News Flash:

Cum s-a facut remarcat Ludwig Boltzmann

20 Februarie 2015
1037 Vizualizari | 0 Comentarii
Ludwig Boltzmann
Ludwig Eduard Boltzmann (n. 20 februarie 1844 la Viena - d. 5 septembrie 1906 la Istria) a fost un fizician si matematician austriac, membru al Academiei de Stiinte din Viena, faimos pentru inventarea mecanicii statistice, ca metoda generala de studiere a gazelor.

A studiat la Viena, Heidelberg si Berlin. A fost profesor la Universittea din Viena (1867), la Universitatea din Graz (1869), din nou la Viena (1873), apoi profesor de fizica experimentala la Graz (1876), de fizica teoretica la München (1890) si in final la Viena (1895).

Marea sa realizare o constituie aplicarea matematicii in studiul fenomenelor fizicii. Astfel, a generalizat legile teoriei cinetice a gazelor cu ajutorul metodelor statistice.

Vezi si Povestea fizicianului Karl Manne Georg Siegbahn


In 1877 a completat studiul termodinamicii, luand in considerare structura corpusculara a sistemelor fizice si miscarea dezordonata a moleculelor si astfel a fundamentat pe cale cinetico-moleculara principiul al doilea al termodinamicii.

Vezi si Opera lui Carl David Anderson

S-a ocupat cu teoriile lui Maxwell si cu teoriile dialecticii.

A stabilit constanta universala in fizica K (numita ulterior Constanta Boltzmann), egala cu constanta gazelor perfecte raportata la numarul de atomi/molecule dintr-un mol (nr. lui Avogadro NA).

De asemenea, Boltzmann este cunoscut pentru lucrarile sale asupra corpurilor solide cristaline, asupra radiatiei, in care pentru prima data a aplicat ipoteza presiunii luminii a lui Maxwell. A confirmat miscarea de rotatie a particulelor, preconizata de Lomonosov.

S-a ocupat si de principiile analitice ale mecanicii.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

fizician matematician austriac viena m nchen fenomenelor fizicii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2419 (s) | 34 queries | Mysql time :0.090515 (s)