News Flash:

Cum a preluat Roger al II-lea puterea in Sicilia

8 Aprilie 2015
523 Vizualizari | 0 Comentarii
Roger al II-lea (n. 22 decembrie 1095, Mileto – d. 26 februarie 1154) a fost un normand din dinastia Hauteville, devenit rege al Siciliei, fiu al contelui Roger I si succesor al fratelui sau mai mare Simon. El si-a inceput domnia fiind conte de Sicilia din 1105, devenit apoi duce de Apulia si Calabria (1127), apoi rege al Siciliei (1130). Pana la moartea sa, petrecuta la varsta de 58 de ani, Roger reusise deja sa uneasca toate cuceririle anterioare ale normanzilor in sudul Italiei intr-un regat unic cu o conducere puternic centralizata.

La moartea fratelui sau mai mare, Simon de Hauteville, din 1105, Roger a mostenit comitatul de Sicilia, trecand sub regenta mamei sale, Adelaida del Vasto. In aceasta perioada de regenta, mama sa a fost sprijinita de catre personalitati notabile, precum Christodulus, devenit emir de Palermo.

In vara lui 1110, Roger a fost vizitat de regele Sigurd Jorsalfare al Norvegiei, aflat in drum catre Ierusalim si Tara Sfanta.

Vezi si Infiintarea Regatului celor Doua Sicilii

Istoria sugereaza ca Sigurd il numea pe Roger cu titlu regal, cu 20 de ani inainte ca acesta sa obtina practic acest titlu.

Vezi si Perioada napoleoniana a regatului celor Doua Italii


In 1112, aflat la varsta de 16 ani, Roger a inceput domnia personala, fiind numit "cand cavaler, cand conte de Sicilia si Calabria" intr-un hrisov datat in 12 iunie 1112.

In 1117, mama sa, care intre timp se casatorise cu regele Balduin I al Ierusalimului, a revenit in Sicilia, dat fiind ca patriarhul de Ierusalimul declarase acea casatorie ca fiind invalida. Roger a simtit aceasta situatie ca fiind un act jignitor la adresa mamei sale si a sa proprie, ceea ce poate explica retinerea sa fata de plecarea in cruciade.[8] In acea perioada, Roger s-a casatorit pentru prima data, sotie fiind Elvira de Castilia, fiica a regelui Alfonso al VI-lea al Castiliei.

In 1122, Guillaume al II-lea, fiul lui Roger Borsa, ducele de Apulia si var al lui Roger fiind inlaturat de la putere in urma unei rascoale, s-a oferit sa renunte la pretentiile ce ii ramasesera asupra unor locuri din Sicilia, ca si la o parte din Calabria. In schimb, Roger a traversat Stramtoarea Messina pentru a-l supune pe vasalul ducelui, contele Iordan de Ariano. Pentru aceasta, el a patruns in Basilicata si a cucerit Montescaglioso.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

dinastia hauteville rege siciliei roger i apulia calabria ierusalim
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2417 (s) | 34 queries | Mysql time :0.090173 (s)