News Flash:

Cum au ajuns Tarile Romane sa aiba cea mai numeroasa populatie roma din Europa. In Evul Mediu, moldovencele erau confundate cu tigancile

17 Ianuarie 2017
1021 Vizualizari | 0 Comentarii
Aparitia romilor pe teritoriul Romaniei este inca un fenomen demografic neclarificat pe deplin. Documentele atesta existenta etniei in Evul Mediu pe teritoriul actual al tarii, dar nu ofera indicii privind locurile din care au venit. Specialistii au elaborat mai multe teorii in acest sens.
  
Romii sunt una dintre cele mai numeroase etnii de pe teritoriul actual al Romaniei. Considerati urmasi ai indienilor, dar si ultimi supravietuitori ai armatei faraonului inecata de Moise, romii, denumiti si tigani secole de-a randul, au fost atestati pe teritoriul actual al Romaniei inca din vremuri voievodale. Cu toate acestea, nimeni nu stie cu exactitate cum au ajuns pe teritoriul Tarilor Romane si mai ales cand. Specialistii au elaborat o serie de teorii privind originea romilor, ai caror urmasi locuiesc si astazi pe teritoriul tarii.

Insotitori ai calaretilor de stepa sau ai turcilor

Conform unei teorii elaborate de Alexandru Gonta, tiganii ar fi ajuns prima data in Tara Romaneasca. Mai precis, s-au asezat in Campia Romana inainte de intemeierea voievodatului, odata cu invazia unor calareti de stepa precum pecenegii sau cumanii. Alexandru Gonta este de parere ca primii tigani au venit pe teritoriul Romaniei in secolul al XI-lea sau al XII-lea asezandu-se printre localnici. Au fost adusi de acesti razboinici de stepa drept robi. De altfel, asa au si ramas in anii Evului Mediu in Principatele Romane. Alti specialisti, precum Bogdan Petriceicu Hasdeu, arata ca romii au venit pe filiera bizantina si mai apoi otomana odata cu extinderea dominatiei turce in Balcani. Acesta se bazeaza si pe documente din perioada primilor Basarabi care le atesta prezenta pe teritoriul Tarii Romanesti.

Tigani adusi de Stefan cel Mare in Moldova


Prezenta romilor pe teritoriul Tarilor Romane in Evul Mediu este incontestabila. La fel ca si statutul acestora. Numeroase documente ii atesta la inceput in Tara Romaneasca ca robi ai boierilor sau voievozilor. Primul dintre aceste documente este dat de Dan I, domnul Tarii Romanesti in 1385. In acest act sunt mentionate nu mai putin de 40 de asezari cu robi tigani oferiti Manastirii Tismana. Cu alte cuvinte, la sfarsitul secolului al XIV lea, romii erau o prezenta obisnuita in Tara Romaneasca. Totodata in document se precizeaza ca acesti tigani erau acolo inca de pe timpul lui Vlaicu Voda, adica din 1364. Romii sunt atestati inclusiv in timpul domniei lui Mircea cel Batran, care-i aminteste in 1388, intr-un act de donatie catre Manastirea Cozia, potrivit adevarul.ro.

Numarul romilor crescuse, fiindca in total sunt oferite manastirii nu mai putin de 300 de salase cu tigani. La inceputul secolului al XV lea, romii sunt atestati si in Transilvania printr-un act din 1422, prin care regele Sigismund de Luxemburg acorda tiganilor dreptul de a umbla liberi prin Transilvania. Cam in acelasi timp, romii sunt atestati ca robi si in Moldova in timpul domniei lui Alexandru cel Bun. Voievodul moldovean ii aminteste intr-un hrisov din 2 august cand boierul Toader Pitic primeste doua sate dintre care unul se numea Tiganesti. Este o dovada indirecta.

Cert este insa ce cei mai multi romi au fost adusi in Moldova de voievodul Stefan cel Mare. Cel putin asa arata o serie de documente. Romii ajung sa ia in acest principat locul robilor tatari. Numai in 1471, Stefan cel Mare aduce peste 17.000 de tigani din Campia Baraganului, drept robi, dupa ce-l invinge pe Radu cel Frumos. Ii ofera manastirilor. Aduce tigani si dupa razboiul din 1474 contra lui Basarab Tepelus.

Cei mai multi tigani din Europa

Cel putin asta credea generalul A. Langeron cand a ajuns in Principatele Romane in anul 1790. Baronul von Campenhausen face aceeasi remarca: in Moldova si Tara Romaneasca se aflau cei mai multi tigani din Europa. Totodata, strainii sunt uimiti de faptul ca in Principatele Romane se practica sclavia. F von Baur scria ca ”robi sunt numai tiganii”. Ba mai mult de atat, francezul F. de Pavie, baron de Forquevaux, spunea in secolul al XVI-lea ca nu exista mari deosebiri intre moldovence si tiganci. Acesta ii gaseste pe tigani locuind in jurul Iasiului si face precizarea ca exista mari asemanari intre portul tigancilor si al moldovencelor.

„Doar aceasta este deosebirea intre aceste fiinte ratacitoare si femeile moldovence: anume ca acestea sunt albe si balaie si acealea negre, dar in mod artificial, folosind la spalat decoctii de burieni”, preciza francezul. De altfel calatorii straini sunt socati, incepand cu secolul al XVIII-lea de tratamentul oferit de boieri, robilor tigani. ”Boierii sunt stapanii lor cei mai absoluti. Dupa plac, ii vand si-i ucid ca pe niste vite. Copiii lor se nasc robi fara deosebire de sex”, scria Contele d’Antraigues, dupa ce a trecut prin Tara Romaneasca in secolul al XVIII-lea. In concluzie, romii sunt atestati documentar abia in secolul al XIV-lea, veniti probabil la inceputul aceluiasi secol, pe filiera balcanica sau cumana.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

aparitia romilor teritoriul romaniei documentele evul mediu romaniei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1821 (s) | 23 queries | Mysql time :0.027215 (s)