News Flash:

Cum este descrisa Revolutia Maghiara de un document sasesc al vremii

10 Septembrie 2013
1440 Vizualizari | 0 Comentarii
Un document vechi de peste 160 de ani, pastrat in arhivele unei biserici sasesti, descrie Revolutia Maghiara de la 1848, asa cum a fost ea vazuta de martorii oculari ai evenimentelor.
Documentul citat, probabil necunoscut istoriografiei noastre, a fost extras din Arhivele bisericii evanghelice ale comunei Dunesdorf (Danes), de langa Sighisoara
Ziare.com au facut publice aceste documente, care initial au fost publicate pe blog-ul de limba germana Unsere Deutsche Wurzeln (Radacinile noastre germane).
In registrul bisericii evanghelice din Danes, (vol. 1, paginile 23-32) apare o insemnare scrisa la 12 ianuarie 1850 de Johan Lingner, predicatorul bisericii, in prezenta si cu ajutorul preotului Stephan Gischner, martor ocular al multora din intamplarile descrise mai jos.
Inscrisul din registrul bisericii a fost intcmit de autorii ei spre stiinta viitorilor locuitori ai satului, ca sa nu uite crimele, jafurile si ticalosiile comise in anii de trista amintire 1848 si 1849, in comuna Dunesdorf.
Dam mai jos, intr-o traducere libera si prescurtata, acest document.
Inca din octombrie 1848, garda civila (Landsturm) din zona a inceput sa se inarmeze cu flinte, furci, coase, pentru a se apara de rasculatii maghiari.
Primele trupe maghiare au fost zarite in toamna anului 1848, trecand spre Elisabethstadt (Dumbraveni) in incercarea nereusita a acestora de a cuceri orasul.
Urmarea a fost ca trupele austriece, conduse de maiorul Haydte, i-au urmarit si gonit pe maghiari departe de Dunesdorf, insa, la inceputul lui 1949, husarii lui Kossuth si grupurile de secui au revenit cu forte sporite in zona, in drumul lor spre Sibiu.
La 17 februarie, husarii lui Kossuth au trecut prima data prin Dunesdorf, jefuind tot ce se putea jefui, luand caii din grajdurile satenilor, spargand geamurile caselor si pradand gospodariile oamenilor.
Nicaieri nu au fost insa jaful mai mare ca la casa parohiala evanghelica, unde preotul Gischner, in varsta de 67 de ani, a fost obligat sa le dea insurgentilor mancare si bautura. Si asta nefiind destul, l-au obligat pe preot, batandu-l cu latul sabiilor peste spate, sa le deschida camara bisericii, de unde au luat slanina si tot ce mai era pe acolo.
Un chef si o betie groaznica s-a incins atunci in curtea bisericii, dupa care preotul si preoteasa au fost amenintati cu moartea, daca nu vor spune unde tin ascunsi banii.
La urma, au luat boii si carul preotului si au incarcat tot ce gaseau prin casa, luandu-i acestuia si incaltarile din picioare si lasandu-i pe amandoi in plina iarna, doar cu ce mai aveau pe ei.
Pe data de 4 martie a fost din nou necaz mare, odata cu revenirea maghiarilor in sat, cand memoria germana inregistreaza cu precizie tot ce au facut ungurii: in curtea bisericii au taiat 2 vitei, 12 porci, 40 de gaini, 9 rate, etc.
Au fost luate din pivnita parohiala 140 de galeti de vin (o parte varsate, o parte baute), 8 galeti cu palinca ardeleneasca si o imensa cantitate de slanina.
Jaful a durat pana la 8 martie, cand generalul Bem i-a chemat pe insurgenti sa atace Sibiul, pe care l-au si cucerit la 11 martie.
Apogeul crimelor si jafurilor din Dunesdorf
Dupa ce o parte a insurgentilor s-au intors de la Sibiu si si-au stabilit tabara langa Sighisoara, barbariile maghiarilor au devenit cumplite.
Nu numai ca au luat de-ale gurii, dar au distrus orga bisericii, au dat jos si au luat cu ei clopotele din turn, au colindat din casa in casa si au luat tot ce se mai putea lua de la bietii oameni.
Pe langa jafuri, maghiarii au impuscat si mai multi locuitori ai satului, 14 sasi si 22 de romani, cu diferite prilejuri, dar si printr-o executie in masa, la 24 martie, cand au dus un numar de locuitori pe malul Tarnavei Mari, unde acesti oameni au fost impuscati de trupa maiorului Jenai si apoi aruncati in apa raului.
Documentul contine si o lista cu numele victimelor din randul sasilor si separat, o lista cu numele romanilor care au pierit in acele zile de teroare si groaza.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

document vechi arhivele biserici sasesti revolutia maghiara 1848
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1734 (s) | 34 queries | Mysql time :0.027072 (s)