca: Organizatia “T”, “Sumanele Negre”, “Haiducii lui Avram Iancu”, “M. N. R.”, “Graiul Sangelui”, iar in ultimul timp, organizatiile “Partizanii adevaratei democratii” si “Corpul partizanilor albi”, care, prin manifeste si brosuri atatatoare la sabotaj si asasinate, urmareau sa creieze o atmosfera de panica, favorabila declansarii unui razboi civil.
Atitudinea Partidului National Taranesc, inainte si in timpul Conferintei de pace dela Paris, a fost pe aceeasi linie de tradare a intereselor nationale. Conducerea acestui partid a insarcinat o delegatie formata din Grigore Gafencu si V. Tilea, sa prezinte memorii din partea partidului, prin care se cerea nerecunoasterea delegatiei romaae la conferinta, facand atmosfera impotriva Romaniei, a creat greutati in tratativele de pace si prin aceasta a pus in pericol revenirea Transilvaniei de Nord in hotarele Romaniei.
In timpul alegerilor, Partidul National Taranesc a deslantuit o campanie de invrãjbire a populatiei, prin propaganda de tip fascist, sovinã, rasialã si antisovietica, trecand la devastarea sediilor partidelor democrate, asasinate, incendieri de sate, indemnuri la rebeliune si atacarea sectiilor de votare, in scopul de a produce tulburãri, ca sa impiedice libera exprimare a vointei populare si sa creeze pretexte de interventii strãine.
In perioada dupã alegeri, cand Guvernul si poporul luptau sa inlãture efectele nefaste a celor doi ani de seceta, conducerea Partidului National Taranesc, in frunte cu Iuliu Maniu, direct si prin agentii sãi din strãinãtate, cu sprijinul unor cercuri reactionare strãine, a intervenit cu scopul de a impiedica procurarea cerealelor din unele tari, pentru regiunile infometate.
Pe langã nenumarate memorii ale conducerii Partidului National Taranesc, pentru a provoca amestecul strain in tara noastra, aceeasi conducere a trimis clandestin peste hotare doi fruntasi ai partidului, pe Niculescu Buzesti si C. Visoianu, ca, impreuna cu ceilalti tradatori de neam si tara: Gafencu, Tilea, Creteanu, Bianu, Frederic Nanu etc., sa intensifice campania de ponegrire a Romaniei si sa organizeze tulburari interne.
Consolidarea regimului democrat din Romania, prin realizarile Guvernului, recolta buna din acest an, operatiunile pentru stabilizarea monetara, in folosul poporului si perspectiva imbunatatirii conditiilor de trai din tara noastra, aducand stramtarea bazei de agitatie a Partidului National Taranesc, precum si indemnul cercurilor imperialiste rasboinice din strainatate a determinat pe Iuliu Maniu si conducerea Partidului National Taranesc, sa trimita peste hotare acest grup din conducerea partidului.
Importanta acordata de gruparile si cercurile reactionare din tara; trimiterii acestui grup de tradatori peste hotare, rezulta din declaratia lui Iuliu Maniu, la cercetari, ca ar fi plecat chiar personal, daca dintr-un motiv oarecare Ion Mihalache ar fi fost impiedicat.
Faptele insirate mai sus, sunt numai o parte din crimele si tradarile comise de conducerea Partidului National Taranesc impotriva Romaniei si a regimului sau democrat, suficiente, pentru a justifica masura legala a disolvarii partidului si a tuturor organizatiilor sale anexe, pe care o solicit Domniilor-Voastre.
Ministrul afacerilor interne Teohari Georgescu
surse: Historia.ro/ neamulromanescblog.wordpress.com
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

1946 pnt ion mihalache nicolae penescu nicolae carandino iuliu maniu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1697 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013363 (s)