News Flash:

Cum de si-au pierdut dacii limba?

9 Aprilie 2015
836 Vizualizari | 0 Comentarii
Traind in cap cu mitul unui popor adamic unic si virtuos, de neimitat, dacopatii intreaba, crezand ca au gasit o obiectie logica: “Daca istoria latinizarii care ne e servita zilnic ar fi adevarata, ar insemna ca dacii ar fi primii si singurii oameni care si-au pierdut limba in urma unei cuceriri sau, dupa alti mincinosi, chiar in timpul ei….. Asta ar insemna ca dacii erau o natie atat de fragila si instabila incat e de mirare cum au putut fi numiti “cei mai viteji dintre traci”… Nu, romanii nu i-au putut asimila…”

Lasand la o parte cazurile clasice ale disparitiei prin asimilare a unor popoare si limbi de mare cultura: sumerienii, egiptenii, babilonienii, etruscii, hititii, sa ne oprim la cei asimilati de romani (desi etruscii faceau parte din acestia, dar sa zicem ca etruscii le erau prea la indemana) :

Vezi si 1900 de ani de la inaugurarea Columnei lui Traian - VIDEO

Din nestiinta, sau din nedorinta de a sti, dacopatii lasa deoparte faptul ca la fel au fost asimilati in totalitate galii !… Da, galii din ceea ce este astazi Franta si care se intindeau pana la orasul fondat de ei Milano (Mediolanum) din nordul Italiei. Chiar si numele Mediolanum e celtic. Cu toate astea, glorioasa natie a celtilor, a galilor, care la un moment dat erau pe cale de a ocupa Roma, daca nu erau tradati de gaste, glorioasa natie a celtilor a fost asimilata cu desavarsire… Or, organizatia lor politico-sociala, care ne e cunoscuta din De Bello Gallico al lui Cezar, dar si din alte surse, era exceptional de sofisticata, cu acele colegii de preoti —druizii— care le amintesc pe cele ale brahmanilor din India, fiind singurele modele atestate de religiziozitate institutionala de acest tip.

Ca si la brahmanii din India, druizii puteau studia, cum bine o relateaza Cezar, pana la 20 de ani inainte de a asimila intreaga masa structurata a religiei si mitologiei lor. E limpede ca avem acolo, la cele doua extreme ale continnuumului indo-european, doua exemple de institutionalitate religioasa pre-istorica ce a supravietuit sub aceasta forma atat de structurata la celti si la indieni. (Iranienii fiind un alt exemplu, insa la iranieni religia colegiala s-a transformat in ideologie de stat, urmata de ideologie imperiala). In comparatie cu colegiile druizilor, romanii pastrasera doar o forma edulcorata, sub forma colegiului preotesc oficial, cu acei rex sacrorum si flamen Dialissi alte forme arhaice ale cultului oficial.

In comparatie cu asta, despre formele oficiale, institutionale ale religiei dacilor nu stim practic nimic.

Cu toate astea, galii au fost asimilati in intregime, cu colegii de druizi cu tot. Bine-bine, au sa sara unii, dar au supravietuit in coltul ala al Bretaniei, galii sint bretonii de azi…

Nu, nu sint. Aceasta e ideologia din Asterix. Realitatea e alta. Bretonii din Bretagne sint o populatie venita acolo din Britania de peste Canalul Manecii in perioada obscura a Evului mediu, probabil dupa invazia insulei lor de catre angli si saxoni. Bretona e o limba celtica, intr-adevar, insa e celtica insulara, foarte apropiata de limbile celtice din Tara Galilor (Wales) si Cornwall. Aceasta e una din cele trei branse celtice cunoscute, celelalte fiind: una tot insulara, reprezentata de irlandeza si scotiana, si limba galilor despre care vorbim, galii puternici cuceriti si asimilati in intregime de romani. Asimilati in totalitate atat de profund, incat stim despre limba lor la fel de putin cat stim despre daca. Disparuti, asadar, galii, deveniti romani si, ulterior, francezi.

Vezi si Strategia militara in arhitectura dacica

Sau, cucerirea si asimilarea puternicelor natii ale iberilor. La fel, disparuti fara urma, inghititi, asimilati intr-asa masura incat a ramas doar o mica populatie vorbitoare a unei limbi dinainte, protejata de izolarea muntilor: bascii, asa cum in partile noatre in Balcani au ramas albanezii, vorbitori ai unui grai de dinainte. Si albaneza, ca si basca, au fost insa profund influentate lexical de latina si doar prabusirea Imperiului le-a oprit asimilarea totala.

Asa incat, acolo unde populatiile locale au fost asimilate in intregime, avem limbile romane de astazi: spaniola, portugheza, catalana, franceza, romana.

Cam atat despre “miracolul” de neinteles al asimilarii dacilor. Lucruri atat de elementare, incat scoala ar trebui sa puna capat aberatiilor si ratacirilor.

Dacopatii sint la fel de ridicoli ca si celtopatii care incearca sa reinvie Stonehenge si pretind ca poseda o traditie milenara, transmisa lor printre butoaie de Guinness

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mitul popor adamic virtuos mincinosi traci popoare limbi cultura galii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2377 (s) | 23 queries | Mysql time :0.073800 (s)