News Flash:

Cum putea fi salvat Napoleon

21 Ianuarie 2016
637 Vizualizari | 0 Comentarii
Napoleon
Ultimii ani ai existentei lui Napoleon Bonaparte contin cateva elemente de mister, inevitabile pentru un personaj istoric proeminent. Cele mai atractive ipoteze provin din perioada detentiei din Insula Sfanta Elena, unde a fost exilat de britanici dupa infrangerea de la Waterloo (1815). Exista si acum voci care sustin ca imparatul ar fi fost salvat (in 1818) si dus in America de Sud, unde s-ar fi implicat direct in luptele de independenta ale chilienilor fata de Coroana spaniola. Cert este ca au existat planuri de eliberare care nu au fost finalizate. Sau poate ca...

Salvatorul englez, un fost inamic

Sunt doi ipotetici salvatori ai lui Napoleon in legendele evadarii lui din Insula Sfanta Elena. Cel mai important este amiralul englez Thomas Cochrane (1775-1860), un lord al Amiralitatii britanice pe care francezii l-au poreclit "Lupul marilor". Un eveniment umilitor l-a facut sa-si urasca tara si sa se razbune incercand salvarea lui Napoleon.

Vezi si Povestile ciudate din viata unor oameni celebri din istorie

In 1814, el a fost acuzat de fraudarea Bursei de Schimb Regale din Londra, profitand de zvonul ca Napoleon ar fi fost ucis de cazaci (dupa infrangerea de la Leipzig, 1813). Lordul a fost pus la stalpul umilintei (o ora), inchis un an, amendat si cu averea confiscata. In aceste circumstante, fostul amiral se pune la dispozitia rebelilor din Chile, in 1817. El devine amic al liderului chilian Bernardo O'Higgins, si organizeaza flota dupa rigoarea britanica. Evenimentele politice din America de Sud erau favorabile obtinerii independentei Argentinei, Columbiei, Braziliei si altor tari fata de Spania si respectiv Portugalia. In acest scop, lordul Cochrane are o idee spectaculoasa: eliberarea lui Napoleon si punerea lui in fruntea unui imperiu sud-american!

Vezi si Care a fost cea mai umilitoare infrangere pentru Napoleon?

Ideea de a-l scoate pe Napoleon de pe Insula Sfanta Elena (aflata in Pacificul de sud, la 2000 de kilometri distanta de Brazilia si Africa) a fost aflata de la sotia lui Cochrane. Fost inamic al imparatului, lordul stia ca va aduce in America de Sud un lider puternic si carismatic. In anul 1818, un anume Charles, un corsican in slujba lui Cochrane, este dus in insula si substituit lui Napoleon. Acesta ar fi ajuns in Chile si ar fi organizat miscarile de eliberare ale coloniilor spaniole. Napoleon ar fi murit in 1838, in palatul sau din Santiago de Chile, la 69 de ani... Atunci cine a murit in 1821 si cui i s-a luat masca mortuara de catre medicii englezi chemati anume?

Un submarin pentru imparat!

Fascinanta poveste a lui Cochrane este, culmea!, anulata tocmai de al doilea posibil salvator, generalul francez Charles Lallemand (1774-1839), un bonapartist pur sange care s-a salvat de la moarte (dupa Waterloo) plecand in America. Acolo s-a implicat in luptele Spaniei cu fortele SUA pentru Texas si Florida. Tot acolo, el a organizat o armata de 400 de bonapartisti, care urmau sa debarce pe insula si sa-l scoata in larg pe Napoleon cu ajutorul unui... submarin.

Din 1775 existau cateva submarine primitive, cu vasle, in SUA si Franta, cu performante ridicole. Faptul ca atat planul lui Lallemand, cat si tentativa lui Cochrane au esuat, o dovedeste (printre altele), testamentul lui Napoleon; acesta i-a lasat lui Lallemand 100.000 franci, pe care generalul i-a putut ridica numai dupa confirmarea mortii imparatului.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

napoleon bonaparte waterloo coroana spaniola londra argentinei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2117 (s) | 23 queries | Mysql time :0.053682 (s)