News Flash:

Cum a vrut Hitler sa il elimine pe Iuliu Maniu

14 Octombrie 2013
2940 Vizualizari | 0 Comentarii
In vara anului 1940, Europa era ingenuncheata de Germania lui Adolf Hitler. Franta, in mod traditional una dintre marile puteri ale continentului, fusese zdrobita de Germania nazista, Parisul ocupat, iar administratia franceza - redusa la o fasie de teritoriu controlata de Guvernul de la Vichy, condus de maresalul Petain. URSS-ul lui Stalin era, oficial, in relatii stranse cu Cel de-al Treilea Reich, cu care isi impartise Europa. Marea Britanie era singura putere care se opunea Germaniei. Insa, in timp ce toti oamenii politici de pe continent ii faceau plecaciuni lui Adolf Hitler, unul singur a indraznit sa i se opuna. Este vorba de fostul premier al Romaniei Iuliu Maniu. Acesta era filo-britanic si filo-francez si se afla in relatii glaciale cu reprezentantii Germaniei. Insa dupa Dictatul de la Viena, prin care Transilvania de Nord era rapita Romaniei si oferita Ungariei horthyste, Iuliu Maniu a intrat in conflict deschis cu Adolf Hitler.
Telegrama lui Maniu
In dimineata de 1 septembrie 1940, Iuliu Maniu le-a telegrafiat dictatorilor Adolf Hitler si Benito Mussolini. „In numele poporului roman din Transilvania si in calitatea mea de fost presedinte al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, consiliul ales de istorica Adunare Nationala din Alba Iulia, tinuta la 1 decembrie 1918, indata dupa hotararea de unire a Ardealului si Banatului cu Romania, protestez cu toata puterea sufletului meu contra sentintei arbitrare care atribuie Ungariei o majoritate de romani din Ardeal pentru a ingloba tarii lor o minoritate de maghiari, scrie romanialibera.ro.
Aceasta sentinta nesocoteste principiul nationalitatilor si conceptiile cele mai elementare de drept, creand in Europa Orientala un focar de neliniste care va fi un izvor de permanenta tulburare a pacii. Solicit Excelentei voastre sa binevoiti a anula aceasta sentinta si imi voi permite sa va supun in curand un memoriu pentru motivarea acestei cereri.
Transilvania, Banatul si poporul roman nu vor accepta niciodata aceasta hotarare care s-a adus fara consultarea sa", scria Iuliu Maniu in protestul adresat celor doi dictatori. A urmat o lunga serie de memorii, printre care cel din ianuarie 1941. In aceste memorii, Iuliu Maniu facea o paralela intre eforturile italienilor si germanilor de a-si constitui state nationale unitare si cele ale romanilor, indreptate in aceeasi directie. Insistentele lui Iuliu Maniu si atitudinea sa proengleza au sfarsit prin a-l irita pe Adolf Hitler. Acesta i-a cerut maresalului Ion Antonescu, cel care conducea Romania, sa il potoleasca pe Iuliu Maniu.
Avea Gestapoul misiunea sa-l asasineze pe Maniu?
De asemenea, potrivit zvonurilor din epoca, Gestapoul din Bucuresti avea misiunea de a-l supraveghea indeaproape pe Iuliu Maniu.
In epoca, circulau zvonuri ca Gestapoul avea pregatit un plan de suprimare fizica a artizanului Marii Uniri de la Alba Iulia din 1918, fondatorul PNT. Memoriile oamenilor politici din epoca arata ca un asemenea plan nu a fost pus in practica din doua motive.
Primul ar fi fost opozitia lui Ion Antonescu. Desi acesta era criticat in mod constant de Iuliu Maniu, il folosea pe liderul taranist drept canal neoficial de comunicare cu britanicii si, mai tarziu, cu americanii. Ion Antonescu era convins ca, in eventualitatea in care aliatii occidentali ar fi castigat razboiul contra puterilor Axei Berlin-Roma-Tokyo, la care aderase si Romania, Iuliu Maniu ar fi fost persoana cea mai potrivita pentru a prelua fraiele guvernarii. Cel de-al doilea motiv pentru care asasinarea lui Iuliu Maniu nu a fost pusa in practica a fost faptul ca el era prieten cu liderii comunitatii germane din Romania, inca din perioada austro-ungara, in care Iuliu Maniu fusese coleg cu unii dintre ei in parlamentul din Budapesta. Asa ar fi dr. Fleischer, liderul comunitatii germane din judetul Alba. Centrul acesteia era orasul Sebes, iar sasii care locuiau in acest oras s-au numarat printre cei care au protestat impotriva Dictatului de la Viena.   
Ucis de comunisti
Dupa caderea nazismului, Iuliu Maniu a continuat sa se opuna cu egala vigoare comunismului. Atitudinea sa a dus, in cele din urma, la arestarea sa. Marele om politic a trecut la cele vesnice in temnita de la Sighetu Marmatiei, in anul 1953. De-a lungul vietii, Iuliu Maniu a fost deputat in parlamentul din Budapesta, presedinte al Partidului National Roman, care a devenit apoi PNT, ofiter in armata austro-ungara, avocat al Mitropoliei Greco-Catolice din Blaj, presedinte al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, premier al Romaniei si lider al opozitiei antinaziste si anticomuniste.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

europa ingenuncheata germania adolf hitler iuliu maniu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1031 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017634 (s)