News Flash:

Cum controlau dictatorii mintea oamenilor

16 Septembrie 2013
1082 Vizualizari | 0 Comentarii
1. Instaurarea fricii
Oamenii care sunt usor de speriat sunt la fel de usor de dominat. Acesta nu este doar un principiu al unei vointe politice, ci o lege a naturii. Multi considera, in mod gresit, faptul ca puterea unui tiran vine numai din aplicarea fortei. Tiranii insufla frica in randul oamenilor, o teama de necunsocut sau fata de consecintele unei opozitii impotriva statului.
Cand masele sunt orbite de teama de represalii, acestea nu mai declanseaza nicio actiune pentru anularea fricii. Oamenii speriati au tendinta sa se eschiveze de sentimentul de independenta si se indreapta spre confortul colectiv, chiar daca acesta se bazeaza pe fundamente imorale si de neconceput, potrivit ziare.com.
2. Izolarea
In trecut, guvernele totalitare au aprobat legi, care sa aplice sanctiuni severe pentru adunarile publice, in vederea distrugerii capacitatii oamenilor de a se organiza sau de a comunica. Tiranii din zilele noastre au manipulat direct si miscarile de opozitie. Au fost create false grupuri de opozitie, care dadeau iluzia unei organizari creative si a unei sperante false de schimbare a sistemului.
In formele avansate de despotism, chiar si aceste organizatii false sunt desfiintate. Libertatea de exprimare este pedepsita. Grupurile existente sunt influentate sau se dezintegreaza din teama de a fi descoperite.
3. Disperarea
Guvernele autocratice au favorizat declansarea colapsului economic. Ele au asigurat oamenilor doar necesitatile de supravietuire, iar populatia fara cunostinte si fara principii solide s-a multumit atat.
Saracia nu conduce numai la infometare, dar si la cresterea criminalitatii. Crimele produc furie, ura si frica. Frica duce la disperare, iar aceasta face sa fie acceptata orice forma de conducere, chiar si despotismul.
4. Politia secreta
Aceasta reprezinta un simptom al totalitarismului. Dar orice politie secreta, care a fost puternica intr-un regim totalitar, a esuat odata cu schimbarea regimului. Cand organele de ordine nu sunt slujitorii poporului, ci niste agenti ai guvernului totalitar, apar crize profunde.
Cu cat tirania creste, represaliile politiei secrete sunt incurajate. Oamenii capabili sunt scosi din sistem si sunt promovati oamenii incompetenti. Statul politienesc ascunde identitatea agentilor si ofiterilor sai.
5. Incurajarea spionarii populatiei
Durata unui guvern totalitar nu este prelungita de insusi guvernul respectiv, ci datorita subjugarii populatiei. Spionii sunt instrumentele oricarui stat politienesc. Spionarea cetatenilor este ca o datorie civica, un act de eroism si de curaj.
Spionilor li se ofera distinctii si premii, fiind coplesiti cu laude de catre autoritati. Acsetia incep sa vada "extremisti" si "teroristi" peste tot. Curand, oamenilor le este frica sa asculte ceea ce spun ceilalti, in supermarket, in curtile lor sau chiar in familiile lor.
6. Modelarea gandirii umane
La un moment dat, guvernul totalitar influenteaza oamenii pentru a renunta la principiile lor solide. Tiranii sunt preocupati mai putin de modul in care traim si mai mult de felul in care gandim. Daca pot modela moralitatea, tiranii pot exita pe o perioada indelungata.
Minciuna devine necesara pentru protejarea sigurantei statului. Razboiul devine un instrument pentru mentinerea "pacii". Tortura, brutalitatea politiei devin intrumente normale pentru astfel de regimuri.
Toate sistemele tiranice depind de apatia si de moralitatea populatiei, din interiorul granitelor sale. Fara cooperarea cetatenilor, aceste sisteme totalitare nu pot functiona. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

instaurarea fricii izolarea disperarea politia secreta
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1706 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013351 (s)