News Flash:

Cum i-a salvat Biserica Ortodoxa Bulgara pe evreii bulgari

9 Octombrie 2013
1273 Vizualizari | 0 Comentarii
Biserica Ortodoxa Bulgara a fost nominalizata pentru Premiul Nobel pentru Pace. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial ea a inceput sa-i salveze pe evreii bulgari de la trimiterea in lagarele de concentrare naziste. Sub influenta ei spirituala miscarea de protest a devenit nationala. Drept rezultat, in pofida presiunii Germaniei naziste, deportarea evreilor in afara Bulgariei a fost evitata, scrie romanian.ruvr.ru.
Atunci cand a inceput razboiul, in Bulgaria traiau aproximativ 50.000 de evrei. Cu toate ca tara a fost un aliat ale Germaniei naziste, anti-semitismul nu a fost sustinut in Bulgaria. In februarie 1943, la Sofia a venit o delegatie speciala a Biroului Principal de Securitate al Reichului German.
SS-stii intentionau sa elaboreze in comun cu conducerea bulgara masuri privind deportarea evreilor in lagarele mortii. Planul lor a fost sustinut de cativa membri ai guvernului bulgar. Dar, impotriva acestor planuri s-au declarat ferm bulgarii cu cele mai diferite convingeri politice, inclusiv deputati din majoritatea de guvernamant in Adunarea Nationala.
Tarul Boris al III-lea l-a invitat pe ambasadorul german si a declarat: "Evreii din tara mea sunt cetatenii ei si orice atentat la libertatea lor este considerat o insulta la adresa bulgarilor". Initiatorul acestei miscari de protest a fost biserica, a relatat directorul Institutului Cultural bulgar de la Moscova Buriana Angelakieva.
"Cunoastem faptele eroice concrete ale ierarhilor bulgari. De exemplu, Mitropolitul Stefan al Sofiei a adapostit un rabin, pe care l-a salvat de urmarire. Iar primul om care a inceput sa-i apere pe evrei a fost Mitropolitul Kirill de Plovdiv, care chiar a cusut pe hainele sale arhieresti steaua cu sase colturi a lui David, ceea ce in acele zile a fost un act curajos".
Drept rezultat, pe 10 martie 1943, deportarea evreilor din Bulgaria a fost anulata. Faptul ca Biserica Ortodoxa Bulgara a avut puterea de a vorbi deschis despre aceasta a avut o importanta cruciala, a mentionat seful Centrului pentru Studii Religioase si Societate al Institutului Europei de la Academia Rusa de Stiinte, Anatoli Krasikov.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

nominalizata premiul nobel pace evreii bulgari
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1690 (s) | 27 queries | Mysql time :0.016150 (s)