News Flash:

Cum a sfarsit Baba Novac

8 Iunie 2015
2493 Vizualizari | 0 Comentarii
In timp ce se afla cu o solie, Baba Novac a fost arestat de Dieta din Cluj (formata din aristocratia maghiara) si condamnat la moarte in Cluj, fiind executat prin ardere pe rug la data de 5 februarie 1601. O statuie a lui Baba Novac se gaseste in dreptul Bastionului croitorilor din Cluj.

Motivul arestarii fiind gestul de tradare al lui Baba Novac, care prin preotul ortodox roman Sascu, a trimis o scrisoare Pasei din Timisoara, in care, contra cost, ii promitea acestuia ca il va instiinta de momentul prielnic, cand turcii vor putea ataca si ocupa orasele transilvanene Caransebes si Lugoj.

Vezi si Iancu Jianu - haiducul nationalist - VIDEO

La 5 februarie 1601, ora 10 a.m. Baba Novac a fost ars pe rug, dupa care trupul i-a fost tras in teapa si expus in dreptul fortificatiei orasului. Baba Novac a fost arestat de Stefan Csaky, unul dintre conducatorii gruparii nobiliare care urmarea rasturnarea situatiei politice din Transilvania. S-a pastrat si consemnarea cheltuielilor facute cu executia: "am dat tiganilor pentru ca au schingiuit, au torturat, au fript si au tras in teapa pe Baba Novac si pe preotul fl. 7 d. 50 s...t Am platit pentru Baba Novac si preotul, celor 2 calai fl. 3. Am platit lui Luca aciul (lemnarul), pentru ca a cioplit teapa pentru Baba Novac fl. 2". Executia a avut loc in prezenta autoritatilor, nobililor si a generalului mercenar Gheorghe Basta care urmarise executia de la fereastra unei case din piata orasului punandu-l apoi in teapa pe Drumul Feleacului, pe locul numit azi Piata Baba Novac.

Vezi si Adevarul istoric despre Pintea

La cateva zile dupa lupta de la Guruslau (3 august 1601), Mihai Viteazul se intoarce biruitor spre orasul Cluj care se supune imediat, parte dintre nobilii maghiari acoperindu-l cu linguseli, parte fugind unde au vazut cu ochii. Afland locul unde a fost tras in teapa, Mihai Viteazul pune un steag in amintirea bravului ostas si haiduc. In jurul mosiei daruite lui Baba Novac de catre Mihai Viteazul s-a dezvoltat cartierul craiovean Brazda lui Novac.

Fiii sai (Novacestii), au fost la randul lor aprigi luptatori antiotomani si protectori ai poporului. A avut un frate, Radovan, si mai multi fii, dar cu fiul cel mare, Gruia Novac (despre care s-au scris atatea balade si s-au tesut atatea legende), a apucat sa haiduceasca si sa lupte impreuna.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

solie baba novac dieta cluj statuie bastionului croitorilor arestarii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2338 (s) | 34 queries | Mysql time :0.075037 (s)