News Flash:

Cum a sfarsit Dimitrie Bolintineanu

19 Martie 2015
1060 Vizualizari | 0 Comentarii
Dimitrie Bolintineanu
Dimitrie Bolintineanu (n. 14 ianuarie 1819 (sau 1825 dupa alte surse), Bolintin-Vale — d. 20 august 1872, Bucuresti) a fost un poet roman, om politic, diplomat, participant la Revolutia de la 1848.

In prima jumatate a anului 1870, Dimitrie Bolintineanu calatoreste la Paris. I se reediteaza cateva dintre biografiile istorice. Tipareste culegerea de satire Menadele si volumul de poezii Plangerile Romaniei. Colaboreaza, pana in aprile, la Romanul, lui C. A. Rosetti. Grav bolnav, e silit sa-si intrerupa munca. In 1871, boala lui Bolintineanu se agraveaza. Poetul este sarac. Pensia pe care o primea intra in buzunarele creditorilor. Oficialitatea refuza sa-i acorde ajutor. In aprilie este organizata, din initiativa lui George Sion, o loterie cu obiecte personale ale lui Bolintineanu.

Vezi si Scurta prezentare a spatiilor poeziei lui Ion Barbu

La 28 aprilie are loc un spectacol la Teatrul National din Bucuresti, in beneficiul fostului membru al Comisiei teatrale. La 25 iunie, un grup de deputati (printre care si Cezar Bolliac) propune Camerei votarea unei recompense nationale „pentru bunul nostru poet Dimitrie Bolintineanu, carele se afla lipsit de existenta de toate zilele”. Trimisa spre studiu la sectiuni, propunerea a ramas ingropata in dosare. Poetul este internat la Spitalul Pantelimon. In condica de inregistrare a bolnavilor a fost notat: «Dimitrie Bolintineanu, fost ministru de Culte, intrat fara haine».

Vezi si Stilul de lucru a lui Stéphane Mallarmé


In martie are loc tragerea loteriei initiate in 1871 de George Sion. Cartile lui Bolintineanu au fost castigate de V. Alecsandri, dulapul bibliotecii – de C. Negri, iar celelalte mobile – de catre Catinca Bals. Alecsandri si Negri au cerut ca obiectele ce le reveneau lor sa ramana in continuare ale lui Bolintineanu. In dimineata zilei de 20 august, acesta inceteaza din viata in spital. Este inmormantat la Bolintinul din Vale.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

dimitrie bolintineanu poet roman paris romanul spitalul pantelimon
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1619 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013545 (s)